top of page

Super έκπληξη από ΕΛΠΕ. Από Ιούνιο νέα για μέρισμα τραπεζών. Το business ριμέικ του «Πέτα τη μαμά…»Η Στο μοτίβο Alpha κινήθηκαν Eurobank και Εθνική, ανακοινώνοντας ισχυρό, σε καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, τρίτο τρίμηνο. Η Εθνική προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στόχου κερδοφορίας, που «χρωστούσε» από τα αποτελέσματα Β΄ τριμήνου, ενώ η Eurobank αναθεώρησε, εκ νέου, κάποιους από τους στόχους χρήσης. Οι διοικήσεις τους δεν περιμένουν το 2023 δριμεία επιδείνωση στην ποιότητα ισολογισμών. Αντίθετα, αναμένουν αύξηση μισθολογικού κόστους. Η έκπληξη, όμως, των χθεσινών αποτελεσμάτων ήρθε από τον όμιλο ΕΛΠΕ.  


Eurobank: Περιμένει ότι θα κλείσει τη χρονιά με αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3 δισ. ευρώ ( 2,3 δισ. το προηγούμενο guidance), οργανική προ προβλέψεων κερδοφορία 1,1 δισ. ευρώ (0,86 δισ.) καιCoR 70 μ.β. Η υψηλότερη κερδοφορία και μια ακόμη συνθετική τιτλοποίηση θα αυξήσουν τον Fully LoadedCET1, με βάση τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, σε14,6%.


Eurobank II: Η είδηση βγήκε από τη φρασεολογία για το μέρισμα. Η διοίκηση της τράπεζας δήλωσε ότι ο SSM θα λάβει τις αποφάσεις του στις αρχές του 2023 (Απελεύθερος 4 Νοεμβρίου). Με βάση, όμως, όσα ειπώθηκαν προέκυψε η αίσθηση ότι ως την τακτική γενική συνέλευση δεν θα γνωστοποιηθεί τίποτε.  Επομένως, ο SSM έχει τράτο, προκειμένου να δει την εξέλιξη της κρίσης και τη συμπεριφορά της οικονομίας.

μπορεί να κλειδώσει τις αποφάσεις του Απρίλιο- Μάιο, αφού δει πως εξελίσσεται κρίση και πορεία της οικονομίας.  


ETE: Τα οργανικά κέρδη 9μηνου ανήλθαν σε 464 εκατ. ευρώ μια ανάσα από το guidance για το σύνολο της χρήσης ( περίπου 490 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα της αύξησης των οργανικών εσόδων, της συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών και του CoR. Αναμένει για το σύνολο της χρήσης RoTE περίπου 10% (9% το προηγούμενο guidance), NPE ratio 5% FLCET1 15,2%.

Η εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών από την ΕΚΤ ( π.χ. αυστηροποίηση των όρων TLTROs) καθιστά συγκριτικό πλεονέκτημα την πλεονάζουσα ρευστότητα που διαθέτει η τράπεζα. «Γαλαντόμο» το νέο πρόγραμμα εθελουσίας.


ΕΛΠΕ: Συνέτριψαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου των ΕΛΠΕ, χάρη στο γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισηςυποχώρησαν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό. Η αγορά περίμενε ότι, σε σχέση με τα επίπεδα …στρατόσφαιρας του Β΄ τριμήνου, τα περιθώρια διύλισης θα υποχωρούσαν κατά περίπου 50%. Υποχώρησαν περίπου 20%.

Έτσι, τα συγκρίσιμα EBITDA Γ΄ τριμήνου ανήλθαν σε 504 εκατ. ευρώ, όταν στο Β΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 535 εκατ. ευρώ. Το free cash flow, αν εξαιρεθούν τα 266 εκατ. ευρώ από την πώληση της ΔΕΠΑ, διαμορφώθηκεσε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Δίνει έξτρα μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, πληρωτέο στις 18 Ιανουαρίου.  


MOH: Οι επιδόσεις του ομίλου ΕΛΠΕ προδιαθέτουν για εντυπωσιακά νούμερα από τη Motor Oil καθώς διαφαίνεται ότι τα εγχώρια διυλιστήρια κατορθώνουν να προμηθεύονται αργό σε τιμές χαμηλότερες του ανταγωνισμού.


ΟΤΕ: Τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου επιβεβαίωσαν,αφενός την κόπωση της εγχώριας αγοράς, αφετέρου την αίσθηση ότι ο ανταγωνισμός στην σταθερή αυξάνεται. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 5,9%, χάρη σε κινητή και έσοδα από roaming. Αντίθετα, τα έσοδα λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 4,6%.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA(AL) τριμήνου αυξήθηκαν κατά 1,6% σε y-o-y βάση, σε 358,1 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο να υποχωρεί κατά 1,7%. Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στα 113,9 εκατ. ευρώ. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός σε 769 εκατ. ευρώ (+0,7%).


ΟΤΕ ΙΙ: Στο σύνολο της χρήσης τα προσαρμοσμένα EBITDA εκτιμάται ότι θα καταγράψουν άνοδο της τάξης του 4%, ενώ τη διετία 2023-24 θα κινηθούν με ηπιότερορυθμό (Eurobank Equities). Το υψηλό ενεργειακό κόστος «ροκανίζει» μέρος των EBITDA. Απειλή για 2023-24 η αύξηση του μισθολογικού κόστους.

Απορροφά την 100% θυγατρική του ΟΤΕ Διεθνείς Λύσεις.


Aegean: Η επίδοση του τρίτου τριμήνου, σε κύκλο εργασιών και κερδοφορία, είναι υψηλότερη από τα αντίστοιχα επίπεδα προ κρίσης, με την προσφερόμενη χωρητικότητα σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα. Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 619 εκατ. ευρώ.


ΤΙΤΑΝ: Η ισχυρή ζήτηση στις ΗΠΑ και η ενδυνάμωση του δολαρίου, έναντι του ευρώ έκανε τη διαφορά στο Γ΄ τρίμηνο. Αύξηση πωλήσεων κατά 41,8% σε ετήσια βάση και EBITDA (95,4 εκατ. ευρώ) κατά 23,9%. Οι επιδόσεις Γ΄ τριμήνου θέτουν τις βάσεις για υπέρβαση των στόχων χρήσης.

Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 177 εκατ. ευρώ (y-o-y) και αναμένεται να μειωθεί στο Δ΄ τρίμηνο. Δεν έχει ανάγκες αναχρηματοδότησης εντός της προσεχούς διετίας.  

 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.239 views0 comments
bottom of page