top of page

Τα νεύρα Μαξίμου. Γιατί θέλγει η ΜΥΤΙΛ και αλλάζει στρατηγική η Eurobank. Σε Γεώργιο Σάλλα τα ηνία


Απονενοημένες στροφές λαμβάνει, πλέον, η κόντρα κυβέρνησης-τραπεζών, παρά την «πυροσβεστική» προσπάθεια Στουρνάρα. Η κλιμάκωση των διακινούμενων non-papers δείχνει δύο πράγματα: πρώτον ότι αυτή τη φορά το …γυαλί ράγισε και δεύτερον αλλά πιο ανησυχητικό ότι δεν τα πάμε καλά με δημοκρατικές συνήθειες, όπως η τεκμηριωμένη διαφωνία. Δεν μπορούσαν, δηλαδή, οι Καρατζάς, Κωστόπουλος να διαφωνήσουν με επιλογές κυβέρνησης Σημίτη;

Τέλος, σε συνέχεια όσων γράφαμε χθες δεν νοείται, σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, να καθοδηγούνται με… κυβερνητικό καλάμι ιδιωτικές τράπεζες. Πολύ περισσότερο να απειλούνται με αλλαγή ηγεσιών.

Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου ενοχλήθηκαν με την κριτική που ασκείται για παρεμβατισμό και εξωθεσμικές παρεμβάσεις, την οποία χρεώνουν σε συγκεκριμένα κέντρα. Ακόμη, όμως, και όσοι δίνουν δίκαιο στην κυβέρνηση, υποσημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να κινηθούν με προδραστικά μέτρα για τους ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες και να αυξήσουν ταχύτερα τα επιτόκια προθεσμίας, ομολογούν ότι οι χειρισμοί ήταν και παραμένουν άτσαλα παρεμβατικοί.

ΜΥΤΙΛ: Κατάφορτο από ραντεβού το πρόγραμμα στο road show της Wood. Η αναδιάρθρωση δομής και ο σχεδιασμός για –παράλληλη- εισαγωγή σε μεγάλη χρηματιστηριακή αγορά έχει οξύνει το ενδιαφέρον της αγοράς. Μεταξύ άλλων και των private equity funds.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου 2019 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αγόρασε 19.201.219 μετοχές της εισηγμένης, αποκτώντας το 100% της Frezia Ltd, από τον αδερφό του, Γιάννη. Ως εξασφάλιση για την χρηματοδότηση που συνάφθηκε, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το τίμημα εξαγοράς, ενεχυριάστηκαν 20,5 εκατ. μετοχές της εισηγμένης.

ETE-εθελουσία: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας με περίπου 430 άτομα να υποβάλουν αίτηση. Αριθμός που ξεπέρασε – ελαφρώς- τον άτυπο στόχο που είχε θέσει η διοίκηση. Οι δαπάνες προσωπικού ανήλθαν στο 9μηνο σε 311 εκατ. ευρώ κατά 2,3% χαμηλότερες, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο δείκτης cost/core income διαμορφώθηκε σε 48,3% ενώ στο τρίτο τρίμηνο ήταν 45,2%.

Eurobank-Ακίνητα: Σε ανοδικό κύκλο επιτοκίων, η τράπεζα αναμένεται να επανεξετάσει την στρατηγική, όσον αφορά στη διατήρηση υψηλού χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων (Grivalia). Ιδιαίτερα αν η ζήτηση για δάνεια παραμείνει ισχυρή. Τη διετία 2021-22 διενεργήθηκαν κάποιες πωλήσεις. Ο ρυθμός αναμένεται να επιταχυνθεί.

Η φημολογούμενη αγορά χαρτοφυλακίου δανείων στη Βουλγαρία αποτελεί ένδειξη αλλαγής προτεραιοτήτων και στρατηγικής.

Τιτάν: Ο όμιλος αναγνωρίζει έμμεσα ότι η απόφαση να συνοδεύσει την αλλαγή φορολογικής έδρας, με την εισαγωγή των μετοχών στο Euronext Βρυξελλών και παράλληλη διαπραγμάτευση σε Αθήνα δεν «βγήκε». Το πότε και πως θα την «μαζέψει» αποτελεί θέμα που θα συζητηθεί εντός του 2023 και εφόσον βέβαια η εμπορευσιμότητα παραμείνει χαμηλή.

Attica Bank: Στο Δ.Σ. της Παρασκευής αναμένεται να συζητηθεί και εγκριθεί το νέο business plan της τράπεζας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην στρατηγική μείωσης των NPEs και την κατανομή των προβλέψεων 300 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια της ΑΜΚ.

Οι λόγοι για τους οποίους η στήλη θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι της Ellington πρέπει να απέχουν από την ψηφοφορία για τα παραπάνω θέματα έχουν αναλυθεί (Απελεύθερος 24 Νοεμβρίου). Ακόμη και αν τα «σινικά» τείχη παρέχουν τυπική νομιμότητα, η ουσία δεν αλλάζει.

Attica Bank II: Το ίδιο πλέον ισχύει και για το ΤΜΕΔΕ μετά τη χθεσινή γνωστοποίηση. Rinoa και ΤΜΕΔΕ, σκοπεύουν στο στάδιο αυτό να ενασκούν τα δικαιώματα ψήφου που κατέχουν και τους αντιστοιχούν ως μέτοχοι της Τράπεζας σε μία κοινά αποδεκτή βάση και με κοινή αντίληψη.

Το ΤΧΣ έχει ζητήσει το καταστατικό και τους όρους του SPV, μέσω του οποίου Ellington και ΤΜΕΔΕ θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, ενώ η ΤτΕ έχει διαμηνύσει ότι με όποιον τρόπο και αν επιλέξει το αμερικανικό fund να συμμετάσχει θα πρέπει να φαίνεται ο τελικός δικαιούχος, ο οποίος και να πληροί τα κριτήρια του επόπτη.

Attica-INKAT: Ενδιαφέρεται η Intrakat για ακίνητα της Attica Bank; Εξετάζει η τελευταία το ενδεχόμενο πώλησης;

Lyktos Holdings: Επιστροφή κεφαλαίου 2,5 εκατ. ευρώ αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας που συνήλθε στις 6 Δεκεμβρίου. Η είδηση όμως έγκειται στην αλλαγή σκυτάλης εντός της οικογένειας: νέος διευθύνων σύμβουλος ο Γεώργιος Σάλλας. Σε ρόλο προέδρου ο Μιχ. Σάλλας. Αποφασίστηκε και ΑΜΚ 500 χιλ. ευρώ στη Lyktos Finance.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.231 views0 comments
bottom of page