top of page

Το fund που "σκούπισε" τράπεζες, οι ισχυρές επιδόσεις της Πειραιώς στο Q2 και οι μετοχές για άμυνα


Καλημέρα σας,


Οι αγορές βρίσκονται στο δεύτερο leg της πτώσης. Το πρώτο πυροδοτήθηκε από την απόφαση των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν επιθετικά τα επιτόκια, για να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό.


Το δεύτερο, λόγω των ανησυχιών για ύφεση, που στην Ευρώπη εντείνονται από τις κινήσεις/απειλές της Ρωσίας για περιορισμό/διακοπή της ροής φυσικού αερίου.


Οι ανησυχίες για ύφεση «καίνε», προς το παρόν, την ελληνική εξαίρεση ( αύξηση ΑΕΠ φέτος τουλάχιστον κατά 3%, λόγω της δυνατής τουριστικής σεζόν). Τα νούμερα του 2022, τα οποία θα φέρουν τράπεζες και επιχειρήσεις δεν απασχολούν, σε αυτή τη συγκυρία, τους επενδυτές.


Όλοι προσπαθούν να μετρήσουν την επίπτωση στα εταιρικά κέρδη, λόγω ύφεσης, από το 2023 και μετά.


Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι καταστάσεις εξελίσσονται ταχύτατα, δεν αποκλείεται, προς τα τέλη του έτους, οι αγορές να αρχίσουν να προεξοφλούν μείωση επιτοκίων από τη FED. Οπότε το σκηνικό θα είναι εντελώς διαφορετικό. Τότε οι φετινές επιδόσεις θα αντιμετωπιστούν με άλλο μάτι.Short-duration equities: Στην τρέχουσα συγκυρία, το ενδιαφέρον περιορίζεται σε κλάδους/εταιρείες, η εκτιμώμενη κερδοφορία των οποίων δεν επηρεάζεται σημαντικά υπό το σενάριο ύφεσης, ούτε η υψηλή μερισματική τους πολιτική.


Τα Short-duration equities ξεχωρίζουν στο ταμπλό, ήδη, από το πρώτο leg της πτώσης και παραμένουν υποψήφιοι τίτλοι για υπεραπόδοση, όσο διορθώνουν οι αγορές.

Διεθνώς τα Telecoms και οι Φαρμακευτικές αποτελούν κλάδους με τέτοια χαρακτηριστικά. Ακολουθούν οι Υποδομές.


Στο Χ.Α, όμως, έχουμε εξαιρετικά περιορισμένη αντιπροσώπευση από τους παραπάνω κλάδους σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση (μόνον ΟΤΕ).


Ο ΟΠΑΠ ανήκει στην ίδια κατηγορία, όπως και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ( σ.σ. ανεξαρτήτως αν προχωρήσει ή όχι το M&A). Μέρος της αγοράς πιστεύει το ίδιο και για τη Μυτιληναίος.


Τα Διυλιστήρια ( ΕΛΠΕ, MOH), λόγω των υψηλών περιθωρίων, που απολαμβάνουν και των εντυπωσιακών κερδών EBITDA, που θα ανακοινώσουν στο Β΄ τρίμηνο, συγκαταλέγονται, επίσης, στους τίτλους που υπόσχονται outperform στην πτώση.


Τράπεζες: Όλες οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν καλά αποτελέσματα Β΄ τριμήνου. Πιθανώς, καλύτερα από τις εκτιμήσεις ( σ.σ. δεν είναι τυχαίο ότι φέτος όλες ανακοινώνουν αρχές Αυγούστου).


Δυνατή πιστωτική επέκταση, περιορισμένη ή μηδαμινή δημιουργία νέων καθυστερήσεων, επίτευξη ή και υπέρβαση στόχων RoTE.


Όπως προαναφέραμε, όμως, οι επενδυτές τιμολογούν τις επιπτώσεις της ύφεσης στα νούμερα του 2023 και έπειτα. Επομένως, οι καλές φετινές επιδόσεις «καίγονται».


Τράπεζες ΙΙ: Οι τραπεζίτες ποντάρουν ότι θα λήξει σύντομα η πολιτική αβεβαιότητα και οι κινήσεις της FED ( η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ έχει γίνει…ανέκδοτο) να «δαμάσουν» τον πληθωρισμό, ώστε στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023 οι αγορές να αρχίσουν να προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων.


Σε αυτό το σενάριο, οι τραπεζικοί τίτλοι θα ξαναγίνουν υποψήφιοι για υπεραπόδοση. Μέχρι τότε θα συνεχισθεί η ταλαιπωρία.


Τράπεζες-πακέτα: Ένα ξένο fund ήταν ο αγοραστής της σειράς πακέτων, που διενεργήθηκαν, την Παρασκευή, σε Eurobank, Alpha και –μικρότερα-  ΕΤΕ, Πειραιώς.


Το fund διέθετε θέσεις ( σ.σ. η μεγαλύτερη στην Eurobank) στους τέσσερις τίτλους και αποφάσισε να μουαγενάρει στα χαμηλά.


Οι αγορές του ξεκίνησαν την Πέμπτη στο ταμπλό. Την Παρασκευή η χρηματιστηριακή μέσω της οποίας έβγαζε αγορές του αντίκρυσε το σύνολο της ζήτησης ( 21 εκατ. τεμάχια μόνο στην Eurobank και 6 εκατ. τεμάχια στην Alpha), μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.


Από ό,τι καταλάβαμε πήρε όσα ήθελε…


Τράπεζες- Capital: Τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Capital ήταν ελαφρώς πωλητές την Παρασκευή στους τραπεζικούς τίτλους. Προσέξτε τα Α/Κ της ίδιας της Capital όχι υπό διαχείριση funds τρίτων.


Πειραιώς: Ισχυρή πιστωτική επέκταση, με τα ενήμερα δάνεια να αυξάνονται κατά 700 εκατ. ευρώ και NPE ratioτης τάξης του 9% αναμένεται να εμφανίσει στο Β΄ τρίμηνο η Πειραιώς, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση της Παρασκευής. Ισχυρά για άλλο ένα τρίμηνο τα έσοδα από προμήθειες ( σ.σ. άνω των 100 εκατ. ευρώ).


Καμία επιδείνωση στο NPE formation. Αντίθετα, βελτιώθηκαν οι εισπράξεις.


Σύντομα η αίτηση υπαγωγής στον Ηρακλή των senior notes ομολογιών του SunriseIII.


Πειραιώς ΙΙ: Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν πάνω από το guidance όπως και το spread (+30 μ.β;), ενώ η τράπεζα εκτιμά ότι η εγχώρια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2023 ακόμη και αν η Ευρώπη βυθιστεί σε ύφεση.


Μόνο μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να ανατρέψει την ελληνική εξαίρεση, σύμφωνα με την Πειραιώς.


Τα παραπάνω δεν μπορούν να μεταβάλλουν το επενδυτικό view αλλά ενέχουν μια σημαντική λεπτομέρεια. Αν επιβεβαιωθούν μειώνουν σημαντικά το ρίσκο νέας κεφαλαιακής ενδυνάμωσης για την Πειραιώς καθώς ο FLCET 1 δύσκολα θα πέσει κάτω του 10%.


Lamda- ΚΟΔ: Το 74% της έκδοσης (170.000 ομολογίες) κατανεμήθηκε σε ιδιώτες. Το υπόλοιπο 26%, που διαμόρφωσε, όμως, την τιμολόγηση, σε ειδικούς επενδυτές.


Το ΚΟΔ έκδοσης 2020 έδειξε, που θα βγει η τιμολόγηση του νέου καθώς ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής διαπραγματευόταν με yield στο 4,7%.


Υ.Γ.: Η στήλη θα βουτήξει στη θερινή ραστώνη για μερικές ημέρες. Επιστρέφουμε στις 25 Ιουλίου.

 

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.205 views0 comments
bottom of page