top of page

Guidance «φωτιά» από Alpha για 2023. Νέες προσφορές για ακίνητα Πειραιώς. Τα σχέδια ΤιτάνΤο μοτίβο, στο οποίο θα κινηθούν, πιθανότατα, όλες οιδιοικήσεις τραπεζών, αναφορικά με τις εκτιμήσεις τους για το 2023, οριοθέτησε, χθες, η Alpha Bank. Η διοίκησή της δεν αναμένει δραματική επιδείνωση στην ποιότητα ενεργητικού, παρά τις δυσκολίες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Ως εκ τούτου, η καθοδήγηση για το κόστος πιστωτικού κινδύνου (Cost of Risk) 2023διαμορφώθηκε σε επίπεδα αντίστοιχα του φετινού (75 μ.β).

Πρόκειται για εκτίμηση, η οποία μειώνει την αβεβαιότητα. Αν οι επενδυτές τη συμμεριστούν, η Alphaκαι όσες άλλες τράπεζες ακολουθήσουν το μοτίβο, δείχνουν φθηνές και μπορούν να δώσουν ώθηση στο Χ.Α. Διεθνώς, πάντως, οι επενδυτές στέκονται επιφυλακτικά, έναντι των εταιρικών καθοδηγήσεων για τις επιδόσεις 2023.


Alpha: Σε δεύτερη αναθεώρηση της εκτίμησης για το NII τρέχουσας χρήσης (1,3 δισ. ευρώ από 1,22 δισ.ευρώ) προχώρησε η τράπεζα, ενώ αναθεώρησε -για πρώτη φορά- την καθοδήγηση για κέρδη χρήσης ( 400 εκατ. ευρώ από αρχική εκτίμηση για άνω των 330 εκ.ευρώ). Ο στόχος για RoTBV σε 7% από 6% ( σ.σ. οριακά χαμηλότερο το TBV).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους στο Γ΄ τρίμηνο υψηλότερα του consensus. Οι προμήθειες χαμηλότερα, λόγω πώλησης της μπίζνας των POS ( 6% υψηλότερα σε προσαρμοσμένη βάση).


Alpha Bank II: Η διοίκηση αναμένει πολύ καλύτερο NII στο Δ΄ τρίμηνο καθώς θα διαφανεί η πρώτη θετική επίδραση από την ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου,σε συνδυασμό με την αύξηση της «πίτας» εξυπηρετούμενων δανείων, λόγω πιστωτικής επέκτασης. Δεν έγινε ξεκάθαρο, αλλά διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις ότι αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στο τελευταίο τρίμηνο. Οι στόχοι 2022 έχουν επιτευχθεί στο 9μηνο.

Στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού η διοίκησηεκτίμησε ότι το NPE formation θα παραμείνει αρνητικό.  «Τσίμπησε», όμως, ελαφρά την καθοδήγηση για το CoRτου 2022 ανεβάζοντας την στις 75 μονάδες βάσης από 70 μ.β. (61 μ.β. στο Γ τρίμηνο).


Alpha Bank III: Όλα τα παραπάνω ήταν περίπου αναμενόμενα. Η πιο ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έγινε για το 2023. Η διοίκηση της Alpha εκτίμησε ότι δεν θα επέλθει δραματική επιδείνωση στο Asset Quality και επομένως το CoR θα παραμείνει σε επίπεδα αντίστοιχα της φετινής χρήσης (75 μ.β.).

Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι σημαντικά υψηλότερα, ενώ αναμένεται ικανοποιητική, δεδομένων των συνθηκών, πιστωτική επέκταση. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Alpha περιμένει σημαντική αύξηση κερδοφορίας παρ’ ότι δεν υπήρξε άμεση αναφορά. Προγραμματίζονται δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις, που θα ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς δείκτες κατά 65μ.β.


ΟΠΑΠ: Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση των 3.061.904 νέων μετοχών, οι οποίες εκδόθηκαν, ως απόρροια της επανεπένδυσης με τιμή διάθεσης 12,17 ευρώ ανά μετοχή.  


Τιτάν: Η ισχυρή ζήτηση στην αγορά των ΗΠΑ συντήρησε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα επίπεδα κερδοφορίας του ομίλου στο Γ΄ τρίμηνο. Αντίθετα, σε Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Τουρκία) και Βαλκάνια αναμένονται χειρότερες επιδόσεις, σε σχέση με το Β΄ τρίμηνο.

Η σχέση EV/EBITDA διαμορφώνεται σε θελκτικά επίπεδα, αλλά βαραίνουν οι ανησυχίες για slow down/ύφεση και η ισχνή εμπορευσιμότητα. Υπάρχει πρόθεση να επανεξεταστεί η αρχιτεκτονική του ομίλου καθώς και σε ποιες αγορές διαπραγματεύεται (Απελεύθερος 26 Ιουλίου). Προς το παρόν επιχειρείται, με αφορμή τη νέα διοικητική ομάδα, να «φρεσκαρισθεί» το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών.


MOH- Προμέρισμα: Στα επίπεδα που ανέμενε η αγορά το προμέρισμα χρήσης. Η διανομή, όμως, ήρθε λίγο ταχύτερα και διενεργείται, με βάση τα κέρδη Α εξαμήνου (Απελεύθερος 9 Σεπτεμβρίου).


Real Estate: Τα πρώτα προβλήματα, σε επίπεδο πρόσθετων αναγκών κεφαλαίου κίνησης, αρχίζουν να διαφαίνονται σε μεγάλα υπό κατασκευή/ανακατασκευή real estate projects, ως απόρροια της σημαντικής ανόδου του κατασκευαστικού κόστους.

Επίπτωση θα υπάρξει και στα περιθώρια κέρδους,ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχει προσυμφωνηθείπώληση του συνόλου ή μέρους του υπό ανάπτυξη ακινήτου. Ακόμη και στις περιπτώσεις, όμως, που δεν δεσμεύονται από προπωλήσεις, οι δυνατότητεςμετακύλισης του κόστους στην αγορά είναι πεπερασμένες.


Πειραιώς-Terra: Η τράπεζα, όπως αναμενόταν, οριοθέτησε, εκ νέου, την περίμετρο του χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο Terra, μειώνοντάς στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Ζήτησε από την κοινοπραξία Bain-Brook Lane και την Orion να υποβάλουν, ως εκ τούτου, νέες δεσμευτικές προσφορές. Οι προηγούμενες δεσμευτικές επί περιμέτρου ακινήτων 800 εκατ. ευρώ. είχαν κατατεθεί στις αρχές Αυγούστου. Πριν κλιμακωθεί η άνοδος του Euribor.


Alpha-Skyline: Η Alpha συνέστησε το SPV για τη συναλλαγή Skyline και ξεκίνησε τη μεταφορά ακινήτων. Στην πρώτη δόση περιέλαβε περίπου 100 ακίνητα, με αξία αποτίμησης 113,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν και άλλες καθώς η περίμετρος του χαρτοφυλακίου οριοθετήθηκε σε 500 εκατ. ευρώ. Η καθαρή λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου στα βιβλία της Alpha αποτιμάται σε 403 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε ζημιά 48,43 εκατ. ευρώ (24 εκατ. ευρώ στις 30/6).

H περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μεταξύ Alpha και του σχήματος Dimand- Premia, δεν έχει ολοκληρωθεί (Απελεύθερος 26 Οκτωβρίου)  


Optima: Ο σχεδιασμός για εισαγωγή στο Χ.Α. το 2023 οφείλει να υπάρχει. Μη το… δένετε όμως και κόμπο ότι θα μπει (υπό την παρούσα μετοχική δομή). Ακούμε ότι στην κάλυψη του ΜΟΔ συμμετείχε περίπου το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.210 views0 comments
bottom of page