top of page

Το κενό χρηματοδότησης Lamda και η απώλεια cash collateral για τράπεζες. Dimand-CVC για Skyline;

Σταμάτησαν οι υψηλές αποπληρωμές δανείων, αλλά η ζήτηση για νέες χορηγήσεις παραμένει «αναιμική», σύμφωνα με τους επικεφαλής εταιρικών χορηγήσεων συστημικών τραπεζών. Οι επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής, λόγω του ακριβού κόστους χρήματος και της πολιτικής αβεβαιότητας. Αν δεν υπάρξει άρδην ανατροπή (δύσκολο), το πρώτο εξάμηνο θα πάει χαμένο, ως προς τους φετινούς στόχους πιστωτικής επέκτασης. Υψηλότερες αποπληρωμές από νέες εκταμιεύσεις εμφάνισε και η Alpha (μετά την Πειραιώς) κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Alpha: Υψηλότερες του consensus οι επιδόσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (+6,4%) σε τριμηνιαία βάση. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο σε 2,23% (2,05% στο Q4 2022), με το κόστος προθεσμιακών να αυξάνεται σε 1,14% από 0,63% το προηγούμενο τρίμηνο και το μερίδιό τους στο μείγμα καταθέσεων να συγκρατείται στο 20%. Κάτι χάνουμε ως προς το growth του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Alpha II: To core PPI αυξήθηκε κατά 16,2%, σε τριμηνιαία βάση, χάρη και στη μείωση των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών εξόδων κατά 9,5%. Το κόστος πιστωτικού κινδύνου συγκρατήθηκε στις 75 μ.β. ( σ.σ. ανεβαίνει στις 119 μ.β., αν συνυπολογιστούν προβλέψεις για χαρτοφυλάκια ταξινομημένα προς πώληση). RoTE 11,1% ( επί προσαρμοσμένων κερδών) και CET1 12,8% σε pro forma βάση και μετά την επίπτωση πιθανής διανομής μερίσματος, που θα αντιστοιχεί στο 20% των κερδών χρήσης.

ΤΕΝΕΡΓ: Δεν έχει εγκριθεί, προς το παρόν, από άλλη τράπεζα, πέραν της Πειραιώς, η δομή χρηματοδότησης της First Sentier, για την προαιρετική δημόσια προσφορά απόκτησης ως του 67% των μετοχών της ΤΕΝΕΡΓ, στο πλαίσιο πιθανής συμφωνίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τον πρώτο λόγο συνεχίζει να έχει η Εθνική, στελέχη της οποίας είχαν πρόσφατα συνάντηση με τους Αυστραλούς για το θέμα.

Lamda: Στην προφανή λύση κάλυψης μέρους του χρηματοδοτικού κενού, που αντιμετωπίζει η επένδυση για τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό (Απελεύθερος 3 Απριλίου) κατέφυγε η Lamda. Το Δ.Σ ενέκρινε μερική αλλαγής χρήσης κεφαλαίων, που αντλήθηκαν από την τελευταία ΑΜΚ των 650 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, 100 εκατ. ευρώ από τα 166,65 εκατ. ευρώ, που προοριζόταν για την καταβολή της δεύτερης δόσης τιμήματος (167 εκατ. ευρώ) ανακατευθύνονται στο «κουβαδάκι» των Malls. Θα καλύψουν, ΑΜΚ της Lamda Ellinikon Malls, ομολογιακά δάνεια έκδοσης των δύο θυγατρικών της και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Πως θα καλυφθεί το κενό για την καταβολή της δεύτερης δόσης; Με «τράμπα» κεφαλαίων από τα αντληθέντα, μέσω του ΚΟΔ έκδοσης 2020.

Lamda II: Είναι εις γνώσιν των πιστωτριών τραπεζών η παραπάνω πρωτοβουλία; Υπενθυμίζεται ότι τα αδιάθετα των 166,65 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (Απελεύθερος 4 Ιουλίου 2022) είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς όψεως, ως μέρος εξασφάλισης του ομολογιακού, που κάλυψαν Πειραιώς-Eurobank.

Επιπρόσθετα, από το ΚΟΔ του 2020 έχουν μείνει αδιάθετα κεφάλαια 22 εκατ. ευρώ συν μια 80άρα, που πρέπει να επιστρέψει στο δεύτερο μισό της φετινής χρονιάς η Ελληνικό ΑΕ στη Lamda. Μετά την αποπληρωμή του ποσού, όμως, τα 80 εκατ. ευρώ θα πρέπει να παραμείνουν διαθέσιμα για μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει μετά την αποπεράτωση των έργων Α΄ φάσης. Το, δε, τίμημα της δεύτερης δόσης πρέπει να καταβληθεί στο ΤΑΙΠΕΔ σε ένα περίπου μήνα (25 Ιουνίου).

Κοινώς οι τράπεζες καλούνται να συναινέσουν, αν δεν το έχουν πράξει ήδη, στην απώλεια cash collateral για να καλυφθεί μέρος του κενού χρηματοδότησης για τα δύο Malls στο Ελληνικό. Ζόρικα πράγματα….

Dimand- Skyline: Το SPA, που υπέγραψαν όμιλος Alpha και Dimand-Premia για το Skyline, προβλέπει την αγορά του 65% της εταιρείας από την P&E Investments, η οποία ελέγχεται κατά 75% από την Dimand και κατά 25% από την Premia. Η μεταβίβαση του 65% αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Ιούνιο. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχουν εισφερθεί στη Skyline Real Estate και άλλα ακίνητα, με αποτέλεσμα το μετοχικό της κεφάλαιο να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ από 122 εκατ. ευρώ σήμερα.

Dimand-Εθνική Ασφαλιστική: Μετά τη μεταβίβαση του 65%, θα υπάρξουν μια οι περισσότερες εισφορές ακινήτων. Η Alpha θα εισφέρει ακίνητα και η πλευρά Dimand/Premia θα βάζει μετρητά, ώστε το ποσοστό της να μην υποστεί αραίωση. Επομένως, οι Dimand και Premia θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η Premia έχει τα αδιάθετα του ΚΟΔ. Η Dimand, που σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος, θα τα βρει από δανεισμό; Μήπως φόντο της συνεργασίας με την Εθνική Ασφαλιστική και το CVC αποτελεί η Skyline;

Παγκρήτια: Ελληνικά κρατικά ομόλογα, αξίας 840,8 εκατ. ευρώ και εταιρικά ομόλογα αξίας 60,2 εκατ. ευρώ διατηρούσε στο αποσβεσμένο κόστος ( πρώην Διακράτησης ως τη Λήξη) η τράπεζα στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Σύνολο 901 εκατ. ευρώ, έναντι 852 εκατ. ευρώ στις 30/06/22.

Το υπόλοιπο χορηγήσεων, κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 1,78 δισ. ευρώ (1,73 δισ. στις 30/6/22) και οι σωρευμένες προβλέψεις σε 391 εκατ. ευρώ (381,5 εκατ. ευρώ στις 30/6). Το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε 64,2 εκατ. ευρώ (44,8 εκατ. ευρώ στις 30/6).

Θεοχαράκης ΑΕ: Ανακοίνωση σχετικά με το SPA μεταβίβασης χαρτοφυλακίου από την Alpha σε Fortress, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και απαιτήσεις από δικά της δάνεια εξέδωσε η Νικ. Ι. Θεοχαράκης, με την οποία διευκρινίζει ότι, τόσο η ίδια, όσο και η συνδεδεμένη Θεοχαράκης ΑΕ, είναι απολύτως ενήμερες. Με βάση το δείκτη «καθαρός δανεισμός προς EBITDA», που αποτελεί covenant των βασικών δανειακών τους συμβάσεων, τα δάνειά τους κατατάσσονται στα unlikely to pay θα συμπληρώσουμε εμείς. Όχι μόνο από την Alpha.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.153 views0 comments
bottom of page