top of page

Σε …αναμμένα κάρβουνα οι τράπεζες για ΔΕΛΤΑ. Το discount που –δεν- δόθηκε στη ProdeaΔΕΛΤΑ Τρόφιμα: Τα πρώτα δείγματα της πίεσης, που δημιουργεί στη γαλακτοβιομηχανία η άνοδος των τιμών πρώτων υλών, αποτυπώθηκαν στον ισολογισμό 2021 της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ.


Με τις πωλήσεις οριακά αυξημένες, το μικτό περιθώριο υποχώρησε κατά 3% και διαμορφώθηκε σε 28,5%, τα EBITDA προσγειώθηκαν σε 16,7 εκατ. ευρώ από 24,5 εκατ. το 2020, και η εταιρεία θα είχε ζημιές σε προ φόρων αποτέλεσμα, αν δεν υπήρχε το έκτακτο κέρδος 8,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ, έναντι τιμήματος 25,9 εκατ. ευρώ.


ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΙΙ: Οι παραπάνω επιδόσεις, σε συνδυασμό με τις ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για τον κλάδο, κατά τη φετινή χρονιά, κάνουν τις πιστώτριες τράπεζες της ΔΕΛΤΑ να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, όπως αποκάλυψε η στήλη GameChanger στις 23 Ιουνίου.


Η ΔΕΛΤΑ είχε στο τέλος του 2021 τραπεζικό δανεισμό ( χωρίς τις υποχρεώσεις από λειτουργικές μισθώσεις) 146,2 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων 103 εκατ. ευρώ. Ο λόγος καθαρού δανεισμού/EBITDA διαμορφώθηκε στο εξαιρετικά απαιτητικό 6,16x.


Υπενθυμίζεται ότι πέρσι αναδιαρθρώθηκε ο δανεισμός με νέο ΚΟΔ ύψους 131,6 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου χρησιμοποιήθηκε για μερική εξόφληση ομολογιακού δανείου της Vivartia Συμμετοχών.


ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΙΙΙ: Παρ’ ότι δεν προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις παραβίαση χρηματοοικονομικών δεικτών ( covenants) των δανειακών συμβάσεων, οι τράπεζες ανησυχούν ότι η ΔΕΛΤΑ ενδέχεται να χρειασθεί, εντός της φετινής χρονιάς, αναχρηματοδότηση δανείων και πιθανώς πρόσθετη χρηματοδότηση.


Το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε ταξινόμηση των δανείων ως αμφίβολης είσπραξης;


Τράπεζες- προβλέψεις: Παρότι το κόστος πιστωτικού κινδύνου των συστημικών τραπεζών κατά το Β΄ τρίμηνο παρέμεινε, πάνω-κάτω, στα ίδια επίπεδα με αυτό του πρώτου, οι τράπεζες αναθεώρησαν επί τα χείρω τις μακροοικονομικές παραδοχές της περιόδου 2022-25 στα μοντέλα υπολογισμού αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών, βάσει IFRS 9.


Η αναθεώρηση είχε επίδραση στις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές, η οποία δεν φάνηκε σε επίπεδο Cost of Risk, επειδή στο εξάμηνο είχαν αρνητικό ή οριακά θετικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.


Eurobank: Ξεκίνησαν οι πωλήσεις ακινήτων ή συμμετοχών στο real estate από την Eurobank. Φέτος πωλήθηκε το 5,1% της Grivalia Hospitality και λογικά η τράπεζα θα πωλήσει την επόμενη διετία και το εναπομείναν 19,9%.


Στο πρώτο εξάμηνο πωλήθηκαν επίσης 9 καταστήματα «The Mart» στην ομώνυμη αλυσίδα.


Prodea: Σε discount μόλις 5% ως προς το NAV, την ώρα που ο κλάδος πανευρωπαϊκά διαπραγματεύεται με discount της τάξης 15% με 25%, ήθελε η Castlelake, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, να διαθέσει μετοχές Prodea.

Φυσικά δεν βρήκε πρόθυμους επενδυτές και η ιδιωτική τοποθέτηση ματαιώθηκε. Χαρά που θα πήραν στο Χ.Α, όταν άκουσαν τα μαντάτα…


Eurobank Asset Management: Με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 4,5 δισ. ευρώ (31/12/2021) εκ των οποίων τα 3,2 δισ. επενδυμένα σε Αμοιβαία Κεφάλαια, η Eurobank Asset Management έκλεισε το 2021 με συνολικά έσοδα 20,2 εκατ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 9,8 εκατ. ευρώ ήταν αμοιβές διαχείρισης, τα 5 εκατ. ευρώ αμοιβές διαχείρισης συλλογικών χαρτοφυλακίων εξωτερικού και άλλα 5,01 εκατ. ευρώ αμοιβές διαχείρισης και υπεραπόδοσης χαρτοφυλακίων επενδύσεων.


Σημαντικό κομμάτι των θετικών κεφαλαιακών ροών του 2021 αποτέλεσαν τα Α/Κ, που επενδύουν σε ομόλογα Ελλήνων εκδοτών καθώς και Α/Κ που αποτελούν επενδυτικά οχήματα τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Το πρώτο δεν είναι και πολύ ευοίωνο για τις φετινές αποδόσεις…


Τράπεζα Κύπρου: Στην αγορά κυκλοφορεί ότι hedge funds, που έχουν υπολογίσιμες θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, πιέζουν για πώληση ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.


Δεν ξέρουμε αν το πετύχουν, αλλά αν συμβεί η στήλη έχει ένα βαθύ προαίσθημα: η Direct Hellas θα είναι μεταξύ των διεκδικητών.


Πειραιώς-Flyover: Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες χρηματοδότησης από την Πειραιώς του ΣΔΙΤ για την κατασκευή νέου οδικού άξονα στην ανατολική πλευρά της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, τμήμα του οποίου θα είναι υπέργειο.

Μυτιληναίος και Άβαξ οι ανάδοχοι του έργου.

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.248 views0 comments
bottom of page