top of page

Η παγίδα του 2024 σε τράπεζες, τα 27 εκ. ευρώ σε οικόπεδα από ΓΕΚ. Δημόσια πρόταση σε Attica Group

Η διοίκηση της Πειραιώς εκτίμησε ότι κάπου εδώ κορύφωσε/κορυφώνει ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων. Μειώσεις θα έρθουν από την κεντρική τράπεζα το 2024, μετά τις οποίες, όμως, το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στα επίπεδα του 2%. Στην παραπάνω εκτίμηση συγκλίνουν και άλλοι τραπεζικοί παράγοντες.

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, ενέχει την εξής παγίδα: τα περιθώρια δανεισμού (spreads) αναμένεται να μειωθούν τους επόμενους μήνες και να παραμείνουν καθηλωμένα, κατά τη διετία 2024-25. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν, το 2024, με μειωμένα περιθώρια δανεισμού, αντιμετωπίζοντας και μείωση των Euribor/Libor. Σύμπτωση που θα πιέσει τα έσοδα από τόκους, εκτός και αν επιβεβαιωθούν οι στόχοι πιστωτικής επέκτασης. Οι επενδυτές έχουν εστιάσει στις παραπάνω παραμέτρους. Επομένως, μετά τον σχηματισμό –βιώσιμης- κυβέρνησης, θα πρέπει να περιμένουμε ενέργειες από πλευράς τραπεζών, που να απαντούν στην παραπάνω ανησυχία.

Στο μέτωπο της πιστωτικής επέκτασης, οι επιδόσεις Πειραιώς κατά το πρώτο τρίμηνο (αποπληρωμές υψηλότερες των νέων χορηγήσεων κατά 200 εκατ.) επιβεβαίωσαν τη γενική αίσθηση δυσχερειών, που προκαλεί η άνοδος του κόστους δανεισμού. Με δεδομένο, όμως, ότι πρόκειται για το παραδοσιακά «αδύναμο» τρίμηνο, πιο αντιπροσωπευτικά θα είναι τα στοιχεία εξαμήνου.

Η Πειραιώς ανέφερε ότι από το Μάρτιο καταγράφεται καθαρή πιστωτική επέκταση και εκτίμησε ότι η κατάσταση προοδευτικά θα αναστραφεί. Αναπροσάρμοσε, ελαφρώς καθοδικά, το φετινό στόχο πιστωτικής επέκτασης (1,6 από 1,7 δισ. ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι ανησυχία για την επίπτωση του κόστους δανεισμού στην πιστωτική επέκταση υπάρχει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στα καθ΄ ημάς υπάρχει ο επιπρόσθετος παράγοντας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Πειραιώς: Αξιοσημείωτη η ταχύτητα, με την οποία βελτιώνει οργανική δημιουργία κεφαλαίου και δείκτες η Πειραιώς, κλείνοντας την ψαλίδα με τις άλλες τράπεζες και στα εναπομείναντα επίπεδα ( μέρισμα, απόσβεση DTC). Από την άλλη, η «χλιαρή» αντίδραση της αγοράς αποτυπώνει την κόπωση του αφηγήματος, λόγω των ανησυχιών, που προκαλούν οι καταρρεύσεις/διασώσεις αμερικανικών περιφερειακών τραπεζών, οι φόβοι για ύφεση και η πολιτική αβεβαιότητα στο εσωτερικό μέτωπο.

Άλλωστε, οι τραπεζικοί τίτλοι έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο (Απελεύθερος 24 Απριλίου) και κάποιοι εξ αυτών (Eurobank) διαπραγματεύονται με p/tbv υψηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Πειραιώς ΙΙ: Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoATBV) 13% στο Α΄ τρίμηνο. Στόχος 12% για το σύνολο της χρήσης, με τη διοίκηση να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καλύτερης επίδοσης. Ο CET1 σε 12,2% (+0,6% σε τριμηνιαία βάση), μετά τον υπολογισμό της επίπτωσης από πιθανό μέρισμα και την ταχύτερη απόσβεση DTC.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι παραπάνω επιδόσεις τροφοδοτήθηκαν από αύξηση οργανικών εσόδων και περαιτέρω συγκράτηση στα λειτουργικά έξοδα. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο 2,4% το Α΄ τρίμηνο, με το κόστος προθεσμιακών σε 1,18% (1,4% σήμερα).

ΟΤΕ: Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις τα αποτελέσματα Α΄ τριμήνου, με εξαίρεση τις ελεύθερες ταμειακές ροές, που ήταν ισχυρότερες (229 εκατ. ευρώ). Ο καθαρός δανεισμός μόλις 262 εκατ. ευρώ. Διαπραγματεύεται με discount της τάξης του 20%, έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών εταιρειών.

ΓΕΚ: Εντός της περσινής χρονιάς (Ιούλιος 2022) ο Όμιλος διέθεσε συνολικά περίπου 27,4 εκατ. ευρώ για την απόκτηση οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε περιοχές της Πελοποννήσου ( σ.σ. κυρίως Αργολίδα). Οι επενδύσεις διενεργήθηκαν, μέσω νέας θυγατρικής, στην οποία η ΓΕΚ έβαλε 27 εκατ. με ΑΜΚ και 2 εκατ. ευρώ με κάλυψη ομολογιακού. Στόχος των επενδύσεων η ανάπτυξη και αξιοποίηση ακινήτων. Αποτελούν το πρώτο βήμα εκ νέου ενεργοποίησης του ομίλου στο real estate.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η στήλη έχει διαπιστώσει ότι κάθε φορά που ανασύρονται από τη…ναφθαλίνη οι πληροφορίες περί αγορών Reggeborgh/Holterman επί του τίτλου της Alpha, ακολουθούν νέα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Νέα που αφορούν συνήθως σε αποεπένδυση. Μπορεί, πάλι, να πρόκειται για σύμπτωση. Tο ποσοστό, πάντως, Reggeborgh στην Alpha Holdings στις 31/12/22 παρέμενε σε 5,6% (Απελεύθερος 27 Μαρτίου).

Aegean-Lamda: Στο τέλος του 2022 η Aegean Airlines κατείχε 2.925.978 μετοχές Lamda. Ήτοι το 1,66% του μετοχικού της κεφαλαίου. Από τους λίγους που διατήρησαν στο ακέραιο τη θέση, την οποία απέκτησαν στην ΑΜΚ του 2019. Εννοείται ότι τις θέσεις τους έχουν διατηρήσει και οι Voxcove Holdings, Brevan Howard.

ΕΤΕ: Την απάντηση του SSM στο αίτημα έγκρισης καταβολής μερίσματος χρήσης 2022 περιμένει η Εθνική. Αυτή είναι η μονότονη απάντηση στις ερωτήσεις για ποιο λόγο καθυστερεί η έγκριση, την ώρα που λαμβάνουν πράσινο φως άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, με παρόμοια χαρακτηριστικά (Κύπρου, Unicredit). Μετά το τέλος του εκλογικού κύκλου, μάλλον, θα λυθούν οι απορίες μας.

Lavipharm: Έκτακτη γενική συνέλευση για θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε ανώτερα στελέχη (stock award), προγράμματος stock option και εκλογή νέου Δ.Σ. Δεν είναι λίγο πρώιμα τα κίνητρα προς το στελεχιακό δυναμικό, μόλις μερικούς μήνες αφ’ ότου ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ και ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου επιχειρησιακού σχεδίου;

Attica Group: Προχωρά το debt to equity swap, μεταξύ MIG και Strix Holdings καθώς δεν διατυπώθηκε αίτημα από πλευράς μετόχων της πρώτης για διενέργεια γενικής συνέλευσης. Η ανταλλαγή έχει εγκριθεί από την Ε.Α. Επομένως υλοποιείται άμεσα και προκύπτει η υποχρέωση δημόσιας πρότασης της Strix προς τους μετόχους μειοψηφίας της Attica Group.

Attica Stores: Παραιτήθηκε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους Δ.Σ της Αττικά Πολυκαταστήματα (Attica Stores).


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.203 views0 comments
bottom of page