top of page

Έλληνες αεί ναύτες, η ντρίπλα Eurobank, η προετοιμασία της Alpha για μέρισμα και η τράμπα σε ΜΟΗ

Στα καθ’ ημάς πέρασε στα ψιλά, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Total το είπε ξεκάθαρα την περασμένη Τετάρτη. «Δημιουργήθηκε μια γκρίζα αγορά για το –ρωσικό- πετρέλαιο» εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης. Προηγήθηκαν και ακολούθησαν αρκετά δημοσιεύματα σε ξένα Μέσα και διεθνή πρακτορεία, για τις τακτικές που σπάνε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Το κοντραμπάντο διενεργείται με μεταγγίσεις φορτίου από πλοίο σε πλοίο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, οι περισσότερες μεταγγίσεις διενεργούνται στη Μεσόγειο, κοντά στα λιμάνια Καλαμάτας και Ceuta. Μεταξύ των πρωταγωνιστών (κοντραμπατζήδων), οι ενεργειακοί κολοσσοί δείχνουν ελληνικές/ελληνόκτητες εταιρείες καθώς και εταιρείες, που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Για να μην αναρωτιέστε πως πλημμυρίσαμε με χρήμα, που επενδύεται σε ακίνητα, επιχειρήσεις, επενδυτικά προϊόντα κά.

MSCI: Σήμερα το βράδυ ανακοινώνεται η αναδιάρθρωση δεικτών MSCI. Φαβορί για εισαγωγή στον MSCI Standard παραμένει ο τίτλος της MOH. Αουτσάιντερ η Πειραιώς. Υπαρκτό και το σενάριο (Morgan Stanley) να μην εισέλθει καμία από τις δύο. Στην τελευταία περίπτωση ο τίτλος της Πειραιώς, μετά από ένα εντυπωσιακό ράλλυ λογικά θα πρέπει να διορθώσει βραχυπρόθεσμα.

Κλίμα: Στο Χ.Α συντηρείται κλίμα υπέρμετρης αισιοδοξίας, οι κωδικοί ενεργών ιδιωτών αυξάνονται σταθερά αλλά δεν θα πάει έτσι όλη η χρονιά. Η αποκόμιση κερδών, ως εκ τούτου, όπου διαπιστώνονται απαιτητικές αποτιμήσεις ενδείκνυται.

Eurobank: Οι τόνοι και οι δηλώσεις για το μέρισμα χρήσης 2022 έχουν πέσει λογικά λόγω προεκλογικής περιόδου ( σ.σ. δεν φημιζόμαστε για τα αυτονόητα). Άλλωστε, το …παράθυρο επαναγοράς και ακύρωσης του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ ισοδυναμεί με μέρισμα καθώς αυξάνει την αξία για τις εναπομείνασες μετοχές. Χωρίς καμία αλλαγή ως προς την μέθοδο υπολογισμού του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού θα «στρεσαριστούν» τα μεγέθη της 31ης Δεκεμβρίου 2022 της Eurobank.

Alpha Bank: Η επιλογή της τράπεζας να εκδώσει ΑΤ 1 τίτλους, πριν ξεκινήσει η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, αποσκοπεί, σύμφωνα με την αγορά, -και- στην ευχερέστερη διανομή μερίσματος κερδών τρέχουσας χρήσης. Μετά από όσα είπε ο Ένρια, κατά την παρουσία του στην Αθήνα (Απελεύθερος 23 Ιανουαρίου), το ύψος των κεφαλαιακών δεικτών μετράει διπλά για τη διανομή μερίσματος. Με την αβεβαιότητα μπροστά, λόγω εκλογών και επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία από τα προγράμματα σύσφιξης, η Alpha επίλεξε να κάνει χρήση του παράθυρου ευκαιρίας που προσφέρουν οι αγορές.

Πειραιώς-MIG-Attica: Πολύ πιο περίπλοκη κατέστη η υπόθεση Πειραιώς-MIG-Attica-ANEK, μετά την απόφαση της τράπεζας να υποβάλει δημόσια πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας της MIG. Σε πιθανή πλήρη ενοποίηση της MIG από Πειραιώς, η εισφορά των δανείων στη Strix και το debt to equity swap δείχνουν αχρείαστα βήματα. Τα δάνεια έκδοσης MIG, που είχε καλύψει η Πειραιώς, στην ενοποίηση θα απαλειφόταν και επομένως θα μειωνόταν το NPE ratio.

Πειραιώς-MIG-Attica II: Επειδή, όμως, με άλλο σχεδιασμό ξεκίνησε η υπόθεση και αλλιώς εξελίχθηκε, αποφασίστηκε να μην γίνουν βήματα προς τα πίσω. Έτσι, έχουμε μια «φρανκεστάιν» δομή, βάσει της οποίας η Πειραιώς θα πληρώσει τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 8 Φεβρουαρίου), για να αποκτήσει τον έλεγχο της MIG και η Strix θα πληρώσει ως 49 εκατ. στους μετόχους μειοψηφίας της Attica. Αν τα παραπάνω καθυστερήσουν, ο λογαριασμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά 30 με 40 εκατ. ευρώ, λόγω της διεύρυνσης του free float της Attica, συνεπεία της διάσωσης ΑΝΕΚ.

Πειραιώς-MIG: Αν στο τέλος η Strix Holdings συγχωνευτεί με τη MIG, ώστε η τελευταία να αποκτήσει αντικείμενο και όλο το σχήμα παραμείνει υπό τη διαχείριση Blantyre, θα ‘χει διενεργηθεί ένα αλά KKR σχέδιο, με πολύ πιο σύνθετη διαδρομή και υποπολλαπλάσιο αντικείμενο/αποδόσεις από αυτό που είχε φέρει ο Άνθιμος.

Jumbo: Εντυπωσιακά ξεκίνησε η χρονιά για τη Jumbo. Κατά 45% αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις του ομίλου τον Ιανουάριο, με τη διοίκηση να προειδοποιεί ότι δεν θα πάει έτσι όλη η χρονιά. Προς έκτακτη χρηματική διανομή 157,15 εκατ. ευρώ ( μικτό ποσό 1,155 ευρώ ανά μετοχή και καθαρό 1,097 ευρώ). Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στο τέλος του 2022 ύψους 794 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Μαζί με το νέο δεκαετές πλάνο επενδύσεων προσδοκά ο ΑΔΜΗΕ ότι θα συζητηθεί το νέο αίτημα του για αύξηση του WACC. Στην αγορά υπάρχει το consensus, ότι πριν το Καλοκαίρι λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές σύμφωνα με τις φαρμακόγλωσσες, η ΡΑΕ θα δει πιο ορθολογιστικά το αίτημα.

ΜΟΗ: Συνεχίστηκαν οι πωλήσεις από τη Doson Investments (Νίκος Βαρδινογιάννης), το ποσοστό της οποία υποχώρησε κάτω του 5% (4.98%). Στις 6 Φεβρουαρίου πώλησε 101.700 μετοχές και άλλες 14.300 στις 7 Φεβρουαρίου. Στις 6 Φεβρουαρίου η Motor Oil Holdings (Οικογένεια Βαρδή Βαρδινογιάννη) αγόρασε 100 χιλ. μετοχές. Το ίδιο ακριβώς σκηνικό με τη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου (Απελεύθερος 7 Φεβρουαρίου)

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.295 views0 comments
bottom of page