top of page

H Eurobank πουλάει Grivalia, η ΔΕΗ βάζει 300 εκατ. στη ΔΕΗΑΝ και το τελεσίγραφο INTKA σε Ισραηλινούς


Την πρώτη ένδειξη αμυντικότερης συμπεριφοράς παρείχε χθες το Χ.Α καθώς δεν εκδηλώθηκαν σοβαρές πωλήσεις, παρά τις πιέσεις που επικρατούσαν στις διεθνείς αγορές. Η πραγματική δοκιμασία, πάντως, θα έρθει, εφόσον επικρατήσει διάθεση αποστροφής ρίσκου.

Κατά τη διάρκεια του 2022, η φρασεολογία των κεντρικών τραπεζών και κυρίως της FED συνέβαλε στο να «ξεφουσκώσουν», σταδιακά, οι αποτιμήσεις των μετοχών, χωρίς να δημιουργηθούν…παρατράγουδα. Μένει να φανεί, αν οι προχθεσινές εκτιμήσεις στελεχών της FED, για κορύφωση των επιτοκίων σε επίπεδα υψηλότερα του 5%, εντάσσονται στην ίδια λογική.

Eurobank: Στην πώληση ενός πρόσθετου 10% της Grivalia Hospitality, έναντι τιμήματος 48,3 εκατ. ευρώ προχωρά η Eurobank. Τα έσοδα θα εγγραφούν, λογικά, στα αποτελέσματα χρήσης 2022, μια και το SPA της αγοραπωλησίας υπογράφηκε τον Δεκέμβριο. Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο σταδιακής αποεπένδυσης από non core business assets και ακίνητα (Απελεύθερος 8 Δεκεμβρίου)

Grivalia Hospitality: Η εταιρεία ολοκλήρωσε των απόκτηση των ιδιοκτησιών για το project Πεταλιοί στα τέλη του 2022, ενώ είχε υπογράψει MoUs για τις γηπεδικές εκτάσεις από τον Ιούλιο του 2021, τα οποία τροποποιήθηκαν, μάλιστα, το Μάρτιο του 2022. Η αγορά γνωρίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες, δεν έχει μάθει, όμως, τους πωλητές των γηπεδικών εκτάσεων. Υπάρχει λόγος;

INTKA-IDE: Περιθώριο ως τα μέσα Μαρτίου ακούμε ότι παρείχε η διοίκηση της Intracom στους Ισραηλινούς, ώστε να καταθέσουν ξεκάθαρη προσφορά (σ.σ. χωρίς αιρέσεις) για την αγορά της Intracom Defense (IDE). Οι Ισραηλινοί ολοκλήρωσαν, τον Δεκέμβριο, το due diligence στην IDE (Απελεύθερος 21 Δεκεμβρίου).

Βάσει των αποτελεσμάτων του, επιβεβαίωσαν το οικονομικό σκέλος της μη δεσμευτικής τους προσφοράς. Έθεσαν, όμως, αιρέσεις για άλλα ζητήματα, η αντιμετώπιση των οποίων δεν άπτεται χειρισμών από πλευράς Intracom. Εξ ου και η γραμμή «αντιμετωπίστε τα θέματα και καταθέστε μια ξεκάθαρη προσφορά ως τα μέσα Μαρτίου».

INTKA: Πέρασε στα «ψιλά», εν μέσω εορταστικής περιόδου, αλλά έχει τη σημασία του. Ο Δημήτρης Θεοδωρίδης του Σάββα (StrongView Holdings) αγόρασε στις 28 Δεκεμβρίου 2.345.000 μετοχές ( σ.σ. το 2,8% της εταιρείας), έναντι τιμήματος 4,45 εκατ. ευρώ. Αγόρασε, δηλαδή, προς 1,9 ευρώ ανά μετοχή, οριακά υψηλότερα από το υψηλό 12μήνου (1,896 ευρώ).

ΔΕΗ-ΔΕΗΑΝ: Νέα αύξηση κεφαλαίου, τη δεύτερη εντός του 2022, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κάλυψε η ΔΕΗ, λίγο πριν εκπνεύσει η περασμένη χρονιά. Η ΔΕΗΑΝ προχώρησε σε ΑΜΚ 150 εκατ. ευρώ, με έκδοση ισάριθμων μετοχών (150 εκατ. τεμάχια), ονομαστικής αξίας 1 ευρώ έκαστη. Είχε προηγηθεί ΑΜΚ επίσης 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του περασμένο Μαΐου.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου χρηματοδοτούν, τόσο το πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταικών πάρκων όσο και τις εξαγορές της ΔΕΗΑΝ.

ΔΕΔΔΗΕ: Η έκτακτη γενική συνέλευση της 19ης Δεκεμβρίου τροποποίησε την πολιτική αποδοχών του ομίλου. Όσον αφορά στις μεταβλητές αποδοχές μπορούν, πλέον, να φθάσουν ως το 100% των ετήσιων τακτικών αποδοχών για τον CEO, τον αναπληρωτή CEO και τους γενικούς διευθυντές από 50% που ίσχυε πριν, ενώ για τους διευθυντές ΒΟΚ μπορεί να φθάσουν ως το 80% των ετήσιων τακτικών αποδοχών. Η προσαύξηση του ως 50% παρέχεται σε περίπτωση υπερ-επίτευξης στόχων.

Τεχνική Ολυμπιακή: Η εταιρεία «κάθεται» πάνω σε μια πολύ καλή συμφωνία ναύλωσης του πλοίου MSC Roma, η οποία, όμως, ξεκινά την 1/12/2023 ( Απελεύθερος 5 Οκτωβρίου 2022). Από την ώρα που συνάφθηκε η συμφωνία ως σήμερα, η αγορά έχει «κάτσει» και τα ναύλα …προσθαλασσώθηκαν. Αν τροποποιηθεί επί τα χείρω, χάνει το μοναδικό δυνατό της χαρτί.

Η οριστικοποίηση του τιμήματος για το Πόρτο Καρράς καθυστερεί και πιθανώς να καθυστερήσει για αρκετό καιρό ακόμη ( σ.σ. τα 22 εκατ. ευρώ παραμένουν στον escrow account), ενώ τα ως τώρα δείγματα της δραστηριότητας στα «κόκκινα» δάνεια δεν είναι παρήγορα ( Απελεύθερος 4 Οκτωβρίου 2022)

ΙΝΚΑΤ: Η Winex (40% Μπάκος-40% Καϋμενάκης-20% Εξάρχου) απέκτησε 2.000.000 δικαιώματα προτίμησης, μέσω συναλλαγών στο Χ.Α, με μέση τιμή κτήσης τα 0,2171 ευρώ. Πέραν της δέσμευσης πλήρους άσκησης των δικαιωμάτων, που της αναλογούν, προτίθεται να διαθέσει, μέσω προεγγραφής, για τυχόν αδιάθετες μετοχές τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 27 Δεκεμβρίου)

Εισηγμένες- Ορκωτοί: Ενδιαφέρουσες ανατροπές σε παγιωμένες σχέσεις ετών θα φέρει η πανευρωπαική απόφαση, με ισχύ από το 2023 ή το 2024 ( επιχειρείται να δοθεί παράταση), βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις που έχουν την ίδια ελεγκτική εταιρεία για τουλάχιστον 10 συνεχόμενες χρήσεις θα πρέπει όχι μόνο να την αλλάξουν αλλά να μην επιστρέψουν σε αυτή για τουλάχιστον 4 χρήσεις.

PwC και Grant Thornton, που διαθέτουν το πιο πιστό χαρτοφυλάκιο εν Ελλάδι θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.155 views0 comments
bottom of page