top of page

Οι αβάσιμες φήμες για ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ, το deal ΔΕΗ- ENEL και γιατί παραμένουν φθηνές οι τράπεζες

Το Χ.Α βιώνει συνθήκες υπερθέρμανσης, στο σκέλος της κινητικότητας ιδιωτών επενδυτών, με αποτέλεσμα να διολισθαίνουμε ταχύτατα σε συνθήκες 1999 σε επίπεδο φημών. Για αυτό σήμερα θα ασχοληθούμε, κατ’ εξαίρεση, με …δράκους.

Θα ξεκινήσουμε, όμως, από ένα γεγονός: τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου των ευρωπαϊκών τραπεζών δείχνουν, ως τώρα, ισχυρά ( με εξαίρεση την Credit Suisse). Τόσο που η εκτίμηση για την ανάπτυξη εργασιών/κερδοφορίας φέτος και το 2024 να καλύπτει την άνοδο των κεφαλαιοποιήσεων από την αρχή του έτους, διατηρώντας τις αποτιμήσεις ελκυστικές. Αυτό ισχύει οριζόντια. Ακόμη και για τράπεζες της ευρωπεριφέρειας, οι οποίες έχουν καταγράψει, μεσοσταθμικά, άνοδο 23% από την αρχή του έτους.

Τράπεζες: Δεδομένων των υπερκερδών, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν στο Δ΄ τρίμηνο οι εγχώριες τράπεζες, χάρη στην εκτόξευση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου ( Απελεύθερος 7 Φεβρουαρίου), φθηνές παραμένουν και οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρά την άνοδο της τάξης του 30% από την αρχή του έτους. Αν οι εγχώριες τράπεζες εισέλθουν, με τη βούλα του SSM, πλήρως σε εποχή κανονικότητας, μοιράζοντας μέρισμα, θα φύγει και το discount της μη διανομής.

Τράπεζες- ενδοσυνεδριακές διορθώσεις: Το δεύτερο στοιχείο, που πρέπει να συνυπολογισθεί είναι ότι από τo ξεκίνημα της χρονιάς τα emerging markets funds έχουν σημαντικές εισροές. Αυτό, σε συνδυασμό, με το γεγονός ότι το ράλλυ έπιασε εξαπίνης την πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών ( σ.σ. ξεκίνησαν την χρονιά υποεπενδυμένοι), πιθανώς να εξηγεί γιατί βλέπουμε ως τώρα ενδοσυνεδριακές και μόνο διορθώσεις στις τράπεζες.

Πειραιώς: Υπό το παραπάνω πρίσμα, η σημερινή αντίδραση της Πειραιώς αποτελεί crash test. Αν, μετά τη διάψευση των προσδοκιών εισόδου στον MSCI Standard, περιοριστεί σε ενδοσυνεδριακή διόρθωση ή ανακτήσει μέχρι το κλείσιμο σημαντικό μέρος των αρχικών απωλειών, θα επιβεβαιωθεί η δυναμική των τραπεζικών τίτλων.

Τράπεζες-placement: Πέραν των εξωγενών παραγόντων, για να μεταβληθεί η παραπάνω δυναμική θα πρέπει, είτε οι επενδυτές να τιμολογήσουν το πολιτικό ρίσκο των εκλογών, κάτι που προς το παρόν δεν κάνουν, είτε να προκύψει placement από βασικό μέτοχο τράπεζας ή ξένο fund με σοβαρή θέση, κίνηση που θα αναγνωστεί από την αγορά ως σήμα κινδύνου υπό το πρίσμα ότι ο insider βλέπει κάτι που πιθανώς να αγνοεί η αγορά.

ΟΤΕ: Διαψεύδονται από κύκλους της CVC τα σενάρια περί ενδιαφέροντος εξαγοράς του ΟΤΕ. Οι χαμηλές υποσχόμενες αποδόσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τα private equity funds, πριν την άνοδο του κόστους χρήματος. Με τα επιτόκια στα τρέχοντα ύψη, τον ανοδικό κύκλο να μην έχει ολοκληρωθεί και τις τράπεζες να αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το 80% της επένδυσης, η εξαγορά εταιρειών του κλάδου από private equity τείνει να καταστεί απαγορευτική. Εκτός και αν από το deal προκύπτουν συνέργειες, με εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει το fund.

ΤΕΝΕΡΓ-ΔΕΗ: Διαψεύδονται και τα δημοσιεύματα για ενδιαφέρον της ΔΕΗ ( η ΜΥΤΙΛ διέψευσε με ανακοίνωση) να υποκαταστήσει τη Macquarie (Απελεύθερος 3 Φεβρουαρίου), εισερχόμενη ως συνεπενδυτής της First Sentier στο deal εξαγοράς της ΤΕΝΕΡΓ. Πέραν των πολιτικών, αλλά και επιχειρηματικών, αντιδράσεων, η διοίκηση της ΔΕΗ θα είχε να αντιμετωπίσει την κριτική της αγοράς καθώς η εξαγορά των ρουμανικών δραστηριοτήτων της ENEL μάλλον κλείνει θετικά και είναι από μόνη της τεράστια υπόθεση.

ΔΕΗ-ENEL: Αν ενδεχόμενη δεσμευτική συμφωνία, επιβεβαιώσει τα νούμερα, που έχουν γραφεί, για Enterprise Value 1,9 δισ. ευρώ και equity value 1,3 δισ. ευρώ (Απελεύθερος 22 Δεκεμβρίου 2022), η ΔΕΗ θα κλείσει ένα πολύ καλό deal, χάρη στην ανάγκη της ENEL να ρευστοποιήσει assets 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να «ισιώσει» τον ισολογισμό της και την απροθυμία private equity funds να ασχοληθούν με την περίπτωση, λόγω του μείγματος των προς πώληση δραστηριοτήτων.

Μπλε Κέδρος: Η απόφαση του ΣτΕ για κατεδάφιση ορόφων στο ξενοδοχείο της Ακροπόλεως είναι οριστική. Κάποιος πρέπει να ρωτήσει τις -επίσης οριστικές- επιπτώσεις της απόφασης στα οικονομικά μεγέθη της ΑΕΕΑΠ. Εκτός και αν η εταιρεία, ενώπιον του διλήμματος …γαμπρός ή μακαρίτης, απαντήσει, σύντομα, …γαμπρός και το ενδιαφέρον στραφεί στα …παντρολογήματα.

ΙΝΚΑΤ- Watt: Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο εξαγοράς της WATT από την Intrakat, η διαπραγμάτευση, όμως, κόλλησε καθώς ανέκυψαν διαφορές, που προς το παρόν, δείχνουν αγεφύρωτες.

Τεχνική Ολυμπιακή: Ο Κωνσταντίνος Στέγγος έχει αγοράσει από την αρχή του έτους 93.715 μετοχές. Χθες, η μετοχή κατέγραψε άνοδο κατά 7,8%, μετά τις πληροφορίες ότι οριστικοποιείται με την πλευρά Σαββίδη το τίμημα εξαγοράς του Πόρτο Καρράς.

MIG: Θα διατηρήσει εισηγμένη τη MIG η Πειραιώς καθώς δεν προτίθεται να ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς και δεν θα προχωρήσει σε ενέργεια διαγραφής των μετοχών από το ταμπλό.

ΟΠΑΠ: Τα πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής Τυχερών Παιγνίων υποστηρίζουν τις προβλέψεις για συνολικά έσοδα ΟΠΑΠ ( συμπεριλαμβανομένων των εσόδων διαδικτυακού στοιχηματισμού και των εσόδων Stoiximan) ύψους 1,9 δισ. ευρώ και EBITDA 721 εκατ. ευρώ (Eurobank Equities).

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.261 views0 comments
bottom of page