top of page

Το πλεονέκτημα των Ιταλών για Πειραιώς, η παραμονή Περιστέρη σε ΤΕΝΕΡΓ και το στοίχημα της Lavipharm


Δεν έσπασαν τα τηλέφωνα εγχώριων χρηματιστηριακών από ξένους πελάτες, που ενδιαφερόταν να ακούσουν τι σηματοδοτεί η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Οι «μπαρουτοκαπνισμένοι» του Χ.Α αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα –προεκλογική- συγκυρία δεν είναι εύκολο να ολοκληρωθούν κινήσεις αποεπένδυσης. Οι υπόλοιποι αντέδρασαν χλιαρά. Φανταζόμαστε ότι το ενδιαφέρον θα επανέλθει, εφόσον ξεκινήσει κάποια διαδικασία.

Οι αγορές μετοχών συνεχίζουν να βλέπουν το ποτήρι …μισογεμάτο. Ποντάρουν ότι η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα οδηγήσει γρήγορα σε κορύφωση του ανοδικού κύκλου επιτοκίων και θα ακολουθήσει, επίσης γρήγορα, η αποκλιμάκωσή τους. Κόντρα στις προειδοποιήσεις στελεχών της FED ότι πρόκειται για μαραθώνιο και όχι αγώνα ταχύτητας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της FED αποτυπώνουν την παραπάνω αισιοδοξία καθώς τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων, το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου, χαμηλότερες των 50 μ.β. και επιτόκιο αναφοράς στο τέλος του έτους χαμηλότερα από τα επίπεδα της προβλεπόμενης κορύφωσης.

Πειραιώς: Η ION Investments δεν φαίνεται να έχει δυσαρεστηθεί από τη διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών, που προβλέπεται για ιδιωτικές συναλλαγές του ΤΧΣ. Παρ΄ ότι ως πιθανός «πιονέρος» θα δει τους όρους μιας ενδεχόμενης υπό όρους συμφωνίας του με το ΤΧΣ να δημοσιοποιούνται, ώστε να αποτελέσουν τη βάση της ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Θα διαθέτει, όμως, το εξής πλεονέκτημα: μπορεί να συνδιαμορφώσει το προς διάθεση ποσοστό του ΤΧΣ, εφόσον η προσφορά του Νοεμβρίου ή μια επικαιροποιημένη αποτελέσει την αφορμή για διμερείς διαπραγματεύσεις με το Ταμείο.

Πειραιώς ΙΙ: Αν ΤΧΣ και ION Investments συμφωνήσουν επί ενός ποσοστού 18% με 22%, κάποια infrastructure funds, που ενδιαφέρονται για το 27% της Πειραιώς, πιθανώς να μην εμφανιστούν στην ανταγωνιστική διαδικασία. Ιδιαίτερα, αν η ION Investments έχει στο πλευρό της, όπως υποψιάζονται, και άλλους Ιταλούς.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν στενά το θέμα της Πειραιώς.

ΤΕΝΕΡΓ: Η διοίκηση ζήτησε να αποτιμηθεί, εκ νέου, η αξία του προγράμματος επιβράβευσης μέσω δωρεάν διάθεσης ως 2,5 εκατ. μετοχών (stock awards). Όλα δείχνουν ότι το management team της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υπό τον Γ. Περιστέρη, θα παραμείνει στη θέση του –για κάποιο χρονικό διάστημα- μετά από το deal με First Sentier/Macquarie.

Άλλωστε, η συμφωνία – ενδέχεται να- προβλέπει στο πρώτο σκέλος της προαιρετική δημόσια προσφορά από τους Αυστραλούς μόνο για το free float. Ήτοι, για το 51% (Απελεύθερος 21 Δεκεμβρίου 2022),

ENEL Green Power Hellas: Τα δύο Αυστραλέζικα private equity funds ( First Sentier και Macquarie) αποσύρθηκαν, όπως ακούγεται, από τη διεκδίκηση του 50% της ENEL Green Power Hellas. Η δομή του deal ταιριάζει περισσότερο σε financial investors καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για δανεισμό της μητρικής του ιταλικού ομίλου με ενέχυρο το 50% της ελληνικής θυγατρικής.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ: Μετά την αποχώρηση Παναγιωτόπουλου, το ερώτημα πως θα τρέξει ο όμιλος το κατασκευαστικό του κομμάτι επιτάθηκε. Και αυτό διότι από την επικράτηση των Ολλανδών ως σήμερα δεν υπήρξε λογική να φτιαχτεί αποτελεσματική ομάδα διοίκησης στην ΑΚΤΩΡ.

Τόσο ο αρχικός σχεδιασμός, όσο και ο μετέπειτα (σ.σ. ως το τέλος του 2021) προέβλεπε management team για ΑΚΤΩΡ, ως αποτέλεσμα μη οργανικών κινήσεων. Οι σχεδιασμοί ναυάγησαν, οι –παλαιές- ζημιές τη ΑΚΤΩΡ καθάρισαν. Οπότε το timing είναι κατάλληλο για πώληση.

ΔΕΗ- οπτικές ίνες: Alpha Bank και Πειραιώς θα καλύψουν ομολογιακό δάνειο που θα εκδώσει η ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση του έργου ανάπτυξης δικτύου εναέριων οπτικών ινών σε πάνω από 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το υπάρχον δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Το ύψος της συνολικής επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 735 εκατ. ευρώ και η ίδια συμμετοχή της ΔΕΗ πέριξ του 34% (250 εκατ. ευρώ). Το υπόλοιπο το χρηματοδοτούν οι τράπεζες.

Lavipharm- Catapresan: To Catapresan πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ετήσιες πωλήσεις 7 εκατ. ευρώ στην ιταλική αγορά και διανέμεται από τη Laboratoires Lavipharm συνδεδεμένη εταιρεία της εισηγμένης. Βάσει των όρων συναλλαγής το 10% των καθαρών πωλήσεων θα αποδίδεται για μια 15ετία στη Lavipharm Group Holding συμφερόντων της οικογένειας Λαβίδα.

Lavipharm- Catapresan ΙΙ: Το περιθώριο EBITDA κινείται σταθερά πέριξ του 43% των πωλήσεων. Το ερώτημα έγκειται στο αν θα καταφέρει η Lavipharm να αυξήσει τις πωλήσεις στα 11 εκατ. ευρώ το 2031, όπως αναφέρει η μελέτη της IQVIA, στην οποία στηρίχθηκε η μελέτη αποτίμησης. Στην Ιταλία, οι περισσότεροι γιατροί είναι εξοικειωμένοι με τη δραστική ουσία δοξαζοσίνη, ενώ η υιοθέτησης της κλονιδινίνης μειώνεται κυρίως λόγω νέων κυκλοφοριών και της έλλειψης προώθησης.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.216 views0 comments
bottom of page