top of page

Ο αγοραστής και το short squeeze σε Alpha, το «κελεπούρι» ΤΕΚΑΛ και το «ταβάνι» σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ


Στο ρυθμό του short covering, που σε μεμονωμένες περιπτώσεις (Alpha) εξελίχθηκε σε short squeeze κινήθηκε, χθες, το Χ.Α. Οι πρώτες συνεδριάσεις του έτους είθισται να αποτελούν περίοδο αναδιάρθρωσης θέσεων. Φέτος, η περίοδος συνέπεσε με αγορές για κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης. Στο ρηχό και, ως εκ τούτου, ουδόλως τίμιο ΧΑ η σύμπτωση δημιουργεί υπερβολές.

Alpha: Από τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, 3 Ιανουαρίου, υπάρχει μεθοδικός αγοραστής, μέσω ξένου broker. Οι αγορές του έγιναν σύντομα αντιληπτές από την υπόλοιπη αγορά. Έτσι, ο συνδυασμός ξένου αγοραστή, με «σκριναρίσματα» και κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης οδήγησε στο +7%. Ο όγκος στα 17,4 εκατ. τεμάχια.

Το γεγονός ότι ο ξένος «κυνήγησε» τιμές, αξιοποιώντας την εκδήλωση αυξημένης προσφοράς, δείχνει ότι ολοκληρώνει το «κτίσιμο»/ενίσχυση θέσης. Αλλιώς, μάλλον πρέπει να ζητήσει τα…ρέστα από τον broker του.

Alpha Bank: H τράπεζα, που αποτελεί 100% θυγατρική της εισηγμένης Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, προχώρησε πρόσφατα σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 519,8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να σχηματισθεί ισόποσο ειδικό αποθεματικό. Σε δεύτερο χρόνο θα συμψηφίσει τις ζημιές εις νέον (318,6 εκατ. στις 31/12/21) με μέρος του ειδικού αποθεματικού, ώστε να μπορεί τυπικά να διανείμει μέρισμα.

ΟΤΕ: Ο κλάδος, πανευρωπαϊκά, βρέθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε χαμηλό πολλών ετών, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις σε κερδοφορία από την ύφεση. Κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του έτους ανέκτησε μέρος των απωλειών του.

Ο τίτλος του ΟΤΕ δέχθηκε μικρότερη πίεση στα τέλη του 2022 καθώς το consensus προβλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα –και- φέτος, υπάρχει, όμως, η ανησυχία για περαιτέρω πίεση στα έσοδα λιανικής σταθερής από τον ανταγωνισμό Nova/Wind. Ανανεώθηκε, με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν πέρσι, το service arrangement με την Deutsche Telekom.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εδώ και τρεις μήνες η τιμή της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς (1,75 ευρώ) λειτουργεί ως «ταβάνι». Υψηλό τριών μηνών 1,768 και 30ημερών 1,764 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι όσα αποκάλυψε το MorningView περί συζητήσεων, μεταξύ Reggeborgh-MOH, για το διαμελισμό του ομίλου (Gamechanger 8 Νοεμβρίου 2022) αποτελούν, πλέον, εδραία πεποίθηση της αγοράς.

Προφανώς, put και call option, που ενέχει η συμφωνία μετόχων, «ακουμπούν» στην τιμή της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς.

INKAT-ΤΕΚΑΛ: Δεν δείχνει «κελεπούρι» η ΤΕΚΑΛ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποτελεί στόχο εξαγοράς της Intrakat από τα καθαρά έσοδα της εν εξελίξει ΑΜΚ. To 2021 η ΤΕΚΑΛ παρ’ ότι υπερδιπλασίασε τον τζίρο της, σε σχέση με το 2020 (39,4 εκατ. ευρώ από 17,5 εκατ. ευρώ) εμφάνισε μικτά κέρδη 454 χιλ. ευρώ. Θα είχε, δε, ζημιές αν δεν εισέπραττε ασφαλιστική αποζημίωση 1,22 εκατ. ευρώ, (λοιπά έσοδα).

ΤΕΚΑΛ: Σε επίπεδο cash flow εμφάνισε εκροές από λειτουργικές δραστηριότητες 10,7 εκατ. ευρώ, λόγω αποθεμάτων και αύξησης κατά 50% των απαιτήσεων από πελάτες (14,2 εκατ. ευρώ). Μέρος της παραπάνω επιβάρυνσης μεταφέρθηκε σε προμηθευτές με τις εμπορικές υποχρεώσεις να αυξάνονται κατά 50% (19,8 εκατ. ευρώ). Αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης ήταν ο διπλασιασμός του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού (27,2 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα της ΤΕΚΑΛ έρχονται κυρίως από λιμενικά έργα για λογαριασμό ΟΛΠ.

Eurobank-Ελληνική: Η Eurobank πλήρωσε 0,80 ευρώ ανά μετοχή στη Third Point για 12,6% της Ελληνικής. Πρόσφατα, συμφώνησε με τη Wargaming για το 13,41% προς 1,265 ευρώ ανά μετοχή και στην ίδια τιμή αγόρασε από τη Senvest το 3,2%.

Οι Καναδοί (Senvest Group) απεγκλωβίζονται από την Ελληνική, στην οποία εισήλθαν το 2018. Ως τα μέσα του 2019 έφθασαν να κατέχουν το 4,64%, ενώ τον Ιούλιο της ίδιας χροιάς έκαναν τη τελευταία μεγάλη αγορά (1.750.000 τεμάχια προς 0,87 ευρώ ανά μετοχή). Υπενθυμίζεται ότι κατέχουν το 7,79% της Κύπρου, αυξάνοντας μάλιστα τη θέση τους μετά την άνοδο που προκάλεσε η γνωστοποίηση της πρότασης Lone Star. Δεν το λες και επιτυχία…

ΜΥΤΙΛ: Διενεργήθηκε χθες το πρώτος μέρος της συμφωνίας Fairfax-Μυτιληναίος. Εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Fairfax αγόρασε, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής, 2.702.713 ίδιες μετοχές της Μυτιληναίος, έναντι 18,5 ευρώ ανά μετοχή.

Cardlink: Θα ενθυμείστε την εταιρεία Cardlink, το 85% (65% σε Worldline και 20% σε Δρυμιώτη) της οποίας πώλησε το 2021 η Quest. Η εταιρεία τέθηκε σε αναστολή καταχώρησης από το ΓΕΜΗ επειδή δεν δημοσίευσε εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021. Προφανώς, δεν πρόκειται για αμέλεια. Κάτι ετοιμάζει η Worldline…

Παγκρήτια: Το Δ.Σ. της αποφάσισε την παύση των ενεργειών συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Δεν ανακοινώθηκε αν θα καταβληθεί η ρήτρα του 1 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η συμφωνία, βάσει όσων αναφερόταν στο ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης ΑΜΚ ( Απελεύθερος 30 Νοεμβρίου).


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







301 views0 comments
bottom of page