top of page

Οι εισπράξεις Lamda, η Γρ. Σαράντης και το δίπλα μαγαζί Σαράντηδων και η ζημιά 7,7 εκατ. των Στέγγων

Στην πόκα υπάρχει ένας κανόνας, ο οποίος συμφωνείται εξ αρχής: αν μιλά ή όχι το τραπέζι. Στο Χ.Α το τραπέζι έχει σταματήσει να μιλά, εδώ και χρόνια, χωρίς καν να το συμφωνήσουμε. Και η παραπάνω αδράνεια (θεσμικών, χρηματιστών, αναλυτών), συν κάποιες διατάξεις της επικαιροποίησης του ν. 2190 από τον Γ. Δραγασάκη, αυξάνουν τις περιπτώσεις με υποψία κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Σαράντης: Το Δ.Σ της εταιρείας αποφάσισε να υπογράψει η Γρ. Σαράντης σύμβαση φύλαξης/αποθήκευσης προϊόντων και υπηρεσιών Logistics με την εταιρεία «Λενίδι ΜΑΕ», συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Ο ορκωτός (KMC), ο οποίος κλήθηκε από το Δ.Σ της εισηγμένης για ανεξάρτητη γνωμοδότηση, συμπεραίνει ότι οι όροι της σύμβασης είναι δίκαιοι και εύλογοι. Εδράζεται, δε, η γνωμοδότησή του στο γεγονός ότι η εισηγμένη υπέγραψε πρόσφατα (2/1/2023) αντίστοιχη σύμβαση με τρίτο, η οποία ενέχει υψηλότερες χρεώσεις, σε σχέση με αυτές που προσφέρει η Λενίδι.

Σαράντης ΙΙ: Όλα καλώς καμωμένα και εφόσον δεν βρεθούν μέτοχοι να ζητήσουν σύγκληση γενικής συνέλευσης για το θέμα, η σύμβαση υπογράφεται. Προκύπτουν, βέβαια, μερικά ερωτήματα σχεδόν αβίαστα. Γιατί η Λενίδι, με πρόεδρο και CEO τον Κων/νο Ροζακέα, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ της Γρ. Σαράντης, είναι συνδεδεμένο μέρος και όχι θυγατρική της εισηγμένης; Γιατί η οικογένεια Σαράντη επίλεξε να στήσει δίπλα στην εισηγμένη μια δική της εταιρεία, με συγγενή, αν όχι επικαλυπτόμενη δραστηριότητα;

Σαράντης ΙΙΙ: Θεωρητικά η κύρια δραστηριότητα της Λενίδι είναι η εκμετάλλευση ακινήτων. Δραστηριοποιείται, όμως, επίσης σε λιανικό και χονδρικό εμπόριο καλλυντικών, ειδών καλλωπισμού, ξυριστικών παρασκευασμάτων, αποσμητικών κά. Τα έσοδα μισθωμάτων από την επένδυση σε ακίνητα ανήλθαν το 2021 σε 1,43 εκατ. ευρώ επί τζίρου 13 εκατ. ευρώ (+78% σε σχέση με το 2020). Από πού έρχεται ο τζίρος; Προφανώς, από το e-shop (Scarlet Beauty) του ομίλου Σαράντης, το οποίο έχει αναλάβει η Λενίδι, επεκτείνοντάς το σε Βουλγαρία, Ρουμανία και το χονδρικό/λιανικό εμπόριο.

Σαράντης ΙV: Στη χρήση 2021, η Λενίδι είχε πωλήσεις σε συνδεδεμένα μέρη 2,5 εκατ. ευρώ και αγορές από συνδεδεμένα μέρη 3,94 εκατ. ευρώ. Ποια είναι τα συνδεδεμένα μέρη; Οι δανειακές της υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη παρέμειναν σταθερές σε 7,3 εκατ. ευρώ. Το περασμένο Φθινόπωρο η Σαράντης μίσθωσε ακίνητο ιδιοκτησίας της Λενίδι επί της οδού Αμαρουσίου-Χαλανδρίου.

Τεχνική Ολυμπιακή: Στις 4 Οκτωβρίου, η στήλη ρωτούσε γιατί ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή αγόρασε, το Γενάρη του 2022, χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από δάνεια έναντι 12,5 εκατ. ευρώ από τον Βελάνη και στις 30/6 το αποτίμησε 4,77 εκατ. ευρώ, γράφοντας ζημιά 7,73 εκατ. ευρώ. Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ.

Τεχνική Ολυμπιακή ΙΙ: Προχθές, η εισηγμένη γνωστοποίησε ότι συμψήφισε μέρος της παραπάνω απαίτησης (1,275 εκατ. ευρώ), αποκτώντας μια από τις –ενεχυριασμένες- κατοικίες στο Ψυχικό, επιφάνειας 520,38 τ.μ. Έδωσε επιπρόσθετα 50 χιλ. ευρώ ( σ.σ. άλλες 225 χιλ. θα δοθούν ως την 30η Ιουνίου). Δηλαδή, το απέκτησε προς 2.978 ευρώ ανά τετραγωνικό. Δεν διευκρινίστηκε, όμως, αν η εν λόγω κατοικία είναι από τις μισοτελειωμένες ή τις ολοκληρωμένες του μίνι συγκροτήματος της ΧΙΛΤΟΠ (οικογένεια Γιαννακάκη).

Τεχνική Ολυμπιακή ΙΙΙ: Το βασικό που δεν έχει διευκρινισθεί είναι τι ενέχυρα έχουν οι απαιτήσεις, τις οποίες αγόρασε, έναντι 12,5 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη από τον Βελάνη. Αν αγόρασε μόνο απαιτήσεις, έναντι της ΧΙΛΤΟΠ, η τελευταία στις 31.12.2021 είχε δάνεια 4,28 εκατ. ευρώ. Δεν πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι μειοψηφίας;

Lamda: Πέρασε ο Ιανουάριος, ήρθαν οι Απόκριες, αλλά ανακοίνωση της Lamda για την πορεία εισπράξεων, όπως υποσχέθηκε η διοίκηση στην τελευταία τηλεδιάσκεψη (Απελεύθερος 28 Νοεμβρίου 2022), δεν εκδόθηκε. Καθυστέρηση, που προκαλεί απορίες καθώς από την ενημέρωση, που δόθηκε/δίδεται στις τράπεζες προκύπτει ότι οι εισπράξεις προκαταβολών για οικόπεδα βιλών και κυρίως για διαμερίσματα του Riviera Tower πήραν μπρος. Τον περασμένο Γενάρη διατυπωνόταν εκτιμήσεις για εισπράξεις άνω των 100 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 16 Ιανουαρίου). Τώρα, θα έχουν ξεπεράσει, λογικά, τα 120 εκατ. ευρώ ( σ.σ. μαζί με το «καπάρο» για τα condos).

MIG: Δύο τινά μπορούν να γίνουν στη σημερινή επαναληπτική γενική συνέλευση. Είτε να ζητήσει εις εκ των Πειραιώς, Ηλιόπουλου 20ήμερη αναβολή, είτε να βγουν οι …δεκάρικοι λόγοι και να ψηφιστεί το debt to equity swap. Οι μετοχές MIG, που κατέχουν Multiway, Η. Μπέζας και Γ. Κανελλόπουλος καθώς και όσες αγόρασε η Πειραιώς, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν ψηφίζουν καθώς δεν είχαν δεσμευτεί στην αρχική γενική συνέλευση, συνέχεια της οποίας είναι σημερινή.

MOH: Η εκποίηση του 8% της Motor Oil Holdings, βασικού μετόχου με 41,52% της Motor Oil, πάει για τις 6 Μαρτίου. Η πλευρά Π. Βαρδινογιάννη έχει καταθέσει, όμως, ασφαλιστικά μέτρα. Οπότε μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο. Πρόκειται για εκποίηση, που ενδιαφέρει κυρίως την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο της Motor Oil Holdings.

Attica-Thrivest- ΤΜΕΔΕ: Εκεί ξαφνικά που ήταν όλα μέλι-γάλα στο τρίγωνο Thrivest (Μπάκος- Καϋμενάκης)- διοίκηση Attica- ΤΜΕΔΕ, ξεκίνησε μπαράζ δημοσιευμάτων, που με sic ή με brutal τρόπο δείχνουν το ΤΜΕΔΕ ως υπεύθυνο για το ράλλυ της μετοχής Attica Bank. Δηλαδή, για χειραγώγηση… Οι Μπάκοι έχουν επί της αρχής συναινέσει στο ενδεχόμενο να αγοράσουν από το ΤΜΕΔΕ ποσοστό μετοχών Attica Bank ( το 8,08% που πήρε το ΤΜΕΔΕ από Rinoa ή και ελαφρώς υψηλότερο), πριν την έναρξη της ΑΜΚ και εφόσον υπογράψουν συμφωνία μετόχων με το ΤΧΣ.

Attica-Thrivest-ΤΜΕΔΕ ΙΙ: Δεδομένης της αρνητικής καθαρής θέσης της Attica Bank, μετά και τις αποφάσεις του τελευταίου Δ.Σ, για την στρατηγική μείωσης των NPEs, δεν αντιλαμβανόμαστε πως το ΤΜΕΔΕ χειραγωγώντας τη μετοχή θα αναγκάσει τους εφοπλιστές να πληρώσουν περισσότερα. Έχουν δεσμευτεί να πάρουν το ποσοστό με τιμή που συναρτάται με τη χρηματιστηριακή (τρέχουσα ή μεσοσταθμική);


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.209 views0 comments
bottom of page