top of page

Τι παίρνει η ΔΕΗ αν κλείσει το deal με ENEL.Γιατί πωλούν ΤΕΝΕΡΓ. Οι περιπέτειες της «ξενοδόχου» GSAM



Η καλή συμπεριφορά του Χ.Α, σε συνεδριάσεις όπως η χθεσινή, δείχνει ότι το story της «ελληνικής εξαίρεσης» βρίσκει ευήκοα ώτα. Οι εναπομείναντες ξένοι πείθονται για τα αμυντικά χαρακτηριστικά της «ρηχής» ελληνικής οικονομίας, έναντι πιθανής ύφεσης σε Ευρώπη. Φοβούνται, όμως, την πολιτική αβεβαιότητα. Ακόμη περισσότερο τυχόν συνδυασμό της με παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Εξ ου και θα ήθελαν εκλογές άμεσα ή στις αρχές του 2023 ( σ.σ. όσο ακόμη διατηρείται η δυναμική της φετινής χρονιάς). Όπως και οι περισσότεροι επιχειρηματίες.


ΔΕΗ- ΕNEL Ρουμανίας: Εφόσον το deal εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ κλείσει και οι δημοσιευμένες πληροφορίες για enterprisevalue 1,8 δισ. ευρώ ισχύουν, το brake down, ανά τομέα, θα κινηθεί, σύμφωνα με αναλυτές ως εξής:

Το enterprise value της ENEL Green Power Romania(ΑΠΕ) υπολογίζεται πέριξ του 1 με 1,1 δισ. ευρώ. Στις 31/12/2021 η ENEL διέθετε πάρκα, εγκατεστημένης 534 MW (498 ΜW αιολικά και 36 MW φωτοβολταικά) και είχε υπό κατασκευή άλλα 170 MW. Το pipeline δεν είναι ευδιάκριτο, ούτε το εγκριτικό καθεστώς στη Ρουμανία. Αν οι πληροφορίες για 1GW ισχύουν, το 1 δισ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική εκτίμηση. Η ΔΕΗ συζητά για το 100% της ENEL Green Power.


ΔΕΗ- ΕNEL Ρουμανίας ΙΙ: Οι τρεις εταιρείες διανομής, οι οποίες φαίνεται, τελικά, να βρίσκονται, εντός περιμέτρου της συζητούμενης εξαγοράς, διαψεύδοντας τις αρχικές πληροφορίες ( Απελεύθερος 1 Νοεμβρίου)εκτιμάται ότι θα αποτιμηθούν περί τα 600 εκατ. ευρώ.Σημειώνεται ότι στις δύο εξ αυτών η ENEL κατέχει το 51% και στην τρίτη το 78%. Οι μειοψηφίες ελέγχονται από το ρουμανικό Δημόσιο.

Κρίσιμη λεπτομέρεια για την αποτίμηση των τριών εταιρειών ότι η τρέχουσα ρυθμιστική περίοδος ολοκληρώνεται το 2023 (WACC 6,39%). Πιθανώς, να αντιμετωπισθεί τότε το ζέον πρόβλημα της αποζημίωσης των απωλειών συστήματος από τους διαχειριστές σε τιμές σημαντικά υψηλές, γεγονός που τις υποχρεώνει στη συγκυρία σε ζημιές.


ΔΕΗ-ENEL Ρουμανίας ΙΙΙ: Τέλος, η δραστηριότητα σε προμήθεια ρεύματος μπορεί να αποτιμηθεί και χαμηλότερα από 200 εκατ. ευρώ, λόγω της συγκυρίας ( εκτόξευση τιμών, μεγάλες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης). Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος δραστηριοποιείται με δύο εταιρείες προμήθειας στη Ρουμανία, οι οποίες ελέγχονται κατά 100% και κατέχουν ηγετικά μερίδια αγοράς.


ΤΕΝΕΡΓ: Κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ξένοι επενδυτές, με χαμηλό κόστος κτήσης επέλεξαν να πάρουν τα κέρδη τους καθώς με την τιμή στα 19 ευρώ,τα περιθώρια περαιτέρω απόδοσης ήταν περιορισμέναέναντι του κινδύνου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει dealμεταξύ ΓΕΚ- First Sentier.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά, βάσει των όσων αντιλαμβανόμαστε.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις: Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις δανείστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 275 εκατ. ευρώ από τις Alpha και Eurobank, προκειμένου να μεταφέρει ρευστότητα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ειδικότερα, για να αποπληρώσει πρόωρα  το υπόλοιπο ενδομιλικούδανεισμού (116 εκατ. ευρώ στις 31/12/2021) και να συμμετάσχει στην κάλυψη ομολογιακού, που θα εκδώσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Απελεύθερος 23 Σεπτεμβρίου).


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΆΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΙΙ: Η εξυπηρέτηση δανείου 275 εκατ. ευρώ, στηρίζεται κυρίως στα αυξημένα έσοδα από την Αττική Οδό (σ.σ. κατέχει το 65,75%), που αναμένεται να έρθουν κατά την τελευταία διετία της σύμβασης παραχώρησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις θα εισπράξει ως τον Οκτώβριο του 2024 τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφών/μερισμάτων.

Αν το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) αναγκαστεί να ακυρώσει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για νέα παραχώρηση εκμετάλλευσης του οδικού άξονα και η σύμβαση επεκταθεί για 6-12 μήνες τα έσοδα θα είναι υψηλότερα.  


GSAM-project Ξενία: Η Goldman Sachs assetmanagement ολοκλήρωσε, σύμφωνα με πρόσφαταδημοσιεύματα, την εξαγορά από την οικογένεια Γρηγοριάδη του 100% εταιρείας/εταιρειών, που ελέγχουν τρεις ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας 1049 κλειδιών στη Χαλκιδική.

Δεν διευκρινίστηκε, αν η GSAM βρήκε ή συνεχίζει να αναζητά συνεπενδυτές για το project (Απελεύθερος 27 Σεπτεμβρίου). Τον περασμένο Αύγουστο εστάλη σε σειρά επενδυτών teaser για το project Ξενία, που αφορούσε στην εξεύρεση ενδιαφερόμενων να (συν)επενδύσουν με τη GSAM στις τρεις μονάδες.


GSAM-project Ξενία II: Οι τρεις μονάδες αποτιμήθηκαν 83,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σχέδιο προβλέπει capex 146 εκατ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα των υψηλών επενδύσεων το συνολικό κόστος ανά δωμάτιο διαμορφωνόταν, βάσει πάντα των στοιχείων του 40σέλιδου teaser, σε 235 χιλ. ευρώ! Και μάλιστα, με μικρή μείωση του αριθμού των δωματίων ( σ.σ. θα παραμείνουν ελαφρώς υψηλότερα από 1000). 


Schooner Capital: Η Schooner Capital, αμερικανικόhedge fund, ήταν ο αγοραστής των προηγούμενων συνεδριάσεων στις διαπραγματευόμενες στο Χ.Α «φέτες» mezzanine notes τιτλοποιήσεων.

Κατέχει πλέον, το 10,95 της GalaxyCosmosMezz και το 5,5% της SunriseMezz. Στον αντίποδα η Helikon μείωσε κατά σχεδόν 50% τη θέση της στο SunriseMezz.  


Κεντρικής Μακεδονίας: Με υπόλοιπο χαρτοφυλακίου χορηγήσεων 247 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 84 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, συντελεστή κάλυψης 41,7% και θέματα με …ουρά ( από τη Ζάχαρη, ως τις μπίζνες τοπικών επιχειρηματιών) η Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών) δεν δείχνει…κελεπούρι.

Σε προεκλογική περίοδο και με τη Βόρειο Ελλάδα να εμφανίζει – παραδοσιακά- ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας για το κυβερνητικό έργο, ένα «λουκέτο» θα είχε αντίκτυπο. Ακόμη και αν είναι προστατευμένες όλες τις καταθέσεις για συνεταιριστικές τράπεζες. Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, δεν γίνεται να διασώζεις τράπεζες στη γενέτειρα Μητσοτάκη και να κλείσεις στη γενέτειρα των Καραμανλήδων.  

 

 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







279 views0 comments
bottom of page