top of page

Ο ευμετάβλητος Holterman, τα «ζεστά» 129 εκ. για doValue και πως η CVC προηγείται της ΔΕΗ για ENELΤο νέο hot όνομα στα τραπεζικά σενάρια είναι ο HenryHolterman. Ο Ολλανδός συμμετέχει, μέσω της Reggeborgh Invest, στο μετοχικό κεφάλαιο της AlphaBank κατέχοντας το 5,16%, με τις φήμες, μάλιστα, να οργιάζουν ότι ενισχύει τη θέση του, κάθε φορά που σημειώνει αξιοσημείωτη πτώση η μετοχή.

Παράλληλα, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, για ποσοστό της Εθνικής, στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις ΤΧΣ- Public Investment Fund of Saudi Arabia ως την 30ηΝοεμβρίου και το ΤΧΣ αποφασίσει να κινήσει διαγωνισμό, με ανταγωνιστικές προσφορές, για cornerstone investor. Το σχετικό πλαίσιο θα το διαβάσετε σήμερα στη στήλη Gamechanger.


Alpha-Reggeborgh: Το ενδιαφέρον της Reggeborgh, για επενδυτικές θέσεις στις τράπεζες, δεν είναι τωρινό. Στην περσινή ΑΜΚ της Alpha δήλωνε έτοιμη να βάλειπερίπου 70 εκατ. ευρώ, εφόσον η τιμή διάθεσης έβγαινε χαμηλότερα του 1 ευρώ.

Φέρεται, δε, να εγγράφηκε σε αυτά τα επίπεδα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός κατανομής. Τελικώς, ανέβασε την προσφορά της σε 1 ευρώ ανά μετοχή και απέκτησε από αδιάθετες περίπου το 1,5% με 2% της Alpha. Εν συνεχεία, ενίσχυσε τη θέση της με αγορές σε χαμηλότερα επίπεδα (Απελεύθερος 31 Αυγούστου).


ΕΤΕ-Reggeborgh: Ενδιαφέρον επέδειξε πέρσι και για την Εθνική. Φημολογείται ότι αυτό κατατέθηκε στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχε με τον HenryHolterman.

Τώρα, επανήλθε, αλλά δεν είναι σαφές, αν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το premium, που απαιτείται για απόκτηση στρατηγικής θέσης, είτε αυτόνομα, είτε – το πιθανότερο- με συνεπενδυτές.


Reggeborgh-Κατασκευές: Επιπρόσθετα, η σύντομη,αλλά πολυκύμαντη, ιστορία Henry Holterman στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δείχνει ότι ακόμη και οι στρατηγικές του θέσεις αποδεικνύονται, στην πράξη,επενδυτικές.

Μπήκε στη ΓΕΚ, την ώρα που, όπως εκ των υστέρων φάνηκε, άπλωνε …δίχτυα και στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αποεπενδύθηκε από την πρώτη, με αξιοσημείωτο κέρδος και τ(ρ)αχύτητα, αλλά δεν τελείωσε γρήγορα την υπόθεση ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Επειδή, είτε δεν ήθελε να υποχρεωθεί σε δημόσια πρόταση, είτε δεν πίστεψε ότι η Farallon θα έβρισκε άλλον αγοραστή.  


Reggeborgh-Κατασκευές ΙΙ: Εν συνεχεία, αφούυποτίμησε τους Μπάκο και Καϋμενάκη, δίνοντάς τους χρόνο και χώρο να διευθετήσουν θέματα της εν Ελλάδι ρευστότητάς τους και να στήσουν πολιτικές συμμαχίες, προτίμησε να πωλήσει το «ασημικό» των ΑΠΕ η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για να λυθεί… ο γόρδιος δεσμός, αντί να αγοράσει το ποσοστό τους η Reggeborgh.

Τι θα κάνει με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι, αν η ΓΕΚ πωλήσει την ΤΕΝΕΡΓ στις αποτιμήσεις που κυκλοφορούν,  η απόφασή του να αποεπενδυθεί από τη ΓΕΚ για να μπει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα αποδειχθεί κοντόθωρη.


ΑΔΜΗΕ-Αριάδνη: Το private equity Macquarie, ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna Spa και η κινεζική StateGrid, μέτοχος της μητρικής, κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές για το 20% της Αριάδνη.

Στην επόμενη φάση θα δούμε το πραγματικό εύρος των σχημάτων. Η πώληση του 20% της Αριάδνη «ψαλιδίζει»την υποσχόμενη απόδοση για τους μετόχους του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν το τίμημα κατευθυνθεί σε επενδύσεις με υψηλότερο υποσχόμενο IRR (δύσκολο).


ENEL Hellas- ΕΛΠΕ/ΔΕΗ: Οι όροι, που φέρεται να εξετάζουν οι Ιταλοί, ως προς την πώληση χαρτοφυλακίου με αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα, ισχύος ως 480 MW ( GameChanger 5 Οκτωβρίου)ακούμε ότι δυσκολεύουν την κατάθεση προσφορών από ενδιαφερόμενους στρατηγικούς αγοραστές, όπως η ΔΕΗ και ο όμιλος ΕΛΠΕ.


Αν δεν υπαναχωρήσει η μητρική ENEL …μπάλα στη διαγωνιστική διαδικασία θα παίξουν κυρίως τα infrastructure funds (Macquarie, First Sentier) καθώς και private equity funds όπως η CVC.


Πειραιώς- Resolute: Κλείνει, όπως όλα δείχνουν, η συμφωνία, μεταξύ της τράπεζας και της Resolute, η οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την Piraeus Real Estate Management (PREM).


ΓΕΚ: Ο όμιλος είχε συνάψει, ως το τέλος του περασμένου μήνα, PPA’s με 15 μεγάλους καταναλωτές.Ανάμεσα τους γνωστές βιομηχανίες και εμπορικές αλυσίδες. Η συνολική ισχύς ΑΠΕ, που συμβολαιοποιήθηκε με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις,ανέρχεται σε περίπου 35 MW.


Ακίνητα Λουκά Έλληνα: Το – εντυπωσιακό- ποσό των 129,5 εκατ. ευρώ εισέπραξε η doValue για τρία ακίνητα Λουκά Έλληνα, μέσω της διαδικασίας της ελεύθερης εκποίησης. Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων 6μήνου, ο όμιλος ΕΛΠΕ έδωσε 67 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το ακίνητο στο οποίο στεγάζει τις διοικητικές του υπηρεσίες, η Prodea 35 εκατ. ευρώ ( σ.σ. με εύλογη αξία 34,1 εκατ. ευρώ) και η Trastor 27,05 εκατ. ευρώ.

Ικανοποιητικό το τίμημα για τους πωλητές, απαιτητικό το yield για τους αγοραστές. Ιδιαίτερα σε περίοδο αύξησης του κόστους χρήματος.


ΔΑΑ: Η πρόσφατη σύμβαση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» για αναχρηματοδότηση δανεισμού και χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας είχε μια παράπλευρη στόχευση.

Απάλειψε τις απαγορεύσεις διανομής μερίσματος ( δάνειο ΕΤΕπ, λόγω χορήγησης παράτασης αποπληρωμής) ή όρους, οι οποίοι ενεργοποιούσανυποχρεωτική προπληρωμή κεφαλαίου στην περίπτωση διανομής μερίσματος ( ομολογιακό 140 εκατ. ευρώ). Κίνηση απαραίτητη για τον φιλόδοξο σχεδιασμό να εισαχθεί η ΔΑΑ στο Χ.Α, εντός του Α τριμήνου 2023.

 


 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.337 views0 comments
bottom of page