top of page

Οι μικρές τοποθετήσεις των long only funds, η επίσκεψη Λάτση στην Αθήνα και οι «διαρροές» της ΙΝΤΚΑ

Τη διετία 2007-08, όταν ο Λ. Λαυρεντιάδης μεσουρανούσε στο εγχώριο επιχειρείν, ο όμιλος Eurobank απέφυγε επιμελώς να συσχετιστεί μαζί του, είτε μέσω χρηματοδοτήσεων, είτε μέσω επενδυτικής τραπεζικής. Ο ορυμαγδός, που επέφερε η κρίση χρέους, «έκρυψε» τις διαστάσεις της παραπάνω σωστής ανάλυσης και εκτίμησης κινδύνου.

Σήμερα, σε πιο ήρεμα νερά, έχει νόημα να ξαναθυμηθούμε ότι μια από τις βασικές δουλειές τραπεζικής και ασφαλιστικής βιομηχανίας είναι να μετρά τον κίνδυνο και αν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός, να μην τον αναλαμβάνει. Υπό την πίεση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΤΑΑ ξεκίνησαν, βλέπετε, άκομψες πιέσεις επιχειρήσεων, με δήθεν ή πραγματικές κυβερνητικές πλάτες, προς τις τράπεζες. Λέγεται, δε, – από τους πρωταγωνιστές- ότι θα ενταθούν, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. Μεγάλη μπουκιά φάε…

Τράπεζες: Οι όλο και συχνότερες, μικρής, όμως, έντασης, αγορές από long only και sovereign funds εκδηλώνονται στις τράπεζες, αποτυπώνοντας μια σε εξέλιξη ποιοτική διαφοροποίηση. Τα θεσμικά χαρτοφυλάκια κάνουν το πρώτο βήμα, «κτίζοντας» μικρές θέσεις στο Χ.Α, με φόντο την προσδοκία επανάκτησης του investment grade για την Ελληνική Δημοκρατία. Το πώς θα κλιμακωθούν οι κινήσεις τους θα εξαρτηθεί, βραχυπρόθεσμα, από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Lamda: Στον αντίποδα βρίσκεται η Lamda. Οι εγχώριοι θεσμικοί «κουρασμένοι» από τις προηγούμενες διαδοχικές διαψεύσεις χρονοδιαγραμμάτων της διοίκησης, που «βάλτωσαν» τη μετοχή, αποτελούν καθαρούς πωλητές, την ώρα που η Ελληνικό φέρνει εισπράξεις. Μοιάζει λάθος timing αλλά…

Στην Αθήνα για συναντήσεις, μεταξύ άλλων με τη διοίκηση της Lamda, ακούμε ότι βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης.

INTKA- IDE: Κατά περίπου 54,5 εκατ. ευρώ ενισχύει τα επίπεδα ρευστότητάς της η Intracom από την πώληση της Intracom Defence (IDE), εφόσον η αξία συναλλαγής που αναφέρεται στην ανακοίνωση συμπίπτει με το τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι η IDE διαθέτει καθαρό ταμείο (14 εκατ. ευρώ στις 31/12/22). Το SPA με την Israel Aerospace Industries υπογράφηκε από την Intracom Technologies και αφορά στο 90,91% του μετοχικού κεφαλαίου της IDE καθώς το υπόλοιπο ποσοστό (2.310.330 μετοχές) διατέθηκε πέρσι σε μέλη Δ.Σ και διευθυντικά στελέχη της εταιρείας (Απελεύθερος 3 Οκτωβρίου 2022).

INTKA-IDE II: Η Intracom Technologies θα λάβει τίμημα 60 εκατ. ευρώ για το 90,91%. H Intracom, όμως, δεν ελέγχει το 100% της Technologies καθώς έχει διαθέσει ( πριν ξεκινήσουν οι πωλήσεις Intrasoft, INKAT, IDE) δωρεάν σε μέλη Δ.Σ της εταιρείας (Σωκράτης Κόκκαλης, Κων/νος Κόκκαλης και Δημ. Κλώνης) το 9,09%. Άρα η Intracom θα πάρει το 82,67% του τιμήματος και οι μέτοχοι μειοψηφίας 5,5 εκατ. ευρώ. Άλλη μια …διαρροή. Προηγήθηκαν παρόμοιες κατά τις πωλήσεις Intrasoft, Intrakat.

Σαράντης: Η διοίκηση έλαβε το μήνυμα δυσαρέσκειας από τους μετόχους μειοψηφίας για την υπόθεση Λενίδι (Απελεύθερος 13 Φεβρουαρίου) και έκλεισε το e-shop (Scarlet Beauty). Υπενθυμίζεται ότι τη λειτουργία του e-shop έχει αναλάβει η Λενίδι, εταιρεία αποκλειστικών συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη.

Alpha- Αστακός: Παράταση στο SPA που υπογράφηκε το Φεβρουάριο του 2021 για την πώληση των μετοχών της εταιρείας ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας Α.Ε (Αστακός) παρείχαν Alpha και Πειραιώς. Η συμβατική περίοδος που προβλέπεται στο πλαίσιο του SPA ορίστηκε σε 24 μήνες (Φεβρουάριος 2023). Λίγο πριν εκπνεύσει αποφασίστηκε να παραταθεί ως τον Αύγουστο.

Quest- Δημητρίου: Περί τα 30 με 40 εκατ. ευρώ τζίρο αναμένεται να προσθέσει στα ενοποιημένα μεγέθη της Quest η ΓΕΔ ανεβάζοντας τον ετήσιο κύκλο εργασιών στον κλάδο των ηλεκτρικών συσκευών στα 40 με 50 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιούνταν στη χονδρική συσκευών θέρμανσης και ψύξης, πριν αναλάβει τη διάσωση της Γ.Ε. Δημητρίου. Η τελευταία αντιπροσωπεύει στην ελληνική αγορά φίρμες, όπως οι Toyotomi και Kerosun, ενώ διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής.

Eurobank- BNP: Κατά 25 μονάδες βάσης αναμένεται να επιβαρύνει τους δείκτες εποπτικών κεφαλαίων του ομίλου η εξαγορά του υποκαταστήματος της BNP Paribas στη Βουλγαρία. Η σύμβαση μεταβίβασης υπογράφηκε το Γενάρη και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος δευτέρου τριμήνου, υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων κανονιστικών εγκρίσεων.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.198 views0 comments
bottom of page