top of page

«Τράμπα» της Titan USA από ΑΕ Τσιμέντων σε μητρική. Τι σημαδοτοτεί. Οι ξένοι, το ΧΑ και οι εκλογές

Το διήμερο παρουσιάσεων για εισηγμένες σε ΧΑ και ΧΑΚ εταιρείες, που διοργανώνει στο Καβούρι, η Wood επιβεβαιώνει την προϋπάρχουσα αίσθηση ότι οι ξένοι δεν ανησυχούν για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με στελέχη εισηγμένων που συμμετείχαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα, οι επενδυτές θεωρούν ότι με οποιαδήποτε κυβέρνηση τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν πάρει το δρόμο τους, για την επόμενη διετία- τριετία. Μόνο το ενδεχόμενο διεθνούς κρίσης θα μπορούσε να εκτροχιάσει τα πράγματα και η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές προκλήσεις.

Στην Αθήνα για το event παραβρίσκονται περισσότεροι από 30 ξένοι επενδυτές, που επενδύουν κυρίως σε mid capos, ενώ παραδοσιακά στο event συμμετέχουν και εγχώριοι θεσμικοί. Alpha, Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, MOH, Μυτιληναίος, Σαράντης, Φουρλής, ΓΕΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ, Cenergy, Κύπρου και Ελληνική ανάμεσα στις εταιρείες που παρουσιάστηκαν

.

Τιτάν: Ξεπέρασαν και τις αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς οι επιδόσεις Α΄ τριμήνου, χάρη στο συνδυασμό -διατήρησης- ισχυρής ζήτησης σε ΗΠΑ και Ελλάδα, διευρυμένων περιθωρίων κέρδους και ήπιων καιρικών συνθηκών. EBITDA 107,1 εκατ. ευρώ (98 εκατ. ευρώ Q4 2022) και σχετικό περιθώριο18,2%.

Τιτάν ΙΙ: Ο όμιλος προχώρησε σε νέες αυξήσεις τιμών στις βασικές του αγορές τον περασμένο Ιανουάριο και δεν προβλέπονται άλλες για τη φετινή χρονιά. Δεν αποκλείονται, όμως, επιλεκτικές κινήσεις ανά περιοχή και προϊόν. Η αγορά αναμένει ότι το περιθώριο θα υποχωρήσει προς τα συνήθη επίπεδα του 15% στο Β΄ εξάμηνο, μετά το νέο συμβόλαιο με τη ΔΕΗ. To υψηλό capex (50 εκ. ευρώ) οδήγησε σε ταμειακές εκροές 19,7 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός προς EBITDA 2,1x.

Τιτάν ΙΙ: Ενδιαφέρουσες αλλαγές επήλθαν στη δομή του ομίλου στο τελευταίο μισό της περσινής χρονιάς, χωρίς να επικοινωνηθούν. Η αμερικανική θυγατρική, που ελεγχόταν ως πρόσφατα από την ελληνική ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν πέρασε κάτω από τη βελγική μητρική μέσω της Tithys Holdings Ltd. Η ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν πώλησε την εταιρεία με τίμημα 251 εκατ. ευρώ, εγγράφοντας κέρδος 191,1 εκατ. ευρώ.

Τιτάν ΙΙΙ: Πρόκειται για ενδοομιλική «τράμπα», που χρηματοδοτήθηκε ως εξής: Η Iapetos Limited, πριν μεταβιβαστεί, διένειμε μέρισμα στην ΑΕ Τσιμέντων Τιτάν 295,87 εκατ. ευρώ (137,13 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021), προφανώς κάνοντας χρήση και δανεισμού. Αμέσως μετά την πώληση της Iapetos, η ΑΕ Τσιμέντων διένειμε προμέρισμα 502 εκατ. ευρώ από κέρδη χρήσης 2022 (Απελεύθερος 29 Μαρτίου) στη Titan Cement International ( σ.σ. είχε δώσει νωρίτερα ως μέρισμα χρήσης 2021 άλλα 72 εκ. ευρώ). Με τη ρευστότητα από μέρισμα και προμέρισμα η Titan Cement εξόφλησε, προφανώς, το δανεισμό που σύνηψε η Tithys Holding για την αγορά έναντι 251 εκατ. ευρώ της Iapetos.

Τιτάν IV: Γιατί μεταφέρθηκε μόνο η δραστηριότητα της Αμερικής από την ΑΕ Τσιμέντων στην Titan Cement και όχι οι υπόλοιπες θυγατρικές σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Αν. Mεσογείου; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός τον οποίο υπηρετεί η αλλαγή στη δομή του ομίλου; Αν ναι αφορά μόνο σε Titan USA;

ΤΕΝΕΡΓ: Σήμερα το credit committee Εθνικής για τη χρηματοδότηση σε First Sentier, προκειμένου να αποκτήσει ως το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΝΕΡΓ. Οι Αυστραλοί έχουν λάβει ήδη έγκριση από Πειραιώς. Συμφωνούν οι δύο τράπεζες στους επιμέρους όρους χρηματοδότησης ή θα προσφέρουν στη First Sentier την ευχέρεια επιλογής;

Alpha Bank: Οι όροι της συναλλαγής για το χαρτοφυλάκιο Sky δεν επιβαρύνουν την τράπεζα με αξιοσημείωτες πρόσθετες προβλέψεις. Στις 31 Μαρτίου η καθαρή λογιστική αξία των δανείων και ανακτηθέντων ακινήτων ανερχόταν στα επίπεδα του συνολικού τιμήματος (577 εκατ. ευρώ).

Jumbo: Στο +25% οι πωλήσεις 4μήνου με τη διοίκηση να επαναλαμβάνει τον στόχο για άνοδο κατά 15% στο σύνολο του έτους.

ΓΕΚ- Hard Rock: Μεταβιβάστηκε στη Hard Rock το 51% της IRC AE ( Καζίνο Ελληνικού), μέσω πώλησης της MGE Hellinikon BV. Η επένδυση για την ανάπτυξη του συγκροτήματος θα χρηματοδοτηθεί από ΕΤΕ-Alpha. Με δεδομένο ότι η ΓΕΚ είχε βάλει ως κάτοχος του 100% της IRC AE κεφάλαια 24 εκατ. ευρώ για τη μεταβίβαση του 51% θα πήρε τουλάχιστον τα μισά πίσω.

Μέρος του ετήσιου μισθώματος (5 εκατ. ευρώ) κατέβαλε η IRC στην Ελληνικό ΑΕ τον περασμένο Μάρτιο.

ΜΕΡΚΟ: Προφανώς, για να βγει από την υποχρέωση η δημόσια πρόταση της Elements Capital μέσω της Dolit Invenstments στους μετόχους μειοψηφίας/κατόχους ΕΛΠΙΣ της Mermeren. Η τιμή των 900 δηναρίων ανά μετοχή, με την τρέχουσα ισοτιμία, είναι εξαιρετικά χαμηλή για το που αποτιμά η αγορά την εταιρεία.

Attica Bank: Η συγχώνευση με την Παγκρήτια και τα υπόλοιπα βασικά στοιχεία της συμφωνίας μετόχων ΤΧΣ-Thrivest συνάδουν με τον «κορσέ» του RFA, που εκ του νόμου διέπει τη σχέση Attica Bank και ΤΧΣ, είπε ( σ.σ. στις βασικές επισημάνσεις μεθοδολογίας) η RSM, γνωμοδοτώντας ότι οι όροι με τους οποίους συμμετείχε το Ταμείο στην πρόσφατη ΑΜΚ της τράπεζας ήταν δίκαιοι και εύλογοι για τους μετόχους μειοψηφίας.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.182 views0 comments
bottom of page