top of page

Σε Μαρινάκη το 2,4% ΓΕΚ- προάγγελος deal σε ΤΕΝΕΡΓ.Η καραμπόλα MSCI για ΜΟΗ και τα 15 εκατ. για Αβαξ


«Όταν συγκεντρώνεις όλη την προσοχή σου στον παράδεισο, δημιουργείς κόλαση» γράφει ο Ρόμπινς στο «χορός των επτά πέπλων». Δείχνει να αποτελεί αναγκαία υπόμνηση, ακόμη και αν ακούγεται contrarian, μια και ξεκινάμε την χρονιά στο Χ.Α έμπλεοι βεβαιοτήτων ότι θα εξελιχθεί καλά.

Βεβαιότητα πρώτη: υπεραπόδοση της εγχώριας οικονομίας, έναντι των ευρωπαϊκών. Βεβαιότητα δεύτερη: οι υψηλές προκρατήσεις καταλυμάτων και οι εξαγωγές δεν θα επηρεαστούν από ενδεχόμενη ύφεση σε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Βεβαιότητα τρίτη: νέα κυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Διεθνώς, η χρονιά ξεκίνησε με μια σοβαρή «σπαζοκεφαλιά»: ενώ υπάρχει consensus για στροφή σε υψηλής ποιότητας εταιρικά και κρατικά ομόλογα και υποεπένδυση σε μετοχές, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν. Αν το μίνι ράλυ δεν οφείλεται σε τεχνητούς λόγους, αντικατοπτρίζει την αισιόδοξη άποψη ότι θα δούμε κορύφωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ως το Μάιο και η Ευρώπη, παρά την ύφεση, θα ακολουθήσει στην αποκλιμάκωσή τους. Τα τελευταία στοιχεία ( πληθωρισμός, αγορά εργασίας) συντηρούν την παραπάνω αισιοδοξία.

Crash test θα αποτελέσουν οι εταιρικές καθοδηγήσεις/προειδοποιήσεις για το πόσο θα μειωθεί η κερδοφορία από slow down/ύφεση. Οι προσδοκίες των επενδυτών για τα κέρδη 2023 έχουν περικοπεί αισθητά, κατά τη διάρκεια του 2022. Αν δεν διαψευστούν, η δυναμική της αγοράς θα ανατροφοδοτηθεί καθώς η πλειοψηφία των επενδυτών παραμένει υπο-επενδεδυμένη σε μετοχές.

Τράπεζες-κυβέρνηση: Με το πέρας της εορταστικής περιόδου θα επανέλθει η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για τις τράπεζες, μέσω μπαράζ δημοσιευμάτων, για την πώληση συμμετοχών του ΤΧΣ. Προς το παρόν, για την Πειραιώς δεν έχει ορισθεί σύμβουλος διάθεσης.

Τράπεζες: Οι τραπεζικοί τίτλοι ξεκίνησαν την χρονιά ως βασικοί υποψήφιοι να εξαργυρώσουν το story της «ελληνικής εξαίρεσης». Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους και «αμυντική» συμπεριφορά στη δημιουργία νέων NPEs προβλέπει το consensus. Κίνδυνος να ξεφύγει ο ανταγωνισμός στις χορηγήσεις, πιέζοντας τα περιθώρια. Στο μέτωπο του cost of funding θα πρέπει να υπάρξει μαζική στροφή καταθετών σε προθεσμιακές (Απελεύθερος 19 Δεκεμβρίου 2022) και όξυνση ανταγωνισμού, μεταξύ των τραπεζών, για να ανατραπούν οι προϋπολογισμοί.

Στο καλό σενάριο για ΧΑ προτιμώνται οι υστερήσαντες τίτλοι των Alpha (p/tbv 0,40) και Πειραιώς (p/tbv 0,30). Για «άμυνα» ενδείκνυνται Eurobank και ΕΤΕ.

ΓΕΚ-Μαρινάκης: Η είδηση δεν συνίσταται στην πλήρη αποεπένδυση Reggeborgh από τη ΓΕΚ, αλλά στο γεγονός ότι από το 2,57% (2.660.000 μετοχές), που πούλησαν οι Ολλανδοί στα 11 ευρώ ανά μετοχή, το 2,4% αγόρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρεία συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΤΕΝΕΡΓ: Η παραπάνω πληροφορία αποτελεί, σύμφωνα με την αγορά, την πρώτη έμπρακτη ένδειξη ότι υπάρχει συμφωνία για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε First Sentier- Macquarie. Διαφορετικά, η πλευρά Μαρινάκη δεν θα είχε λόγο να αυξήσει την έκθεσή της σε ΓΕΚ σε αυτή την αποτίμηση. Υπενθυμίζεται ότι κατέχει και το 6% της ΤΕΝΕΡΓ.

MOH: Η πιθανή πώληση της ΤΕΝΕΡΓ ενδέχεται να προκαλέσει την εξής καραμπόλα: να αντικατασταθεί ο τίτλος στον MSCI Greece από αυτόν της MOH, η κεφαλαιοποίηση του free float της οποίας δικαιολογεί τέτοια προσδοκία. Αν το πρώτο μέρος της συμφωνίας ΓΕΚ/Περιστέρη- First Sentier/Macquarie προβλέπει στο πρώτο σκέλος της προαιρετική δημόσια προσφορά από τους Αυστραλούς (Απελεύθερος 21 Δεκεμβρίου 2022), ενδέχεται να «τρέξουν» γρήγορα και οι διαδικασίες διαγραφής από τον MSCI Greece.

Αβαξ: Δεν ξέρουμε αν η παρακάτω είδηση προκάλεσε το +12%, κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους: η Άβαξ εισπράττει προμέρισμα 15 εκατ. ευρώ από τη Volterra, βάσει των αποτελεσμάτων 9μήνου 2022 της τελευταίας. Με το προμέρισμα η Άβαξ «στραγγίζει» τη ρευστότητα της Volterra, όπως θα διαβάσετε στο σχετικό θέμα της ενότητας News&Analysis.

ΕΛΧΑ: Κάλυψε ΑΜΚ της ΕΤΕΜ, ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, λίγο πριν την απορρόφησή της από την Cosmos Aluminium. Η κεφαλαιακή «ένεση» ήταν αναγκαία, ώστε η ΕΛΧΑ να κατέχει, μετά την εισφορά της ΕΤΕΜ, το 15% της Cosmos Aluminium, όπως είχε συμφωνηθεί. Απομειώθηκε κατά 5 εκατ. ευρώ η αξία θυγατρικών ΕΤΕΜ σε Βαλκάνια.

Φουρλής: Εδώ και μήνες δούλευε ο όμιλος Φουρλής την πώληση της δραστηριότητας λιανικής “The Athlete’s Foot (TAF)” στην Ελλάδα. Στο τέλος του Α΄ εξαμήνου 2022 ολοκληρώθηκε η απόσχιση της δραστηριότητας από την Intersport Athletics και η εισφορά της σε νέα εταιρεία με την επωνυμία «Sneakers Market». Η αξία του κλάδου αποτιμήθηκε από την PwC σε 5,57 εκατ. ευρώ. Στα βιβλία της η Intesport την αποτιμούσε 4,5 εκατ. ευρώ. Επομένως, από την πώληση γράφει μικρή ζημιά.

Premia: Σε ενεχυρίαση του 40% της «IQ KARELA» υπέρ Eurobank προχωρά η ΑΕΕΑΠ προκειμένου η IQ KARELA να λάβει χρηματοδότηση 2,3 εκατ. ευρώ από την τράπεζα. Το ενέχυρο επεκτείνεται και σε τυχόν μερίσματα που αναλογούν στις ενεχυριασθείσες μετοχές.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.194 views0 comments
bottom of page