top of page

Οι αγορές, τo bonus εδρών και το.. Καραμανλικό μαντρί. Τα ρεκόρ σε Autohellas. Το AT1 της OptimaΔεν είναι πρωτόγνωρο η ρηχή εγχώρια αγορά να διορθώνει με μεγαλύτερη ένταση από τις –μεγάλες-ξένες. Στη συγκυρία, όμως, η χειρότερη συμπεριφορά χρεώνεται στην πολιτική αβεβαιότητα. Και στις αγορές, η απόσταση, μεταξύ αίσθησης και εδραίας πεποίθησης, είναι ένα ..τσιγάρο δρόμος.

Στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί. Εξ ου και η χθεσινή τοποθέτηση Ντόρας Μπακογιάννη στο SKAITV, μοιάζει να αποτελεί προαναγγελία της νέας τακτικής/ρητορικής. «Ακόμη και μια κακή αλλά αυτοδύναμη κυβέρνηση Τσίπρα είναι προτιμότερη από την ακυβερνησία» είπε καθ’ ουσίαν η Ντόρα, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη χώρα και την οικονομία από την ένταση με την Τουρκία και την περιδίνηση της Ιταλίας, λόγω χρέους.

Για να αποτραπεί, λοιπόν, ο κίνδυνος πρέπει, κατά την Ντόρα, να αλλάξει, εκ νέου, ο εκλογικός νόμος και να επιστρέψουμε σε bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.  

Αν αυτό αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού, θα το μάθουμε σύντομα. Θυμίζουμε ότι εν μέσω Αυγούστου έσκασε η υπόθεση παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Ανδρουλάκη, «κάηκαν» οι γέφυρες Μαξίμου με τους Κεντρώους του – ευρύτερου- ΠΑΣΟΚ και μαζί τους κάθε σενάριο για αλά Μακρόν πολιτικό μετασχηματισμό της Ν.Δ.

Μένει να φανεί, αν μετά την παρέμβαση Κώστα Καραμανλή από το κατ’ εξοχήν συμβολικό πολιτικό μνημόσυνο Ι. Κεφαλογιάννη, το bonus ( σ.σ. των εδρών) το καρπωθούν οι παραδοσιακοί πολιτευτές/βουλευτές (η πλειονότητα των οποίων ανήκουν στην καραμανλική παράταξη) και όχι υποψήφιοι, οι οποίοι θα προερχόταν από το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, που επιδίωκε ο Κ. Μητσοτάκης.  

Για να παραφράσουμε την πιο διάσημη ρήση Αβέρωφ «όποιος ….πειράξει το μαντρί τον τρώει ο λύκος».


Autohellas: Πολύ δυνατό το Β΄ τρίμηνο του ομίλου, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις (τα έσοδα ξεπέρασαν αυτά του 2019). Οι επιδόσεις-ρεκόρ του δευτέρου τριμήνου ώθησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τις επιδόσεις εξαμήνου.  

Διπλασιασμός EBITDA (49,3 εκατ. ευρώ) και ελεύθερες ταμειακές ροές 75,6 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 137,4 εκατ. ευρώ στις 30/6 και καθαρός δανεισμός 356,45 εκατ. ευρώ.


Autohellas ΙΙ: Το τρέχον Γ΄ τρίμηνο αναμένεται ακόμη πιο δυνατό καθώς παραδοσιακά, κατά τη διάρκειά του, πραγματοποιείται το 57% περίπου των συνολικών εσόδων των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων αυτοκινήτων του ομίλου στην Ελλάδα και το 42% στο εξωτερικό. Τα, δε, περιθώρια κέρδους κάνουν ..πάρτι, λόγω των υψηλών τιμών ενοικίασης.

Το free cash flow που γεννά ο όμιλος κατευθύνεται για επέκταση δραστηριοτήτων μέσω εξαγορών ( πορτογαλική HR Automoveis), απόκτηση συμμετοχών (20% της Instacar) και αναβάθμιση/ ενίσχυση του στόλου.


ΟΠΑΠ- προμέρισμα: Ανακοινώθηκε το προαναγγελθέν από τα αποτελέσματα προμέρισμα χρήσης –μεικτού- ποσού 0,30 ευρώ ανά μετοχή. Record date η 20ηΟκτωβρίου.  

Ξεκίνησε από τις 8 Αυγούστου η παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος στην Κύπρο, οι οποίες είχαν προσωρινά ανασταλεί.  


Quest: Αύξηση πωλήσεων 12,2% (478,75 εκατ.) και EBITDA 9,5% (34,5 εκατ.) εμφάνισε στο εξάμηνο, σε επίπεδο συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων η Quest, χάρη στη δυνατή πορεία των υπηρεσιών πληροφορικής (τα προ φόρων κέρδη του κλάδου αυξήθηκαν κατά 38,5%). Παραμένουν οι δυσκολίες στην ACS ( στάσιμες οι πωλήσεις, αυξημένα έξοδα).

Καθαρό ταμείο 16 εκατ. ευρώ, με capex 6μήνου 13 εκατ. ευρώ.


ΔΕΗ: Βαριές απώλειες για τον τίτλο, παρά τις καλές επιδόσεις Β΄ τριμήνου. Μέρος της αγοράς εικάζει ότι οι χθεσινές πωλήσεις οφείλονται στη διάψευση των προσδοκιών για άμεση ενεργοποίηση του buyback.


ΔΕΗ- ΑΠΕ: Μέσα στον Ιούλιο ηλεκτρίστηκαν δύο Φ/Β σταθμοί 14,99 MW έκαστος στη Κοζάνη. Στο τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής πάρκου 200 MW επίσης στην Κοζάνη καθώς και δύο Φ/Β σταθμών 39 και 11 MW στην Αρκαδία.


Κύπρου-Lone Star: Το private equity fund διευκρίνισε χθες ότι η οποιαδήποτε νέα του κίνηση ( σ.σ. δημόσια προσφορά και δυνατότητα διενέργειας d/d) θα διενεργηθεί υπό το ιρλανδικό και όχι το κυπριακό πλαίσιο.

Αυτό σημαίνει ότι –θα- έχει την ευχέρεια ανετότερου χρόνου ( σ.σ. μαζί με την παράταση που δικαιούται να ζητήσει) για διενέργεια due diligence.


Dimand: Με ελάχιστους καταψηφίσαντες το σώμα των μετόχων ενέκρινε την αγορά ως 150 χιλ. ιδίων μετοχών, με κατώτατη τιμή τα 10 ευρώ και ανώτατη τα 17,25 ευρώ, προκειμένου εν συνεχεία να διατεθούν δωρεάν σε μέλη του Δ.Σ, προσωπικό της εταιρείας καθώς και σε συνεργάτες, ως επιβράβευση.

Υπενθυμίζεται ότι οι πράξεις σταθεροποίησης ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουλίου.


Optima Bank: Στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ως 60 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, προχωρά, όπως είναι γνωστό, η Optima Bank (Απελεύθερος 29 Ιουλίου).

Θα εκδοθούν 60.000 ομολογίες που θα μετατρέπονται υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές εφόσον επέλθουν συγκεκριμένα γεγονότα. Επομένως πρόκειται για πρόσθετα κεφάλαια κατηγορίας 1 ( AT1). Στην περίπτωση –προαιρετικής ή υποχρεωτικής- μετατροπής το ανεξόφλητο κεφάλαιο της ομολογίας θα διαιρείται με την τιμή μετατροπής.

Το εύρος τιμής μετατροπής μεταξύ 21,30 και 23,30 ευρώ ανά νέα κοινή μετοχή.

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.231 views0 comments
bottom of page