top of page

Η Eurobank, το 1,4% του ΤΧΣ και πως βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση. Ο Σουηδός Γεωργακόπουλος


Τώρα ξεκινούν τα όμορφα. Η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ εγκρίθηκε, δημοσιεύτηκε ( σ.σ. μια συνοπτική έκδοσή της) και οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να λειτουργήσουν ως επισπεύδουσες. Να υποβάλουν, δηλαδή, οι επενδυτές, που έχουν βρει, στο ΤΧΣ αυτόκλητες προσφορές, προκειμένου να δοκιμάσουν, αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση όσα λέει για αποεπένδυση του Ταμείου ή εξαντλείται σε προεκλογική δημιουργία κλίματος.

Βέβαια, με τις διαδικασίες, που προβλέπει η στρατηγική, η κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να εκκινήσει τη διαδικασία, αλλά οι αποφάσεις να μείνουν μετέωρες για την περίοδο μετά τις εκλογές. Κάτι σαν πολιτική ομηρία.

Για παράδειγμα, το ΤΧΣ λαμβάνει νέα αυτόκλητη προσφορά από την ION Investments για την Πειραιώς ή θεωρεί ισχύουσα αυτή του Νοεμβρίου ( σ.σ. όταν υποβλήθηκε ενείχε premium). Διαπιστώνει ότι πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ( σ.σ. θεωρείται μια καλή τη πίστει προσφορά) και ξεκινά εμπιστευτικές διμερείς συζητήσεις. Μέχρι να καταλήξουν σε μια υπό όρους συμφωνία θα απαιτηθεί μήνας ή και δίμηνο καθώς η ION θα ασκήσει λογικά τη δυνατότητα να διενεργήσει due diligence στην τράπεζα.

Ακολούθως, το ΤΧΣ υποχρεούται να ξεκινήσει ανταγωνιστική διαδικασία, καλώντας τρίτους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι, αφού διενεργήσουν due diligence, θα υποβάλουν προσφορές. Επομένως, θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος ως δύο μήνες. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΧΣ δεν θα έχει διάθεση να κωλυσιεργήσει. Αν έχει, η στρατηγική δίνει πολλές αφορμές τρεναρίσματος ( από τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές ως την πτώση της συναλλακτικής δραστηριότητας)

Τέσσερις μήνες μετά, η χώρα, είτε θα έχει οδηγηθεί σε εκλογές, είτε θα ετοιμάζεται η προκήρυξή τους. Παρεμπιπτόντως, ο «πιονέρος» επενδυτής θα δει τους όρους της επί της αρχής συμφωνίας, που θα υπογράψει με το ΤΧΣ, να δημοσιοποιούνται, για να αποτελέσουν τη βάση της ανταγωνιστικής διαδικασίας. Δεν θα πετάξει και την σκούφια του…

Eurobank: Ακόμη και έτσι, πάντως, υπάρχουν περιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να βάλουν δύσκολα στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το 1,4%, που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank. Αν ο Watsa ή η ίδια η τράπεζα υποβάλουν αυτόκλητα προσφορά στο ΤΧΣ, για το παραπάνω ποσοστό ( σ.σ. η τράπεζα θα το αγοράσει ως buyback), δεν θα ασκήσουν το προνόμιο του due diligence. Ξέρουν τι αγοράζουν.

Ούτε είναι εύκολο να υποβληθεί ανταγωνιστική προσφορά για ποσοστό μόλις 1,4%. Επομένως, η διαδικασία μπορεί να «τρέξει» σχετικά γρήγορα. Το να τελειώσει, όμως, μόνο η Eurobank με το ΤΧΣ και τα RFAs, δεν θα «ενθουσιάσει» τις διοικήσεις και μεγαλομετόχους των άλλων τριών συστημικών τραπεζών. Και μπορεί να μη δείχνει, αλλά είναι σημαντικό…

Eurobank II: Για την Eurobank μια πιθανή αποεπένδυση του ΤΧΣ, μέσω επαναγοράς των μετοχών και εν συνεχείας ακύρωσής τους, ισοδυναμεί με διανομή μερίσματος και λογικά θα αρέσει στην αγορά.

Jumbo: Ξεπέρασαν τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών οι επιδόσεις της Jumbo τον Δεκέμβριο και κατ’ επέκταση για ολόκληρο το 2022. Οι πωλήσεις Δεκεμβρίου αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, ωθώντας τις πωλήσεις έτους 14% υψηλότερα και 12% πάνω από αυτές του 2019.

Η διοίκηση δεσμεύεται να τηρήσει και φέτος τους σταθερούς στόχους επενδυτικής και μερισματικής πολιτικής.

ΑΠΕ- Σκρέκας: Σφικτές προθεσμίες για τη σύνδεση έργων ΑΠΕ με το δίκτυο ΑΔΜΗΕ προτίθεται να θέσει το υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής. Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την πλήρη ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ΑΠΕ (Renewable Energy Directive).

Intrum-Hermes: Μεγάλη πέραση έχει εσχάτως η χρήση του ονόματος Ερμής από τράπεζες και servicers. Μετά τις συνθετικές τιτλοποιήσεις της Πειραιώς και το ομώνυμο προς πώληση χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha, που έσπασε στα δύο (Hermes I και Hermes II), την σκυτάλη πήρε η Intrum.

Ξεκινά διαγωνιστική διαδικασία (project Hermes) για χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις ονομαστικής αξίας 1,2 με 1,5 δισ. ευρώ. Πωλητές τα SPVs τιτλοποιήσεων. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει από στεγαστικά ως δάνεια – μικρών κυρίως- επιχειρήσεων. Όλοι, προφανώς, ποντάρουν στον Κερδώο Ερμή. Υπάρχει, όμως, και ο Ανάδρομος.

Intrum-Γεωργακόπουλος: Η στήλη άκουσε, πρόσφατα, κυβερνητική πηγή να επαίρεται ότι ήταν τόσο επιτυχημένη η πολιτική για τη μείωση/διαχείριση των NPEs, που πλέον εξάγουμε CEO’s. Αναφερόταν, προφανώς, στις πληροφορίες ότι ο Γ. Γεωργακόπουλος συμπεριλαμβάνεται στους υποψηφίους να αναλάβουν τη θέση του CEO της μητρικής του σουηδικού ομίλου Intrum. Ο ψηλός μπήκε στο draft.

Βενιζέλος-Ν.Δ.: Είναι κάτι τύποι, που αν δεν τους έχεις φίλους, δεν θες τουλάχιστον να τους έχεις απέναντι. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρέπει να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα άνθρωπο της παραπάνω λίστας καθώς διαθέτει ισχυρή εμβέλεια στη δεξαμενή όσων ψήφισαν «Ναι» στο δημοψήφισμα. Το νέο κτύπημα Βενιζέλου αποδομεί τη γνωμοδότηση Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ και τον καλεί να την επανεξετάσει. Όμορφα και τεχνοκρατικά το είπε. Για αυτό πονάει…

Υ.Γ.: Μεγάλες ανοικτές θέσεις πώλησης επί τραπεζικών τίτλων δεν υφίστανται εδώ και καιρό. Το short covering που έλαβε χώρα, προ μερικών συνεδριάσεων, αφορούσε τα παράγωγα. Αυτά λένε οι –τραπεζικές- χρηματιστηριακές.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







174 views0 comments
bottom of page