top of page

Οι άσσοι από τα…κοντομάνικα Τσίπρα, οι αποχωρήσεις από Lamda και το μέρισμα της ΕΥΔΑΠ


Καλημέρα.


«Η χειρότερη ώρα, είναι η ώρα που ενδέχεται να ανακαλύψεις την ομοιότητα αυτών που αγαπάς, με τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν». Λούλα Αναγνωστάκη. Ισχύει στη ζωή. Ισχύει και στη πολιτική.


Πάμε τώρα στα πιο πεζά. Το «mea culpa» του Ανδρέα Παπανδρέου συνοδευόταν από την επίσης επικοινωνιακή προσέγγιση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη».

Κοινώς, έκανα λάθος, χρεώστε το στις εκλογές.Επρόκειτο για εφεύρημα, με το οποίο παρακάμφθηκε το θέμα της ευθιξίας.

Έκτοτε, η παραπάνω – βολική- προσέγγιση κατέστη ο απόλυτος οδηγός για ομολογία λάθους. Το οξύμωρο είναι ότι σε μια τόσο πρωθυπουργοκεντρική δομή εξουσίας, όπως η εγχώρια, τον χρησιμοποιούν κατά κόρον οι – κατά καιρούς- πρωθυπουργοί.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέκκλινε του κανόνα. Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και (ας) πάμε παρακάτω. Μόνο που το παρακάτω δεν εξαρτάται, πλέον, από τον ίδιο, αλλά από την Αντιπολίτευση και πως θα παίξει το παιχνίδι. Διότι οι αποκαλύψεις της υπόθεσης μόλις ξεκίνησαν.  


Έλεγαν παλιά οι ΠΑΣΟΚοι «ο Ανδρέας δεν έχει άσσο στο μανίκι. Έχει μανίκι με άσσους». Στην τωρινή περίσταση, Τσίπρας και Ανδρουλάκης έχουν ένα μάτσο άσσους και φορούν…κοντομάνικα.


Alpha: Στα ακόμη πιο πεζά (και ρηχά) του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεχώρισε, χθες, το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον στον τίτλο της Alpha. Άλλαξαν χέρια 6 εκατ. τεμάχια με τη μετοχή να κλείνει κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό.  


ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν διαφαίνεται θεμελιώδης λόγος για τη χθεσινή έντονη άνοδο. Το 75% της Άνεμος αποτιμήθηκε (596 εκατ. ευρώ) εκεί που περίμενε η αγορά, ενώ δεν έχει δοθεί στίγμα για τη νέα στρατηγική, μετά την απώλεια του κλάδου ΑΠΕ και ενδεχόμενη απώλεια της «Αττική Οδός».


Το χαμηλό – πρακτικά- free float της μετοχής υποβοηθά την ένταση των κινήσεων.


MOH-Reggeborgh: Τυπικά, το call option της Reggeborgh, βάσει του οποίου μπορεί να αγοράσει προς 1,75 ευρώ ανά μετοχή 52 εκατ. μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τη Motor Oil λήγει στις 6 Μαΐου 2025. Λογικά, θα ασκηθεί νωρίτερα.

Η  Motor Oil από την πλευρά της έχει δικαίωμα προαίρεσης πώλησης (put option), μετά τη συμπλήρωση διετίας ( 6/5/2024).


Εμπορική-Φοίνιξ: Η στήλη θυμήθηκε ότι, όταν η CreditAgricole απέκτησε τον έλεγχο της Εμπορικής υποχρεώθηκε να υποβάλει δημόσια προσφορά και για την εισηγμένη θυγατρική, Φοίνιξ.


Το πλαίσιο είχε αλλάξει, επί θητείας στην Ε.Κ του Αλέξη Πιλάβιου και νομίζουμε ότι ισχύει ακόμη.


Ε.Κ.- Πειραιώς: Με παλαιά (προ του 2017) υπόθεση κατάχρησης αγοράς από τότε στελέχη της Πειραιώς

ακούμε ότι θα ασχοληθεί στη σημερινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της Ε.Κ. Οι αποφάσεις της, όμως, έχουν αντίκτυπο στο σήμερα.


ΤΕΝΕΡΓ: Αν υπάρξει συμφωνία, μεταξύ ΓΕΚ/Περιστέρη με κάποιον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Απελεύθερος 3 Αυγούστου), θα απαιτηθεί χρόνος ως την ολοκλήρωση της συναλλαγής.  


Είναι πολύ πιθανόν, ο επενδυτής να μην ενδιαφέρεται για το σύνολο των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση τα non core business assets θα αποσχιστούν και θα εισφερθούν στον υποόμιλο Ήρων (Απελεύθερος 29 Ιουλίου).


Δεν αποκλείεται, ως εκ τούτου, το deal, στο σκέλος των μετοχικών συναλλαγών, να διενεργηθεί σε δόσεις.  


Lamda: Μπορεί το deal εξαγοράς του McArthurGlen να έκλεισε εγκαίρως, αλλά στη Lamda Olympia Village(Athens Mall) επικρατεί αναβρασμός.


Φημολογείται ότι αποχωρεί ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος και τη θέση του θα πάρει η Μελίνα-Σωτηρία Παϊζη, η οποία έχει αναλάβει, ήδη, CEO των εταιρειών, που θα αναπτύξουν τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό (Lamda Vouliagmenis Mall και LamdaRiviera).


Lamda II: Η Παϊζη ακούγεται ότι θα αναλάβει και τη θέση της Υβέτ Κοσμετάτου, η οποία ανακοίνωσε εσωτερικά ότι αποχωρεί το προσεχές Φθινόπωρο.


Αν καλύψει καθήκοντα και τρίτης αποχώρησης, η στήλη θα προσυπογράψει πλήρως τους επικούς και συνάμα λυρικούς χαρακτηρισμούς, που της απέδωσε, νωρίς-νωρίς, οικονομική ιστοσελίδα.


Το ενδιαφέρον βέβαια έγκειται στο πως θα αντιδράσουν οι επενδυτές.


Eurobank: Περίπου 48 εκατ. ευρώ κόστισε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.


ΕΥΔΑΠ: Τη διανομή στους μετόχους του ποσού των 29,8 εκατ. ευρώ (μικτό μέρισμα 0,28 ευρώ ανά μετοχή) προτείνει το Δ.Σ της εταιρείας. Record date η 6ηΣεπτεμβρίου και ημερομηνία καταβολής η 12ηΣεπτεμβρίου.  

Μέρος της αγοράς είχε προσδοκίες για πιο γαλοντόμο μερισματική πολιτική, μετά και τη διευθέτηση του χρόνιου θέματος τιμολόγησης αδιύλιστου ύδατος.

 

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.428 views0 comments
bottom of page