top of page

Γιατί η ΔΕΗ αγοράζει φθηνά την ENEL. Τα νούμερα και οι εκτιμήσεις. Η …ντρίπλα Eurobank για μέρισμα

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι όπου υπάρχουν καταλύτες θα εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον. Jumbo και ΔΕΗ κινήθηκαν, χθες, έντονα ανοδικά, με την αγορά να υποχωρεί κυρίως λόγω τραπεζών. Οι τελευταίες, αφενός έχουν καταγράψει μεγαλύτερη άνοδο, αφετέρου πλήττονται περισσότερο από την πολιτική αβεβαιότητα.

Προφανώς, η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπου υπάρχουν θετικές εξελίξεις συνδέεται, τόσο με τη διατήρηση διεθνώς, διάθεσης ανάληψης ρίσκου, όσο και με το timing των εκλογών. Αν, για παράδειγμα, παρέμενε ως πιθανότερη ημερομηνία, για την πρώτη κάλπη, η Κυριακή των Βαΐων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι χθες θα υπήρχαν – τόσο- πρόθυμοι αγοραστές. Τα στοιχεία δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι προς το παρόν περίπου το 48% των πολιτών θεωρεί ευθύνη της Πολιτείας το πολύνεκρο ατύχημα στα Τέμπη.

ΔΕΗ- ENEL: Υπογράφεται το SPA. Χθες το Δ.Σ της ENEL ενέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο της δεσμευτικής συμφωνίας. Βάσει αυτής η ΔΕΗ αποκτά το σύνολο της δραστηριότητας των Ιταλών στη Ρουμανία με τίμημα 1,3 δισ. ευρώ ενώ αναλαμβάνει και δανεισμό 550-600 εκατ. ευρώ. Το τίμημα, όπως έχει γράψει το Euro2day, θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό 800 εκατ. ευρώ ( bridge financing από ξένες τράπεζες και εν συνεχεία μακροπρόθεσμο δάνειο από τις τέσσερις συστημικές). Τα υπόλοιπα (500 εκατ.) με equity.

ΔΕΗ-ENEL II: Πρόκειται για μια συμφέρουσα συμφωνία καθώς η ΔΕΗ αγοράζει με EV/EBITDA τρέχουσας χρήσης 5,42x, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για επίτευξη EBITDA της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, φέτος, από τη ρουμανική δραστηριότητα ENEL. Πυρήνας του deal για τη ΔΕΗ οι ΑΠΕ της ENEL Green power Romania (700 MW εγκατεστημένη και υπό κατασκευή ισχύ+ pipeline τριετίας 1 GW), τις οποίες υπολογίζεται ότι αγοράζει 7 φορές τα EBITDA 2023. Μετά την υπογραφή του SPA, η διοίκηση της ΔΕΗ φεύγει για διήμερες παρουσιάσεις στο εξωτερικό με τη Goldman Sachs.

Eurobank: Στη φρασεολογία, που θα χρησιμοποιήσει η διοίκησή της για το μέρισμα χρήσης 2022, θα εστιάσει την προσοχή της η αγορά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της τράπεζας δεν θα αποφύγει να αναφερθεί στο θέμα. Η Eurobank

βρίσκεται από πέρσι στην τρίτη βαθμίδα κινδύνου του SSM ένα σκαλί πάνω από τις τρεις άλλες εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Eurobank II: Για να μη διανείμει μέρισμα θα πρέπει, είτε να υπάρξει οριζόντια σύσταση από SSM, είτε, μετά την αξιολόγηση της επάρκειας κεφαλαίου υπό βασικό και δυσμενές σενάριο, (Απελεύθερος 1 Μαρτίου) να κρίνει ο επόπτης ότι απαιτείται συγκράτηση. Κλιμάκιο του SSM ήταν εδώ τις προηγούμενες ημέρες, αλλά δεν είδε Eurobank και ΕΤΕ. Μόνο Πειραιώς και Alpha.

Eurobank III: Τι θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση της Eurobank για να μην περιμένει SSM και να υπερβεί την κυβερνητική αντίθεση στη διανομή μερισμάτων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Να αγοράσει το 1,4%, που κατέχει το ΤΧΣ και να το ακυρώσει (Απελεύθερος 16 Ιανουαρίου). Μέρισμα δεν είναι. Ούτε, επομένως, σηματοδοτεί επάνοδο σε κανονικότητα. Αξία/ανταμοιβή, όμως, στο μέτοχο προσφέρει, μέσω της μείωσης του αριθμού των μετοχών και της αύξησης του EPS.

Eurobank- στόχοι: Ακούμε ότι η διοίκηση θα δώσει στόχους όχι μόνο φετινής χρονιάς, αλλά και που θέλει να βρίσκεται το 2025. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών αναμένουν για φέτος RoE 11%. Δύσκολα να τεθεί υψηλότερα ο πήχης. Πιθανώς, μετά το Β΄ τρίμηνο και εφόσον αξιολογηθούν οι εκλογικές/μετεκλογικές εξελίξεις και ο αντίκτυπός τους σε οικονομία-αγορά

.

Cenergy: Μικρή υποχώρηση, σε τριμηνιαία βάση, στα περιθώρια κέρδους ( μικτό 11,5% στο Q4 από 12% το Q3, περιθώριο EBITDA 9,7% από 12,3%). Τα προσαρμοσμένα EBITDA διατηρήθηκαν, όμως, στα ίδια περίπου επίπεδα (-2% q-o-q). Τα κέρδη προ φόρων Δ΄ τριμήνου υποχώρησαν στα 16,86 εκατ. ευρώ από 31,9 εκατ. ευρώ στο Γ’ τρίμηνο (-47%). Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε λόγω των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Σχέση καθαρού δανεισμού/a-EBITDA 3,18x.

Jumbo: Αύξηση πωλήσεων κατά 40% στο πρώτο δίμηνο του έτους, με το Φεβρουάριο στο +35%. Η διοίκηση δεν θεωρεί την παραπάνω επίδοση ως ενδεικτική για το σύνολο της χρήσης και εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 15%. Η αγορά θεώρησε συντηρητική, για άλλη μια φορά, τη στάση της ανεβάζοντας την τιμή σε νέα υψηλά 12μήνου. Αναμένει για φέτος μικτό περιθώριο 54% και κέρδη 270 με 275 εκατ. ευρώ.

Solar: Γεφύρι της Άρτας κινδυνεύει να εξελιχθεί η τιτλοποίηση. Με διαφορετικούς servicers και κυρίως διαφορετική οπτική για το αν υλοποιείται ή όχι το business plan της τιτλοποίησης οι δύο προσφορές. Δεν έχει βρεθεί, προς το παρόν, κοινός τόπος μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών που έχουν τιτλοποιήσει από κοινού απαιτήσεις.

Υ.Γ.: Αν δεν αποτελεί δείγμα πανικού πρέπει εκεί στο Μαξίμου να ξανασκεφτούν την επικοινωνιακή τους πολιτική. Το μόνο που επιτυγχάνουν, λοιδορώντας όποιον από την άλλοτε δεξαμενή του «Μένουμε Ευρώπη», τολμά να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, είναι να μεγεθύνουν τη δυσαρέσκεια εν δυνάμει ψηφοφόρων τους.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.157 views0 comments
bottom of page