top of page

Από το Pegasus στο Predator. Οι «μποναμάδες» σε Πειραιώς και τα ακίνητα που πουλά η Intrum


Σε άλλη μια συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές διαβασμένος ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης. Θύμισε ότι οι πρώτες συμβάσεις εταιρείας συμφερόντων Λαβράνου υπογράφηκαν, το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι παρακολουθήσεις, βέβαια, για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων είχαν ξεκινήσει νωρίτερα.

Επικαλέστηκε την παραδοχή του ΥΠΕΞ ( σ.σ. χθεσινό δημοσίευμα των New York Times) ότι παρείχε στην Intellexa (Μπίτζιος) άδεια πώλησης του Predator στη Μαδαγασκάρη. Τέλος, αποκάλυψε ότι ουδείς μέχρι σήμερα ζήτησε λογιστικές εγγραφές της εταιρείας, που εμπορεύεται το Predator.

Εδώ και μερικούς μήνες έχει καταστεί σαφές σε όσους παρακολουθούν με συνέπεια την υπόθεση ότι υπήρχε/υπάρχει παράκεντρο παρακολουθήσεων, με παράνομο λογισμικό (Pegasus επί ΣΥΡΙΖΑ, Predator επί Ν.Δ.), το οποίο πέραν των επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία εξυπηρετούσε, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε και σε περιπτώσεις που δεν στοιχειοθετούνταν αίτημα συνακρόασης.

Αν αποκαλυφθεί η εμπλοκή στελεχών ΕΥΠ (Απελεύθερος 29 Αυγούστου), τα πράγματα θα δυσκολέψουν για την κυβέρνηση. Οι αποστάσεις Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, Ε. Βενιζέλου, αλλά και πρωτοκλασάτων υπουργών κάτι δείχνουν.

Τράπεζες: Αισθητά χαμηλότερο από όσο το υπολόγιζε η στήλη θα είναι το κόστος της …οικειοθελούς πρωτοβουλίας τραπεζών να επιβραβεύσουν συνεπείς δανειολήπτες, επιδοτώντας μέρος της μηνιαίας δόσης. Αρκεί βέβαια η κυβέρνηση να διατηρήσει τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών που ίσχυσαν για το Γέφυρα 1 και ο SSM να μη θεωρήσει τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης.

Πειραιώς: Με «μποναμάδες» θα κλείσει η χρονιά. Εξ ου και το μπαράζ των θετικών εκθέσεων. Το τέταρτο τρίμηνο θα έχει όλη τη θετική επίπτωση της ανόδου των επιτοκίων ( διεύρυνση spread, όλο το έσοδο από την ανατιμολόγηση επιτοκίων δανείων) χωρίς καμία αρνητική ( αύξηση σε επιτόκια καταθέσεων και σε επισφάλειες). Τέλος, η τράπεζα έχει μπροστά της κινήσεις μείωσης των NPEs που θα φέρουν οφέλη και σε άλλα επίπεδα.

Διυλιστήρια: Η κυβέρνηση αναπροσάρμοσε ελαφρώς ανοδικά τον στόχο εσόδων από την έκτακτη φορολογία επί των υπερκερδών ΕΛΠΕ και Motor Oil, αλλά η διαφορά δεν είχε καμία επίδραση στην αγορά, δεδομένης της εντυπωσιακής κερδοφορίας.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Το έργο «Holterman …τραπεζίτης» έχει πλήρως επισκιάσει την πραγματικότητα «Holterman εργολάβος». Ο Ολλανδός καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις. Μένει να φανεί αν τις λάβει ως trader (Απελεύθερος 7 Οκτωβρίου) ή ως επιχειρηματίας. Τι απέγινε το νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο, που σύμφωνα με τον όμιλο, θα παρουσιαζόταν στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς; Νέο -βραχυπρόθεσμης διάρκειας- δάνειο της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στην ΑΚΤΩΡ.

ΔΑΑ: Η πρόσφατη σύμβαση, μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», για αναχρηματοδότηση δανεισμού και χορήγηση πρόσθετης ρευστότητας είχε μια παράπλευρη στόχευση.

Απάλειψε τις απαγορεύσεις διανομής μερίσματος ή όρους, οι οποίοι ενεργοποιούσαν υποχρεωτική προπληρωμή κεφαλαίου στην περίπτωση διανομής μερίσματος ( ομολογιακό 140 εκατ. ευρώ). Κίνηση απαραίτητη για τον φιλόδοξο σχεδιασμό να εισαχθεί η ΔΑΑ στο Χ.Α, εντός του Α τριμήνου 2023.

Αλουμύλ: Επιβράδυνε στο Γ τρίμηνο ο ρυθμός αύξησης πωλήσεων ενώ τα EBITDA κατέγραψαν μείωση κατά 17%, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος λόγω της απομείωσης αποθεμάτων μετά την υποχώρηση της τιμής αλουμινίου.

Lamda-Ελληνικό: Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την μακροχρόνια μίσθωση οικοπέδου στο Ελληνικό και την ανάπτυξη κλινικής. Στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας έχουν περάσει Hellenic Healthcare (CVC), Ιασώ (Oaktree), Euromedica (Farallon), το σχήμα Ιατρικό- Βιοϊατρική καθώς και η κλινική Mediterraneo.

Υπενθυμίζεται ότι στα Νότια Προάστια δραστηριοποιούνται οι γενικές κλινικές Metropolitan (Hellenic Healthcare) και Mediterraneo.

Eurobank Equities: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων την 31 Δεκεμβρίου 2021 84,3 εκατ. ευρώ, CET1 ratio 795% και κέρδη προ φόρων χρήσης 2021 9,68 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,96 εκατ. ευρώ έκτακτα ( σ.σ. αντιστροφή αχρησιμοποίητης πρόβλεψης).

Intrum: Μικρό χαρτοφυλάκιο ( σ.σ. αξίας 15 με 20 εκατ. ευρώ), με ανακτηθέντα ακίνητα έχει βγάλει προς πώληση η Intrum.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.154 views0 comments
bottom of page