top of page

Οι μετοχές για άμυνα στην πτώση. "Σκούπισε" 47 εκατ. μετοχές Alpha σε 20 ημέρες η Capital


Καλημέρα σας. Οι αγορές βρίσκονται στο δεύτερο legτης πτώσης. Το πρώτο πυροδοτήθηκε από την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια, για να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό.


Το δεύτερο, λόγω των ανησυχιών για ύφεση, που στην Ευρώπη εντείνονται από τις κινήσεις/απειλές της Ρωσίας για περιορισμό/διακοπή της ροής φυσικού αερίου.


Οι ανησυχίες για ύφεση «καίνε», προς το παρόν, τηνελληνική εξαίρεση ( αύξηση ΑΕΠ φέτος τουλάχιστον κατά 3%, λόγω της δυνατής τουριστικής σεζόν). Τα νούμερα του 2022, τα οποία θα φέρουν τράπεζες και επιχειρήσεις δεν απασχολούν, σε αυτή τη συγκυρία, τους επενδυτές.


Όλοι προσπαθούν να μετρήσουν την επίπτωση στα εταιρικά κέρδη, λόγω ύφεσης, από το 2023 και μετά.


Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι καταστάσεις εξελίσσονται ταχύτατα, δεν αποκλείεται, προς τα τέλη του έτους, οι αγορές να αρχίσουν να προεξοφλούν μείωση επιτοκίων από τη FED. Οπότε το σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό. Τότε οι φετινές επιδόσεις θα αντιμετωπιστούν με άλλο μάτι.


Short-duration equities: Στην τρέχουσα συγκυρία, το ενδιαφέρον περιορίζεται σε κλάδους/εταιρείες, η εκτιμώμενη κερδοφορία των οποίων δεν επηρεάζεται σημαντικά υπό το σενάριο ύφεσης, ούτε η υψηλή μερισματική τους πολιτική.


Τα Short-duration equities ξεχωρίζουν στο ταμπλό, ήδη,από το πρώτο leg της πτώσης και παραμένουν υποψήφιοι τίτλοι για υπεραπόδοση, όσο διορθώνουν οι αγορές.


Διεθνώς τα Telecoms και οι Φαρμακευτικές αποτελούν κλάδους με τέτοια χαρακτηριστικά. Ακολουθούν οι Υποδομές.


Στο Χ.Α, όμως, έχουμε εξαιρετικά περιορισμένη αντιπροσώπευση από τους παραπάνω κλάδους σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση (μόνον ΟΤΕ).


Ο ΟΠΑΠ ανήκει στην ίδια κατηγορία, όπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ( σ.σ. ανεξαρτήτως αν προχωρήσει ή όχι το M&A). Μέρος της αγοράς πιστεύει το ίδιο και για τη Μυτιληναίος.


Τα Διυλιστήρια ( ΕΛΠΕ, MOH), λόγω των υψηλών περιθωρίων, που απολαμβάνουν και των εντυπωσιακών κερδών EBITDA, που θα ανακοινώσουν στο Β΄ τρίμηνο, συγκαταλέγονται, επίσης, στους τίτλους που υπόσχονται outperform στην πτώση.


Τράπεζες: Όλες οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν καλά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου. Πιθανώς, καλύτερα από τις εκτιμήσεις ( σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι φέτος όλες ανακοινώνουν αρχές Αυγούστου).


Δυνατή πιστωτική επέκταση, περιορισμένη ή μηδαμινή δημιουργία νέων καθυστερήσεων, επίτευξη ή και υπέρβαση στόχων RoTE.


Όπως προαναφέραμε, όμως, οι επενδυτές τιμολογούν τις επιπτώσεις της ύφεσης στα νούμερα του 2023 και έπειτα. Επομένως, οι καλές φετινές επιδόσεις «καίγονται».


Τράπεζες ΙΙ: Οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι θα λήξει σύντομα η πολιτική αβεβαιότητα και οι κινήσεις της FED ( η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ έχει γίνει…ανέκδοτο) να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό, ώστε στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023 οι αγορές να αρχίσουν να προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων.


Σε αυτό το σενάριο, οι τραπεζικοί τίτλοι θα ξαναγίνουν υποψήφιοι για υπεραπόδοση. Μέχρι τότε θα συνεχισθεί η ταλαιπωρία.


Alpha-Capital: Η απόφαση fund(s), που διαχειρίζεται η Capital Group να κτίσουν/ενισχύσουν θέσεις στην Alphaαξιοποιώντας τα χαμηλά επίπεδα σε όρους p/tbv στα οποία διαπραγματεύεται ο τίτλος, πιθανώς να εντάσσεται στην παραπάνω λογική.


Σύμφωνα με χρηματιστές, τα funds της Capital αγόραζαν μεθοδικά Alpha από τα μέσα Ιουνίου. Υπολογίζεται ότι πήραν από την αγορά περίπου 47 εκατ. τεμάχια.


Πειραιώς: Παρουσίαση σε αναλυτές από τον CFO, Θ. Γναρδέλη έχει σήμερα η τράπεζα. Αφορμή οι τελευταίες κινήσεις ( synthetic swaps, πώληση των POS, εκκίνηση της τιτλοποίησης Sunrise III).


Η αίσθηση που αποπνέει τις τελευταίες ημέρες ο οργανισμός είναι ότι ως τώρα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και με το παραπάνω.


Κατασκευές: Στον κλάδο των Κατασκευών εξασκείται –μαζικά- η τέχνη τσουλάμε το τενεκεδάκι του ανεκτέλεστου παρακάτω, μέσω συνεχών (επανα)διαπραγματεύσεων, με στόχο να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους.


Έτσι, και ξεκινήσουν εργασίες, σε αυτό το περιβάλλον, θα χάσουν το μισό – ίσως και παραπάνω- από το «ισχνό» περιθώριο EBITDA, που εμφάνιζαν προ πληθωριστικών πιέσεων.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- Μπουλούτας: Στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ευθ. Μπουλούτα, χορηγήθηκαν 1.650.000 δικαιώματα απόκτησης ισάριθμων μετοχών. Η τιμή εξάσκησης έχει οριστεί στα 1,4160 ευρώ ανά μετοχή.


Αριάδνη: Ολιγοήμερη παράταση έχει ζητηθεί, ως προς την προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, για την αγορά του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων από δάνεια σε καθυστέρηση μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (project Αριάδνη).  Πιθανώς να ικανοποιηθεί.


Παρά τη κακή συγκυρία, που ενισχύει την γκρίνια των επενδυτών για χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου- γίγας, η αμετακίνητη στάση της ΤτΕ ότι, αν δεν ληφθούν δεσμευτικές πάνω από το προσδιορισθέν ελάχιστο τίμημα, το χαρτοφυλάκιο θα μπει…στο χρονοντούλαπο κινεί τις εξελίξεις.


Η ισχυρή κοινοπραξία  …ανασκουμπώθηκε, ενώ άλλοι που πόνταραν σε άγονη διαδικασία  επιδιώκουν να μπουν σε αυτή από το…παράθυρο.

 

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.199 views0 comments
bottom of page