top of page

Ο καταλύτης για Lamda και η super έκπληξη ΔΕΗ.Το δυνατό story Eurobank,το κάτι σαν μέρισμα και η ΕΤΕ

Κρίσιμα στοιχεία έχουν μπροστά τους οι αγορές, που θα βαρύνουν στην βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά τους. Σήμερα ανακοινώνονται στις ΗΠΑ στοιχεία απασχόλησης και την Τρίτη ο πληθωρισμός.

Το Χ.Α. δεν θέλει να βρεθεί στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας, με το κλίμα διεθνώς να χαλάει και τη διάθεση ανάληψης ρίσκου να μειώνεται απότομα. Αν συμβεί, τα στοιχεία των πρώτων δημοσκοπήσεων, σήμερα και αύριο, θα αποκτήσουν μεγαλύτερη της αναλογούσας βαρύτητα.

Μετά τις ΔΕΗ και Jumbo η σκυτάλη των θετικών εταιρικών εξελίξεων πέρασε, χθες, σε Eurobank και Lamda. Εξελίξεων που μπορούν να συντηρήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ή να λειτουργήσουν ως καταλύτης, υπό προϋποθέσεις, για υστερήσαντες τίτλους (Lamda).

Eurobank: Δυνατό Δ΄ τρίμηνο με επιδόσεις που ξεπέρασαν το consensus. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο εκτινάχθηκε σε 2,28% και το RoTBV τριμήνου σε 15,7%!. Οι εκτιμήσεις για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων επόμενης τριετίας, μεταξύ 12% (2025) με 13% ( φέτος) είναι υψηλότερες του consensus (Απελεύθερος 9 Μαρτίου). Δικαιολογούν, ως εκ τούτου, υπό προϋποθέσεις, υψηλότερη αποτίμηση. Με την εκτίμηση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων φετινής χρονιάς, η μετοχή διαπραγματεύεται με p/tbv 0,75x.

Eurobank II: Μένει να φανεί πως θα υποδεχθούν οι επενδυτές την πρόθεση της διοίκησης, αντί για διανομή μερίσματος, να επιχειρήσει την αγορά και ακύρωση των 52.080.673 μετοχών (1,4%), που κατέχει το ΤΧΣ. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εφόσον το αίτημα της Eurobank τύχει έγκρισης από τον SSM, σηματοδοτείται επάνοδος στην κανονικότητα για τις εγχώριες τράπεζες καθώς η αγορά και ακύρωση μετοχών επιβραβεύει τους μετόχους, μέσω αύξησης αξίας. Διατυπώνονται, όμως, και πιο επιφυλακτικές αντιδράσεις. Κυρίως με το βλέμμα στο αν θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος από ΕΤΕ, που δεν έχει περιθώρια για ανάλογες …ντρίπλες.

Eurobank III: Τέλος, η διοίκηση επικοινώνησε ένα επενδυτικό story, που ενέχει τα βασικά στοιχεία, τα οποία αναζητούν οι επενδυτές σε καλές αγορές. Ισχυρή κερδοφορία, δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, που ενισχύει έτι περαιτέρω κεφαλαιακούς δείκτες, πρόθεση εξαγορών, υψηλό RoTBV και διανομή από το 2024 τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η εκτίμηση για core PPI 1,4 δισ. φέτος (1,2 δισ. το 2022), με δεδομένο ότι το NIM προβλέπεται να ανέλθει σε 2,35% (2,25% Ελλάδα) δείχνει συντηρητική.

Lamda: Εισπράξεις 214 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Lamda, για λογαριασμό της Ελληνικό ΑΕ. Εξ αυτών τα 148 εκατ. ευρώ αφορούν σε προκαταβολές ( σ.σ. καταβάλλονται με την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης) για 19 οικόπεδα βιλών (77 εκατ. ευρώ) και 127 διαμερίσματα Riviera Tower (71 εκατ. ευρώ). Άλλα 30 εκατ. ευρώ σχετίζονται με την πρώτη δόση πώλησης ακινήτων στη κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ-Lamda (Απελεύθερος 6 Μαρτίου). Τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε καπάρο για Condos, βίλες και διαμερίσματα.

Lamda II: Υπενθυμίζεται ότι το business plan προβλέπει συμβασιοποιημένες εισπράξεις 160 εκατ. ευρώ το 2022 και 450 εκατ. ευρώ φέτος. Επομένως, έπιασε τα 160 εκατ. ευρώ της περσινής χρονιάς και ξεκινά με «μαγιά» για το φετινό φιλόδοξο στόχο. Στο Β΄ τρίμηνο περιμένει προκαταβολές (50% του τιμήματος) για 7 οικόπεδα βιλών και 27 διαμερίσματα (20% του τιμήματος) του RT. Τέλος, αναμένεται να ξεκινήσει στο Β΄ τρίμηνο η είσπραξη προκαταβολών (25% τιμήματος) για τα condos.

ΔΕΗ: Ανακοινώθηκε, χθες, το SPA για την εξαγορά των εν Ρουμανία δραστηριοτήτων του ομίλου ENEL, αυτό, όμως, που ενθουσίασε την αγορά ήταν η εξής αναφορά στα «ψιλά» γράμματα της παρουσίασης: ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2022 έπεσε σε 1,4 δισ. ευρώ, έναντι καθοδήγησης για 2 δισ. ευρώ. Επίδοση που επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις τραπεζών ( Απελεύθερος 28 Φεβρουαρίου)

ΔΕΗ ΙΙ: Η επιχείρηση μείωσε, κατά τη διάρκεια του Δ΄ τριμήνου, κατά 1,2 δισ. ευρώ τον καθαρό δανεισμό της. Ελαφρώς υψηλότερα της προηγούμενης καθοδήγησης και τα EBITDA χρήσης 2022 (περίπου 0,9 δισ. ευρώ). Η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA υποχωρεί στις 31/12/2022 σε 1,4x. Αν συνυπολογισθεί η εξαγορά των δραστηριοτήτων της ENEL, σε pro forma βάση, την 31η Δεκεμβρίου 2022, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώνεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA σε 2,4x.

ΔΕΗ-ENEL: Στη τηλεδιάσκεψη για την εξαγορά, η διοίκηση επέμεινε στις συνέργειες, εμφανίστηκε σίγουρη ότι η Επιχείρηση θα ανταπεξέλθει των απαιτήσεων, που συνεπάγεται η αισθητή διεύρυνση εργασιών σε άλλη αγορά και επανέλαβε αρκετές φορές τα περιθώρια για trading ενέργειας μεταξύ διασυνδεδεμένων αγορών.

ΔΕΗ- ENEL II: Όσον αφορά στις λεπτομέρειες της εξαγοράς έμειναν απορίες. Δεν έγινε κατανοητό, αν τα νούμερα E/V (1,9 δισ. ευρώ) και equity value (1,26 δισ. ευρώ) περιλαμβάνουν ή όχι τα δικαιώματα μειοψηφίας. Τα 300 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιούνται ως υπόθεση EBITDA χρήσης 2023, δεν αποτελούν εκτίμηση, αλλά νούμερο το οποίο προέκυψε από προσαρμογή μεγεθών προηγούμενης 10ετίας. Δεν εξηγήθηκε επαρκώς ο μηχανισμός earn-out, ο οποίος σχετίζεται με τη μελλοντική αύξηση αξίας για τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος, που αθροιστικά ελέγχουν περίπου το 18% της αγοράς ( 3,2 εκατ. καταναλωτές).

ΔΕΗ-ENEL ΙΙΙ: Τέλος, δεν κατέστη ξεκάθαρο το αν έχει περιοριστεί ο ρυθμιστικός κίνδυνος. Διευκρίνισε μεν ο CEO ότι οι τρεις εταιρείες διανομής της ENEL θα αποζημιωθούν με 250 εκατ. ευρώ, βάσει της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης, αλλά δεν έγινε αντιληπτό αν έχει «θεραπευτεί», στη ρίζα του, το πρόβλημα με την ανάληψη του κόστους απωλειών δικτύου από τους διανομείς σε τιμές, μάλιστα, αγοράς.

ΔΕΗ IV: Η ΔΕΗ αγοράζει τις ΑΠΕ (534 MW σε λειτουργία +314 MW που θα προστεθούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα) σε EV/EBITDA 5,5x ή 1,1 εκατ. ευρώ ανά MW. Τη διανομή με EV/RAB 0,88x και τη προμήθεια με περίπου 65 ευρώ ανά καταναλωτή, όταν στην Ελλάδα πρόσφατες συναλλαγές τιμολογήθηκαν 180 ευρώ ανά καταναλωτή. Η εξαγορά επιτρέπει στη ΔΕΗ να επιτύχει τον στόχο της για λειτουργία ΑΠΕ 5 GW ως το 2025 ανεξαρτήτως των εξελίξεων όσον αφορά στη χωρητικότητα του δικτύου σε Ελλάδα.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.167 views0 comments
bottom of page