top of page

Τράπεζες: Φάρσα ή κέρασμα; Τα υπερκέρδη MOH-ΕΛΠΕ, ο ..Φιλέλλην της Eurostat και τα 95 εκατ. για CVCΤα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ ( σ.σ. η αγορά επίλεξε να δει το ποτήρι μισογεμάτο) και οι προσδοκίες ότι η Κίνα θα σταματήσει την πολιτική μηδενικής ανοχής σε Covid-19, εξέλιξη που θα αποκαταστήσει μέρος των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας, πυροδότησαν την ανοδική αντίδραση της Παρασκευής. Στα καθ’ ημάς το κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης από εγχώριους κυρίως επενδυτές πρόσθεσε αέρα στην άνοδο.  


ΤΧΣ- τράπεζες: Η ημέρα των Ευχαριστιών παρήλθε, αλλά στο Χ.Α το ερώτημα παραμένει επίκαιρο: θα αποδειχθεί …φάρσα ή κέρασμα η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει –μερική- αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες μερικούς μήνες πριν τις εκλογές;  

H Rothschild θα έχει έτοιμη, ως τα μέσα του μήνα, την στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, σύμφωνα με εκτιμήσεις Μαξίμου και ΤτΕ. Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να λάβει και εγκρίσεις. Επομένως, η πρόθεση αποεπένδυσης μπορεί να ανακοινωθεί τέλη του μήνα ή αρχές Δεκεμβρίου, και η διαδικασία να τρέξει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.


ΤΧΣ-τράπεζες ΙΙ: Οι τράπεζες ανακοινώνουν, τις επόμενες ημέρες, αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου. Οι ισχυρές τους επιδόσεις αναμένεται να συντηρήσουν το καλό κλίμα. Στις 28 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός ανοίγει το road show ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Η συγκυρία ενδέχεται να αποδειχθεί ευνοϊκή, ώστε να επικοινωνηθείφιλοεπενδυτικό στίγμα.

Από την θεωρία στην πράξη, όμως, μεσολαβεί το …προεκλογικό χάος. Η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει μερική αποεπένδυση του ΤΧΣ θα δοκιμαστεί από την ένταση και τον χαρακτήρα της βέβαιης αντίδρασης από πλευράς Αντιπολίτευσης και από το πώς θα «γράψει» η υπόθεση στις δημοσκοπήσεις.


ΤΧΣ-Πειραιώς: Στην περίπτωση, που η διαδικασία προχωρήσει, θα επιλεγεί το μοντέλο ανταγωνιστικών προσφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνει και η  διαρροή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από IONInvestments για το 27% της Πειραιώς (Απελεύθερος 20 Οκτωβρίου).

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει «ζεστούς» τους Ιταλούς. Επομένως, ο επιλεγείς σύμβουλος διάθεσης μπορεί να επισημοποιήσει τη συζήτηση με ΙΟΝ ( σ.σ. χωρίς να παρασχεθεί exclusivity) και ταυτόχρονα να ξεκινήσει διερεύνηση αγοράς. Ακολουθούν short list, άνοιγμαVDR και κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Αν η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, οι πρώτες, που θα τρέξουν να βρουν επενδυτή/ές – αν δεν το έχουν κάνει ήδη -θα είναι οι διοικήσεις των τραπεζών. Μπας και απαλλαγούν από τις δεσμεύσεις...


Κρατικές εγγυήσεις- Eurostat: Η Eurostatοριστικοποίησε τη μεθοδολογία για το πώς θα αξιολογηθούν οι παρασχεθείσες κρατικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες στη συντριπτική πλειονότητα των τιτλοποιήσεων, ο κίνδυνος που ανέλαβε ο ιδιώτης αγοραστής υπολείπεται των κριτηρίων συσχέτισης με το ρίσκο που ανέλαβε ως εγγυητής το Δημόσιο.

Επομένως, οι κρατικές εγγυήσεις θα προσμετρηθούν στο χρέος. Λύση «σωσίβιο» θα ήταν να εγγραφεί στο χρέοςμόνο το υπερβάλλον μέρος της κρατικής εγγύησης ανά τιτλοποίηση.


Κρατικές Εγγυήσεις-Eurostat: Το θέμα των κρατικών εγγυήσεων το χειρίζεται από πλευράς Eurostat o Ιταλός Luca Ascoli. Για να «φρεσκάρουμε» την μνήμη σας ο Ascoli ήταν επικεφαλής της Eurostat στην Ελλάδα, την περίοδο που επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ήταν οJoaquin Almunia.

Την περίοδο, δηλαδή, που τους είχαμε «φλομώσει» στα ψευδή δημοσιονομικά στοιχεία, τα οποία ουδείς ήλεγχε. Παρ’ ότι η ανεξαρτησία της Eurostat δεν είχε ακόμη κατοχυρωθεί ( σ.σ. χάρη στην Ελλάδα έγινε και αυτό) η καριέρα του L. Ascoli στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών «κάηκε», όταν έσκασε η Ελλάδα.

Μετά από αυτά, χαρούλες από τον Luca φαντάζομαι ότιδεν περιμένει κανείς…


ΕΛΠΕ-MOH: Μπορεί τα περιθώρια διύλισης στο Γ΄ τρίμηνο να υποχώρησαν σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με τα κινούμενα στην… στρατόσφαιρα κατά το Β τρίμηνο, αλλά παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αισθητά υψηλότερα από αυτά του 2019 ( τελευταία προ Covidχρονιά). Τα περιθώρια αναμένεται να παραμένουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα και κατά τους πρώτους μήνες του 2023 ( αν όχι όλο το πρώτο μισό του έτους).


ΕΛΠΕ-MOH II: Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, ενώ αμφότερα τα διυλιστήρια διατηρούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ως προς τις πηγές/τιμές/χρόνους παράδοσης αργού πετρελαίου. Οδεύουν για EBITDAχρήσης άνω των 1,2 δισ. ευρώ. Αυξημένα κέρδη στο φετινό Γ΄ τρίμηνο από συμπληρωματικές δραστηριότητες (π.χ. εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας).


Lamda: Το ποσό των 131,5 εκατ. ευρώ από το συνολικό τίμημα των 147,5 εκατ. ευρώ εισέπραξε η Ελληνικό ΑΕ από τη συνδεδεμένη Lamda Vouliagmenis, τον περασμένο Ιούνιο, για τη μεταβίβαση ποσοστού 84% εξ αδιαιρέτου οικοπέδου επιφάνειας περίπου 122 χιλ. τ.μ.

Η Ελληνικό ΑΕ έχει ταξινομήσει στο κυκλοφορούν ενεργητικό οικόπεδα υπό ανάπτυξη λογιστικής αξίας 249,3 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να πωληθούν άμεσα σε τρίτους. Στις 31/12/2021 η εύλογη αξία των παραπάνω ακινήτων υπολογίστηκε σε 622,1 εκατ. ευρώ.


CVC-Υγεία: Νέα επιστροφή κεφαλαίου 83,9 εκατ. ευρώ λαμβάνει η CVC (Hellenic Healthcare) από το Θεραπευτήριο Υγεία. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε προμέρισμα τρέχουσας χρήσης 10,95 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η CVC έχει λάβει, μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, περισσότερα από 147 εκατ. ευρώ, ενώ τράβηξε και ρευστότητα 105 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακού, που εξέδωσε η εταιρεία συμφερόντων του, Hellenic Healthcare (ΗΗ), με έδρα το Λουξεμβούργο και κάλυψε το Υγεία. Υπενθυμίζεται ότι είχε ξοδέψει 290 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την εταιρεία.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παραιτήθηκε και από το Δ.Σ της ΗΛΕΚΤΩΡ ο ως πρόσφατα Αντιπρόεδρός του, Χρ. Παναγιωτόπουλος.

 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.234 views0 comments
bottom of page