top of page

Υποκλοπές: Από τον Λογοθέτη στο «παράκεντρο». Ο …μποναμάς από Επιτροπή Ανταγωνισμού για τράπεζεςΓια όσους παρακολούθησαν την υπόθεση Λογοθέτη- Πειραιώς, μετά το πόρισμα της ΤτΕ, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για υποκλοπές με κακόβουλο λογισμικό, έχουν εξήγηση.  Εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη αγόρασαν από τη Πειραιώς ( οι συναλλαγές χρηματοδοτήθηκαν με vendor finance) χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ναυτιλιακά δάνεια μεταπωλήθηκαν γρήγορα και με κέρδη, πριν το πόρισμα της ΤτΕ. Εξ ου και δεν άνοιξε …ρουθούνι.

Στα «στεριανά», τα περισσότερα από τα NPEs του χαρτοφυλακίου είχαν ως εξασφαλίσεις πάρκα και άδειες για ΑΠΕ. Μετά το πόρισμα, επανήλθαν στην Πειραιώς ως μη εξυπηρετούμενα, πλέον, δάνεια Λογοθέτη καιάρχισαν να πωλούνται, στο πλαίσιο μείωσης των NPEs. Τόσο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και επί Ν.Δ, πρώην στελέχη του ομίλου Λογοθέτη ενεπλάκησαν από την πλευρά των αγοραστών σε μεταβιβάσεις.

Όταν το πόρισμα της ΤτΕ πήγε αρχείο, μετά τη σχετική δυνατότητα, που παρείχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών 2019, η πλευρά Λογοθέτη επανήλθε με αγωγές, διεκδικώντας από πρώην στελέχη της, αλλά και αγοραστές μέρος διαφυγόντων εσόδων.

Σε εκείνο το σημείο, η διαμάχη είχε κορυφωθεί και οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι φοβούνταν βάσιμα ότι -μπορεί να- είναι στόχος –ιδιωτικών- παρακολουθήσεων με κακόβουλο λογισμικό.

Στην ύπαρξη παρακολουθήσεων από ιδιώτες συμφωνούν όλοι. Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, επιχειρηματίες. Υπουργοί, μάλιστα, ήδη από τον Αύγουστο αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι στο «στρατηγείο» ιδιωτικών παρακολουθήσεων απασχολούνταν 16 άτομα και παρακολουθούνταν 600 τηλέφωνα.

Το ερώτημα είναι αν η ΕΥΠ έγινε «παραμάγαζο»επιχειρηματικών συμφερόντων, με αφετηρία την…ουρά του σκανδάλου Πειραιώς, προκειμένου, με τη σειρά της, να έχει πρόσβαση σε υλικό παρακολουθήσεων, που δεν δικαιολογούσαν νόμιμη συνακρόαση. Το συμπύκνωσε εύστοχα ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κατρίνης(Απελεύθερος 29 Αυγούστου). Πειστική απάντηση έκτοτε δεν έχει λάβει. Ούτε από την νυν, ούτε από την πρώην κυβέρνηση.


Μητσοτάκης-Μαρινάκης: Σε ανοικτή κόντρα, πλέον, πρωθυπουργός και Β. Μαρινάκης. Προφανώς, «ταμπακέρα» δεν είναι οι παρακολουθήσεις. Κάποιοι δείχνουν τον αμερικανικό παράγοντα. Εξ ου και αναμένουν επικέντρωση των επόμενων αποκαλύψεων στο ρόλο του τοποτηρητή. Αυτόν με τους 16 υπαλλήλους…


ΕΛΛΑΚΤΩΡ-REDS: Η απόκτηση από τη Reggeborgh19.040.988 μετοχών (33,15%) της REDS φέρνει,πιθανώς, μπροστά τις αποφάσεις Ολλανδών και MotorOil για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση Holterman- Βαρδινογιάννη (Απελεύθερος 3 Νοεμβρίου)

Οι Ολλανδοί δεν έχουν λόγο να μείνουν με απευθείας θέση στη REDS. Το ένα σενάριο είναι η απορρόφηση της REDS από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εξέλιξη που θα διατάρασσε τις μετοχικές ισορροπίες στη Συμμετοχών. Το άλλο θα ήταν μια συνολική λύση. Η MOH πάντα ήθελε την ΗΛΕΚΤΩΡ.


Alpha Bank: Ανοίγει σήμερα την αυλαία των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου για τον τραπεζικό κλάδο η Alpha. Αναμένονται ισχυρές επιδόσεις στην πιστωτική επέκταση και αναθεώρηση στόχων για έσοδα από τόκους και κέρδη.


Τράπεζες- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Μετά από δουλειά ετών ακούμε ότι η Ε.Α θα δημοσιοποιήσει προς το τέλος του έτους το πόρισμά της για τις τράπεζες. Καταλαβαίνουμε ότι δεν θα προάγει το …φιλοεπενδυτικό κλίμα. Θα προάγει, όμως, προεκλογικά,το λαϊκό προφίλ της κυβέρνησης.


Attica Bank- Παγκρήτια: Το σενάριο συγχώνευσης θα μπορούσε να εξετασθεί, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank. Η ΑΜΚ αναμένεται να τρέξει τους πρώτους μήνες του 2023.

Για να ξεκινήσει θα πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθεί ένα νέο «σκανάρισμα» του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ώστε να αποφασισθεί πως θα κατανεμηθούν οι προβλέψεις 300 εκατ. ευρώ από τα 490 εκατ. της ΑΜΚ καθώς και η στρατηγική μείωσης των NPEs. Η άσκηση ανατέθηκε σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο.


Intrakat-Holding: Αντίστοιχα, για την Intrakat θα μπορούσε να εξετασθεί το σενάριο μετατροπής της σε εταιρεία Συμμετοχών, αφού ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, που προτίθεται να διενεργήσει.


MOH-MORE: Τον Ιούλιο του 2020 η MOREεξαγόρασε το 100% της Sentrade Holdings, με έδρα το Λουξεμβούργο, έναντι τιμήματος 4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δραστηριοποιούνταν στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω θυγατρικών σε Σερβία και Βόρεια Μακεδονία. Ενάμιση χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2021, αποφάσισε να την οδηγήσει σε λύση.

Στις 19 Σεπτεμβρίου η MORE μεταβίβασε στη μητρική της Motor Oil το 50% των μετοχών καθώς και το σύνολο των ομολογιών έκδοσης Θερμοηλεκτρικής (51 εκατ. ευρώ). Η Θερμοηλεκτρική αποτελεί joint venture με ΓΕΚ για ανάπτυξη αεριοστροβιλικού σταθμούσυνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φ/α.


Telecoms: Ο κλάδος δεν συγκινεί τους επενδυτές. Αφενός λόγω της μικρής, αλλά αξιοσημείωτης σε ώριμες αγορές επίπτωσης του ενεργειακού κόστους, αφετέρου λόγω των ανησυχιών ότι θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος. Η επιτυχία του συνδικάτου της British Telecomσυνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.


ΔΕΛΤΑ: Ισχύουν, όπως πληροφορείται η στήλη, οι πληροφορίες του Businessdaily, περί απόφασης διακοπής διανομής φρέσκου γάλακτος σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα από τη γαλακτοβιομηχανία Δέλτα. Η απόφαση υπηρετεί την ανάγκη να περιορισθεί το κόστος, ιδιαίτερα υπό την πίεση των αυξήσεων στην τιμή γάλακτος ( σ.σ. νωπού και σκόνης) και υλικών συσκευασίας.

 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.367 views0 comments
bottom of page