top of page

Οι δωρεάν μετοχές σε στελέχη ΔΕΗ, τα ερωτήματα για Attica και το «ματσάρισμα» 2,7 εκατ. INTKA-INLOT


Ο πιο εύστοχος τίτλος από το μπαράζ δημοσιευμάτων, που ακολούθησαν τη σύλληψη της Εύας Καϊλή, πιστώνεται στο News247. «Το τίνος είναι ρε παιδιά η Καϊλή» αποτυπώνει ανάγλυφα τον παραλογισμό γύρω από τον καυγά, μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος χρεώνεται την πρώτη εμπλεκόμενη του ευρω-σκανδάλου. Μη σπρώχνεστε. Θα ‘χει και άλλα.

Το γεγονός ότι σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία, οι υπηρεσίες της Ευρώπης «αναστήθηκαν» και τεκμηρίωσαν τέτοιου μεγέθους σκάνδαλο, αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα. Και αποστολέας νομίζουμε ότι είναι η Ουάσιγκτον… Στην προεκλογική περίοδο η υπόθεση Καϊλή επισκίασε την «παγίδα», που είχε στήσει κατά την πρόσφατη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την παρακολούθηση Κωστή Χατζηδάκη.

ΔΕΗ: Θέσπιση προγράμματος δωρεάν διάθεσης –ιδίων-μετοχών ( stock awards) σε ανώτατα και ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ περιλαμβάνει η προτεινόμενη αναθεώρηση της πολιτικής αποδοχών. Η διάθεση δωρεάν ιδίων μετοχών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,8% του συνολικού αριθμού μετοχών.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα αφορά στην πενταετία 2020-24. Επομένως, για την περίοδο 1/1/2020 με 31/12/2021 η χορήγηση δωρεάν μετοχών θα αποφασισθεί φέτος, εφόσον βεβαίως ψηφισθεί το πρόγραμμα. Για την περίοδο 1/1/2021 ως 31/12/2022 οι δωρεάν μετοχές θα διατεθούν το 2023 και για την περίοδο 1/1/2022 με 31/12/2023 το 2024. Για την τελευταία περίοδο οι δωρεάν μετοχές θα διατεθούν την 31η Δεκεμβρίου 2025.

ΔΕΗ ΙΙ: Σε κάθε κύκλο μπορούν να διατεθούν δωρεάν, κατά ανώτατο, ως 232.000 ίδιες μετοχές ( σ.σ. το 0,1%). Σε περίπτωση υπεραπόδοσης, ο αριθμός ανεβαίνει ως τις 464.000 μετοχές ( σ.σ. ως 0,2%). Το συντριπτικό μέρος πάει στο management team της ΔΕΗ Ανανεώσιμες καθώς και σε ανώτερα στελέχη της ΔΕΗ. Ο Γεώργιος Στάσσης παίρνει μόνο το 6%.

Τους Χρήστο Γκλαβάνη και Φώτη Μανδανά πρότειναν μέτοχοι της εταιρείας για την πρόσθετη θέση μέλους της Επιτροπής Ελέγχου (Απελεύθερος 29 Νοεμβρίου). Η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της ΔΕΗ προέκρινε ως καταλληλότερη υποψηφιότητα τον έμπειρο Χρ. Γκλαβάνη.

ΙΝΤΚΑ: Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (net cash) στις 30/9 ανερχόταν σε 192 εκατ. ευρώ ( ταμειακά διαθέσιμα 218,5 εκατ. ευρώ μείον δανεισμός 26,7 εκατ. ευρώ). Η κεφαλαιοποίηση μόλις στα 141,3 εκατ. ευρώ καθώς ούτε ο μεγαλομέτοχος βλέπει ευκαιρία να αυξήσει τη θέση του, ούτε κάποιος τρίτος που θέλει να αξιοποιήσει το εμφανές discount. Η πώληση της Intrakat απάλλαξε τον όμιλο από ζημιογόνο EBITDA. Η Intracom Holdings έγραψε από την πώληση κέρδος 47 εκατ. ευρώ.

ΙΝΤΚΑ-INLOT: Το ποσό των 2,7 εκατ. ευρώ επιστρέφει (σ.σ. λογιστικά συμψηφίζει ισόποση απαίτηση) η Intracom στην Intralot, λόγω της συμφωνίας τροποποίησης της διάρκειας ισχύος μίσθωσης ακινήτου από 25 σε 13 έτη.

H Intralot μίσθωσε για 25 έτη, το 2014, από την Intracom κτήριο 7.537,87 τ.μ. (συν δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης, προκαταβάλλοντας το σύνολο των μισθωμάτων 25ετίας (7,26 εκατ. ευρώ).

INTKA-INLOT II: Το πώς δημιουργήθηκε η απαίτηση της Intracom, η οποία λογιστικά συμψηφίζεται με την επιστροφή δεν αναφέρεται. Το ενοίκιο 7,09 ευρώ ανά τ.μ. κύριου χώρου και 2,95 ευρώ ανά τ.μ. για βοηθητικούς, με βάση τη συμφωνία του 2014 φαίνεται εντός του εύρους τιμών για την περιοχή.

Αttica Bank: Συνήλθε το Δ.Σ. την Παρασκευή και οριστικοποίησε α) στρατηγική μείωσης NPEs, β) κατανομή προβλέψεων 300 εκατ. ευρώ ανά χαρτοφυλάκιο και γ) business plan. Επιπρόσθετα, συγκαλεί το σώμα των μετόχων, με τις εξής προτάσεις: ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ, «εξοντωτικό», για εναπομείναντες ιδιώτες μετόχους, reverse split 150 προς 1 και παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ. για έκδοση warrant΄s.

Η τράπεζα δεν ανέφερε, αν οι αποφάσεις λήφθηκαν ομόφωνα ή αν απείχαν μέλη του Δ.Σ από τη ψήφιση κάποιων θεμάτων.

Attica Bank ΙΙ: Υπάρχουν δύο επιμένουσες φήμες, ευθέως συναρτώμενες. Η πρώτη αφορά στην αναζήτηση συνεπενδυτή/ών από την Ellington. Παρ’ ότι προφορικά διαψεύδεται, η αγορά επιμένει. Επιπρόσθετα, η δομή της συμφωνίας μετόχων με το ΤΧΣ «φορτώνει» την πρώτη ζημιά στο Δημόσιο. Επομένως «προικίζει» τον στρατηγικό επενδυτή (Ellington).

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη συγχώνευση, σε δεύτερο χρόνο ( σ.σ. μετά την ΑΜΚ της Attica), των Attica- Παγκρήτια (σ.σ. με όλα τα συμπαρομαρτούντα). Υπό το παραπάνω πρίσμα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διαφάνεια, ως προς την συμμετοχή της Ellington στην κεφαλαιακή ενίσχυση.

ΕΥΑΘ: Η αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 48% στο Γ΄ τρίμηνο και κατά 33% στο 9μηνο, λόγω της εκτίναξης της τιμής ρεύματος προκάλεσε κατάρρευση της κερδοφορίας. Το μικτό κέρδος υποχώρησε κατά 80% στο Γ΄ τρίμηνο, τα EBITDA κατά 86,85% (931 χιλ. ευρώ), ενώ εμφάνισε ζημιές σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων (449 χιλ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, η εταιρεία έκαψε ταμειακά διαθέσιμα (76,6 εκατ. ευρώ στις 30/9) για να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος ενέργειας.

Παγκρήτια: Νέο μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας ο Νικόλαος Βουγιούκας, ο οποίος συμμετέχει, ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και στο Δ.Σ. της Intrakat.

Διετέλεσε μεταξύ άλλων, όπως θα θυμούνται οι παλαιοί, για μια δεκαετία γενικός διευθυντής ναυτιλίας της First Business Bank και μέλος των επιτροπών διοίκησης, πιστοδοτήσεων καθώς και της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.395 views0 comments
bottom of page