top of page

Επαναγοράζει και χαρίζει η Dimand. Εξελίξεις στη Reds. Αισιοδοξία για «σεφτέ» εισπράξεων στη LamdaΤους τελευταίους μήνες στο Χ.Α διενεργήθηκαν, μετά από αρκετά χρόνια, δύο εισαγωγές εταιρειών: Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ και Dimand.

Στη Dimand ολοκληρώθηκε, πρόσφατα, η περίοδος πράξεων σταθεροποίησης (Απελεύθερος 8 Αυγούστου) και στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση έχει μπει θέμα buyback.

Η Μπλε Κέδρος θα είχε ήδη αποφασίσει επαναγορά ως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου( η αρχική σύγκληση γενικής συνέλευσης ήταν για την 27η Ιουλίου), αν δεν έχαναν τα αυγά και τα πασχάλια για διαδικαστικά θέματα.

Το timing των παραπάνω κινήσεων μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει Χ.Α, κύριους συντονιστές των παραπάνω IPOs και το σύνολο της αγοράς. Ναι είναι δύσκολη η συγκυρία, αλλά αυτό ήταν γνωστό όταν προετοιμαζόταν οι εισαγωγές.

Δεν είναι λύση η μείωση του free float, αμέσως μετά την εισαγωγή ή η διαρκής ύπαρξη ενός προγράμματος ( green shoe, buyback) που να το μειώνει παροδικά. Άλλωστε πρόκειται για free float, που βγήκαν, λόγω συγκυρίας, τσίμα-τσίμα..  
Dimand: Το Δ.Σ αποφάσισε στις 5 Αυγούστου τη δωρεάν διάθεση μετοχών σε μέλη του Δ.Σ, προσωπικό της εταιρείας καθώς και σε συνεργάτες, ως επιβράβευση.


Και μπράβο τους, που θα έλεγε ο Βουλαρίνος.

Έλα, όμως, που η εταιρεία αποφάσισε να συνδυάσει το τερπνό ( των δικαιούχων), μετά του ωφέλιμου. Έτσι, οι μετοχές που θα μοιραστούν δωρεάν θα προέλθουν από buyback.  


Dimand II: Ειδικότερα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν πρόγραμμα επαναγοράς ως 150 χιλιάδες τεμάχια, με κατώτατη τιμή τα 10 ευρώ και ανώτατη τα 17,25 ευρώ.


Το γεγονός ότι κινείται διαδικασία για buyback μόλις τελείωσαν οι πράξεις σταθεροποίησης είναι, όπως προαναφέρθηκε, ένα πρόβλημα. Κάποιοι λένε ότι πρόβλημα είναι και το προτεινόμενο εύρος του buybackαλλά σε αυτό η Dimand δεν πρωτοπορεί.


Το δεύτερο πρόβλημα έγκειται στη δωρεάν διάθεση μετοχών σε συνεργάτες ( ελεύθερους επαγγελματίες σε σταθερή συνεργασία με Dimand). Δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι διατέθηκαν 325 χιλ. μετοχές κατά το IPO σε προσωπικό και συνεργάτες; Διάθεση που συνέβαλε, μάλιστα, στην επιτυχία του IPO.  


Τέλος, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την ακύρωση των προνομιούχων μετοχών, τις οποίες αγόρασε η Dimand από τη HIG ξοδεύοντας τα 50,89 εκατ. ευρώ από τα καθαρά έσοδα της ΑΜΚ (92,7 εκατ. ευρώ).


ΔΕΗ: Μεθοδικές αγορές από Schroder έβγαιναν το τελευταίο διάστημα στη μετοχή. Αν οι πληροφορίες ισχύουν το αυτόματο ερώτημα έγκειται στο αν αγοράζει για δικό της λογαριασμό ή για τρίτου.


Lamda: Εκδόθηκαν οι αντικειμενικές αξίες για τις εκμεταλλεύσιμες ζώνες της έκτασης του Ελληνικού, όπως και η οικοδομική άδεια για τον Marina ResidentialTower (Riviera Tower).


Όπως είχε δηλώσει η διοίκηση, κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ( Απελεύθερος 25 Ιουλίου),οι δύο παραπάνω εξελίξεις, μαζί με την σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών ( απαραίτητο για προσύμφωνα διαμερισμάτων MRT), αποτελούν προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι εισπράξεις προκαταβολών (50% του συνολικού τιμήματος).


Ιδιαίτερα όσον αφορά στα οικόπεδα για βίλες. Η αισιοδοξία τροφοδότησε την ανοδική κίνηση της μετοχής.


Lamda II: Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα προσύμφωνα για οικόπεδα βιλών έχουν ήδη υπογραφεί, όπως αποκάλυψε η στήλη GameChanger στις 2 Αυγούστου.

Τώρα που βγήκαν οι αντικειμενικές θα ξέρουν ο Τρύφων με τον Brevan πόσο θα τους κοστίσει συνολικά το παρά θίν’ αλός οικόπεδο.  


Lamda- McArthurGlen: Όπως προκύπτει από το ΓΕΜΗ το τίμημα, που κατέβαλε η Lamda OlympiaVillage (LOV), για την αγορά του συνόλου των εταιρικών μεριδίων της McArthurGlen Ελλάς ανήλθε σε 18 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 5 Αυγούστου).


Η Lamda ανακοίνωσε τίμημα 40 εκατ. ευρώ καθώς συμπεριέλαβε και το δάνειο των 18 εκατ. ευρώ, που παρείχε η LOV στη McArthurGlen Ελλάς για να αποπληρώσει ισόποσο δάνειο των προηγούμενων μετόχων.

Το συμφωνητικό πώλησης περιλαμβάνει και πρόνοια για πρόσθετο τίμημα, το οποίο σχετίζεται με την είσπραξη απαιτήσεων από καταστηματάρχες.


ΜΟΗ: Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλούνται οι μέτοχοι στις 8 Σεπτεμβρίου, με μοναδικό θέμα την έγκριση της συναλλαγής απόκτησης του 75% της Άνεμος ( Απελεύθερος 3 Αυγούστου).


MSCI: Σήμερα το βράδυ οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στους δείκτες MSCI λόγω της τακτικής- τριμηνιαίας- αναδιάρθρωσης.


Reds: Ακούμε ότι η Reggeborgh είναι πιθανόν να υποχρεούται να υποβάλει δημόσια πρόταση στους μετόχους της Reds, ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι απέκτησε τον έλεγχο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά την προαιρετική δημόσια πρόταση και το call option, για αγορά 52 εκατ. μετοχών από τη Motor Oil.


Αν οι πληροφορίες ισχύουν, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο σχεδιασμό των Ολλανδών. Θα επιδιώξουν να καταστήσουν ιδιωτική την εταιρεία ή απλά θα βγάλουν την υποχρέωση ( σ.σ. το πιθανότερο).

 


 
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.363 views0 comments
bottom of page