top of page

Στάση έργων από Κατασκευαστικές. Γιατί –θέλουν-να «παίξουν» τράπεζες. Το ΣτΕ «προικίζει» την ΕΥΔΑΠΗ απόφαση Πειραιώς, Alpha, Eurobank να δημοσιοποιήσουν νωρίς –συγκριτικά- αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου επιβεβαιώνει την αίσθηση της αγοράς για «δυνατό» τρίμηνο σε νέες χορηγήσεις, καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες. Από την άλλη, τα ως τώρα μηνύματα από το μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού είναι μεν ανησυχητικά για το μέλλον, αλλά, προς ώρας, δεν επιφέρουν αύξηση του Cost of Risk.

Οι τραπεζικές μετοχές επέδειξαν το Σεπτέμβριο καλύτερη συμπεριφορά, τόσο κατά την άνοδο, όσο και κατά την πτώση, σε σχέση με τις υπόλοιπες κυκλικές καθώς ναι μεν υπάρχει η ανησυχία για το 2023, δεν μπορούν να αγνοηθούν, όμως, στις τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις, τα «ισχυρά» αποτελέσματα.

Αν η διεθνής συγκυρία βοηθήσει, μπορεί, πριν ή/και μετά τα αποτελέσματα Γ’ τριμήνου, οι αποτιμήσεις να ανέβουν. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα αρκετοί επενδυτικοί οίκοι έχουν προτείνει στους πελάτες τους αύξηση θέσεων σε ευρωτράπεζες (Απελεύθερος 6 Οκτωβρίου) με παρόμοιο σκεπτικό.

Τέλος, το ΤΧΣ βρίσκεται σε exclusivity για το 20% της ΕΤΕ και οι τρέχουσες αποτιμήσεις παίζουν πάντα ρόλο. Δύσκολα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάθεση πακέτου μετοχών τράπεζας, είτε με διαγωνιστική διαδικασία, είτε ακόμη περισσότερο με απευθείας πώληση, με προσφερόμενη αποτίμηση χαμηλότερη του 50% καθαρής ενσώματης θέσης. Είμαστε, άλλωστε, σε άτυπη προεκλογική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις προσφορές της Lone Star αποτιμούσαν την Τράπεζα Κύπρου με αξιόλογο premium, σε σχέση με την τότε κεφαλαιοποίηση, αλλά σε όρους p/tbv ακόμη και η τελευταία δεν ξεπέρασε το 0,5x. Οι χαμηλές αποτιμήσεις εξηγούν το όποιο ενδιαφέρον από όσους θέλουν να αποκτήσουν στρατηγικές θέσεις. Όσο για το πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επενδυτική βαθμίδα απάντησαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες (Απελεύθερος 5 Οκτωβρίου)


ΕΥΔΑΠ: Η απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει το διαγωνισμό ανάθεσης της λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ Παγίων) για μια 20ετία και –κυρίως- το σκεπτικό της ευνοεί την ΕΥΔΑΠ.

Η εισηγμένη θα διατηρήσει τη συντήρηση και λειτουργία του εξωτερικού δικτύου, έναντι αμοιβής ( σήμερα 25 εκατ. ευρώ ετησίως πλέον ΦΠΑ), που «ματσάρει» σημαντικό μέρος του κόστους προμήθειας αδιύλιστου νερού (28,4 εκατ. ευρώ το 2021) από την ΕΥΔΑΠ Παγίων.


Lamda: Συστάθηκαν οι οριζόντιες ιδιοκτησίες για τον Riviera Tower, εντός του χρονοδιαγράμματος, που είχε δώσει η εταιρεία. Ανοίγει ο δρόμος για υπογραφή συμβολαίων και είσπραξη προκαταβολών ( σ.σ. το 20% του συνολικού τιμήματος).

Υπενθυμίζεται ότι στόχευση για φέτος είναι η είσπραξη 200 εκατ. ευρώ από προκαταβολές για βίλες (οικόπεδα) και διαμερίσματα. Η επίτευξή του -έστω με καθυστέρηση δύο-τριών μηνών- είναι εξαιρετικά σημαντική για πιστωτές και επενδυτές.


Κατασκευές: «Φούσκωσαν» τα ανεκτέλεστα, καθυστερούν τα έργα. Αυτή είναι η εικόνα του 6μήνου. Συμπληρώνεται από ζημιές, οι οποίες είναι πιο ευδιάκριτες ( ήδη από τα μικτά αποτελέσματα) σε όσους ομίλους δεν έχουν σημαντικά έσοδα από Παραχωρήσεις και Ενέργεια.

Η έκθεση διαχείρισης της Άβαξ για παράδειγμα, περιγράφει την κατάσταση σχεδόν κυνικά «Μετά από επαφές με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένει τις αρχικές παρεμβάσεις του κράτους να πραγματοποιηθούν στην κατεύθυνση της αύξησης των πληρωμών, που εγκρίνονται για τα δημόσια έργα» αναφέρει η Άβαξ. Και συμπληρώνει « στη συνέχεια να προχωρήσει η εξεύρεση πόρων για την προσαρμογή των προϋπολογισμών των έργων, εκτελούμενων και υπό δημοπράτηση…»


Κατασκευές ΙΙ: Η Άβαξ διατυπώνει με μεγαλύτερη σαφήνεια, αυτό που κάποιοι άλλοι- του κλάδου- λένε με μισόλογα: oι διαδικασίες για την εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων στο κόστος των έργων δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς επίσης όσων δημόσιων έργων και ΣΔΙΤ βρίσκονται στη διαδικασία δημοπράτησής τους είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Όσο καθυστερεί, θα καθυστερούν και τα έργα καθώς οι τράπεζες περιμένουν, με τη σειρά τους, αναθεωρημένο πλάνο ανά project. Αφού το λάβουν και το κρίνουν κερδοφόρο για την κατασκευαστική θα ανοίξουν το …πουγκί.


Άβαξ: Σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ) αποτελεί τον πιο άμεσα εξαρτώμενο από την πορεία των Κατασκευών και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα 6μήνου ( ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μικτού αποτελέσματος και κατακρήμνιση των EBITDA σε 0,8 εκατ. ευρώ).

Διαθέτει, επομένως, το λιγότερο «λίπος», ως προς την απορρόφηση των κραδασμών, που δημιουργεί η αύξηση του κόστους κατασκευαστικών εργασιών στις υπογεγραμμένες συμβάσεις.

Εξ ου και καθησυχάζει τις ανησυχίες τραπεζών/επενδυτών, προτάσσοντας την ανάγκη αναπροσαρμογής του ύψους των συμβάσεων. Μόνο που τ’ ακούν και οι –ιδιώτες- πελάτες του και τους ζώνουν τα…φίδια.


Ιατρικό Αθηνών: Παρά την αύξηση των πωλήσεων, τα περιθώρια κέρδους υποχώρησαν λόγω της σημαντικής αύξησης των εξόδων διοίκησης. Τα EBITDA ανήλθαν σε 17,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 8%, σε σχέση με πέρσι.

Οι εμπορικές απαιτήσεις αυξήθηκαν κατά 16 εκατ. ευρώ ( οι συνολικές απαιτήσεις κατά 18 εκατ. ευρώ), ενώ οι πωλήσεις στο εξάμηνο ενισχύθηκαν κατά 7,6 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν εκροές 9,6 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες έναντι εισροών 11 εκατ. ευρώ πέρσι. Τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 25 εκατ. ευρώ.


 


 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.244 views2 comments
bottom of page