top of page

Αρκούν οι 500άρες (για MREL). Τι αγοράζει η Eurobank σε Κύπρο (όχι Ελληνική). Η Αλουμύλ και η πίεση

Σε 500άρες εκδόσεις senior preferred bonds θα προχωρήσουν, μετά το Σεπτέμβριο, οι τράπεζες. Μέχρι τότε εκτιμάται ότι θα έχει καταλαγιάσει η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, θα αποκατασταθεί η τρωθείσα εμπιστοσύνη και θα βελτιωθεί η τιμολόγηση.

Αν πάρει η χώρα και επενδυτική βαθμίδα ακόμη καλύτερα. Το ύψος των εκδόσεων (500 εκατ. ευρώ) αρκεί για την επίτευξη του μη δεσμευτικού ενδιάμεσου στόχου (1η Ιανουαρίου 2024) λόγω της ισχυρής κερδοφορίας λένε οι τραπεζίτες. Η Eurobank έχει, ήδη, εκδώσει senior preferred bonds 500 εκατ. ευρώ τον Γενάρη. Επομένως, δεν έχει άγχος.

Motor oil: φορτωσε εξοδα η μητρική το τεταρτο τριμηνο του 2022. Αλλιως δεν εξηγείται πως με περιθωριο διύλισης λιγο χαμηλοτερο του τρίτου τριμήνου ήταν πολύ χαμηλότερα. Η μειωση της φορολογητέας ύλης για την έκτακτη εισφορά εξηγεί και την καλύτερη του αναμενομένου κερδοφορία με τα ebitda πιεσμενα. Το δε free cash flow πρεπει επίσης να εκτινάχθηκε καθώς ο καθαρός δανεισμός έπεσε στα 1,76 δισ. Ευρώ, ενώ η αγορά τον περίμενε πάνω απόν 2 δισ. (Περίπου 2,2 δισ.).

Eurobank: Στο Ελληνικό την περιμένανε στην Κύπρο έκανε το μπαμ. Η τράπεζα έδωσε προκαταβολή 15,2 εκατ. ευρώ για οικόπεδο, επί του οποίου πρόκειται να αναγερθεί συγκρότημα γραφείων. Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο η Eurobank υπέγραψε δεσμευτικό προσύμφωνο, για την απόκτηση κυπριακής εταιρείας συμμετοχών στην έμμεση κατοχή της οποίας βρίσκεται το οικόπεδο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024.

Eurobank-Ελληνική: Από το τρέχον τρίμηνο ο όμιλος Eurobank θα λογιστικοποιεί την Ελληνική ως συγγενή εταιρεία, μετά την άνοδο του ποσοστού της στο 29,2%. Εγγράφει ήδη υπεραξία από τη συμμετοχή. Ξόδεψε περίπου 58 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 15,8% και η εύλογη αξία του ποσοστού στο τέλος 2022 ανερχόταν σε 94,6 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: Η καλύτερη πορεία στο ταμπλό, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, αποτυπώνει σύμφωνα με χρηματιστές, την εκ νέου μικρή διεύρυνση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ελπίζουμε να κάνουν λάθος και η μετοχή να μην επηρεάζεται τόσο πολύ από το προεκλογικό κλίμα.

ΔΕΗ ΙΙ: Η Επιχείρηση έχει βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές της χάρη στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση αναγκών κεφαλαίου κίνησης και καθαρού δανεισμού (Απελεύθερος 24 Μαρτίου). Ο στόχος για EBITDA 1,1 δισ. χωρίς την ENEL Ρουμανίας, δείχνει εφικτός.

ΑΚΤΩΡ: Λογιστικά, η ΑΚΤΩΡ έκλεισε τη χρήση 2022 με οριακά ζημιογόνο EBITDA (1,7 εκατ. ευρώ). Για να συμβεί, όμως, αυτό έγραψε στα λοιπά έσοδα το όφελος από τη διαγραφή υποχρεώσεων ύψους 48,4 εκατ. ευρώ. Χρέη που της χάρισαν ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ. Αν δεν υπήρχε ο παραπάνω έκτακτος λογιστικός χειρισμός οι ζημιές θα ήταν μεγάλες. Σε επίπεδο μικτού κέρδους ανήλθαν ( σ.σ. οι ζημιές) σε 37,18 εκατ. ευρώ.

ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Πέραν της διαγραφής απαιτήσεων ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ παρείχε, εντός του 2022, πρόσθετη ταμειακή ενίσχυση 69,8 εκατ. ευρώ στην ΑΚΤΩΡ. Το ερώτημα είναι ποιος θα καλύψει τις φετινές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, αν η κατάσταση δεν έχει ανατραπεί άρδην προς το καλύτερο.

Quest: Το capex φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ το 2022 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την διανομή μερίσματος μικτού ποσού ευρώ 0,20 ανά μετοχή.

Αλουμύλ: Κατά 2 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν πέρσι οι τόκοι, που κατέβαλε ο όμιλος για μακροπρόθεσμα δάνεια, φθάνοντας στα 7,17 εκατ. ευρώ, παρά τη μικρή μείωση των μακροπρόθεσμων δανείων (156,6 από 162,9 εκατ. ευρώ), λόγω αποπληρωμής κεφαλαίου.

Ο μέσος όρος του πραγματικού επιτοκίου των ομολογιακών δανείων του ομίλου διαμορφώθηκε στις 31/12/2022 σε 5,41% από 3,02% ένα χρόνο πριν. Για τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα δάνεια η άνοδος ήταν μικρότερη (5,37% από 4,37%).

Αλουμύλ ΙΙ: Αν οι πιστώτριες τράπεζες δεν μειώσουν, φέτος, το spread δανεισμού, οι τόκοι θα αυξηθούν περαιτέρω. Από σχετική ανάλυση ευαισθησίας στις οικονομικές καταστάσεις, προκύπτει ότι για κάθε άνοδο ευρω-επιτοκίων κατά 1% η επίδραση στα αποτελέσματα προ φόρων του ομίλου διαμορφώνεται σε 1,3 εκατ. ευρώ.

Για να τεθεί σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμου ορίζοντα ρύθμιση δανεισμού θα πρέπει η άνοδος των επιτοκίων να συμπέσει με πίεση σε πωλήσεις και κερδοφορία, λόγω επιβράδυνσης/ύφεσης στην Ευρώπη.

Αλουμύλ ΙΙΙ: Το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε πέρσι στο 26,09% από 28,33% το 2021. Τα EBITDA ανήλθαν σε 56,5 εκατ. ευρώ (+25%) και επηρεάστηκαν αρνητικά από συναλλαγματικές ζημιές 3,2 εκατ. ευρώ, που ήρθαν από τη θυγατρική στην Αίγυπτο. Καθαρός δανεισμός 150,2 εκατ. ευρώ και δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA 2,66x.

Υπενθυμίζεται ότι τα EBITDA Α ́ εξαμήνου 2022 άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ (39,8 εκατ. ευρώ). Στο Β εξάμηνο ανήλθαν σε 16,7 εκατ. ευρώ.

ΑΛΟΥΜΥΛ: Σε αναστροφή απομείωσης 4,5 εκατ. ευρώ, η οποία ενίσχυσε τα αποτελέσματα κατά 2,8 εκατ. ευρώ προχώρησε πέρσι η ΑΛΟΥΜΥΛ με αφορμή την επαναχρησιμοποίηση μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι όταν διακόπηκε η λειτουργία του αναγνωρίστηκε ζημιά απομείωσης 7,7 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό.

Τεχνική Ολυμπιακή: Προτιμητέος επενδυτής ακούγεται ότι αναδείχθηκε ο όμιλος για μικρό χαρτοφυλάκιο με ανακτηθέντα ακίνητα, που πουλά η Intrum (project Arrow). Δεν είναι ξεκάθαρο αν διεκδικούν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο μόνοι τους οι Στέγγοι ή σε συνεργασία με τρίτον.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.135 views0 comments
bottom of page