Οι φθηνές τράπεζες, το risk off και ο αμυντικός ΟΠΑΠ. Η αποτίμηση για ΜΕΤΚΑ και Μ Παραχωρήσεις
Παρά την επικράτηση του θυμικού, μετά το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, διακρίνονται οι πρώτες δειλές ενδείξεις μιας σημαντικής αλλαγής. Η μεσαία τάξη δείχνει να βγαίνει από το …καβούκι της.
Με διευθετημένο, πλέον, το θέμα της συστημικής ασφάλειας ( ο μπαμπούλας του αντισυστημικού ΣΥΡΙΖΑ δεν «πουλάει»), τα μεσαία οικονομικά στρώματα, σε παραγωγικές ηλικίες, δείχνουν να αποζητούν κάτι περισσότερο από μια διαχειριστική υπεροχή, που έχει να επιδείξει η ΝΔ. Αν οι παραπάνω ενδείξεις μετουσιωθούν σε τάση, θα πρόκειται για δομική αλλαγή. Από το 2000 ως το 2009 η μεσαία τάξη ψήφιζε με γνώμονα τη μη διατάραξη ενός στρεβλού, πλην, όμως, ευδαίμονος οικονομικού μοντέλου. Από το ξέσπασμα της κρίσης ως το 2019, με βασικό γνώμονα την ασφάλειά της.
Τώρα, για πρώτη φορά, ακούς ανθρώπους να στέκονται στην ανάγκη να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και να διενεργηθούν αλλαγές. Όχι μόνο στο Δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Η δυσφορία για την αναξιοκρατία, το πελατειακό κράτος, την παντελή έλλειψη αξιόπιστων δομών, την οικονομία των «κολλητών», του «μαύρου» χρήματος, του εύκολου κέρδους, της αδιαφορίας για τον εργαζόμενο, βγαίνει στην επιφάνεια.
Το αν και πως θα εκφρασθεί στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, μένει να φανεί. Και αυτό επειδή δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, συστημικός πολιτικός χώρος για την εκφράσει ( εξ ου και η άνοδος Τζήμερου). Το μεταρρυθμιστικό πρόσημο Μητσοτάκη έχει «καεί». Η, δε, απόφαση να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Κώστας Αχιλλέως Καραμανλής λειτούργησε ως λύδια λίθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι απελευθερωμένος από τον Πολακισμό, δεν έχει- ακόμη- την έξωθεν καλή μαρτυρία και ικανό χρόνο για να την αποκτήσει.
Η μπάλα από καθαρή τύχη μπορεί να επιστρέψει στα πόδια του Κέντρου. Αν τα κόμματα του χώρου, οι προσωπικότητες και τα επιχειρηματικά κέντρα, που ενθαρρύνουν, παραδοσιακά, … κεντρώα SPVs ( από τους Νεοφιλελεύθερους του 1977 ως το Ποτάμι), αντιδράσουν στη διαφαινόμενη μετατόπιση, προτάσσοντας προεκλογικά, ως υποψήφιο πρωθυπουργό, σε κυβέρνηση συνεργασίας, «φρέσκο» πρόσωπο με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, η εκλογική περιπέτεια ενδέχεται να αποκτήσει ενδιαφέρον.
Στο Χ.Α. δύο πράγματα έχουν βραχυπρόθεσμα σημασία: το βάθος της διόρθωσης διεθνώς και αν επηρεάσει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Αν επικρατήσει η αποστροφή κινδύνου, οι καταλύτες θετικών εταιρικών εξελίξεων δεν λειτουργούν, όπως έδειξε η συνεδρίαση της Παρασκευής (Lamda,Eurobank, ΔΕΗ).
Τράπεζες: Τα στοιχεία Πειραιώς και Eurobank αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δούμε κορύφωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (Net Interest Margin-NIM) κατά το Α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Τέλος Φλεβάρη το μερίδιο των προθεσμιακών δεν ξεπέρασε το 20% των συνολικών καταθέσεων στην Πειραιώς.
Τράπεζες ΙΙ: Επιπρόσθετα, η Eurobank προβλέπει για το σύνολο της φετινής χρονιάς NIM 2,35%. Επίπεδο υψηλότερο από την επίδοση Δ΄ τριμήνου 2022 (2,28%) με το προϋπολογισθέν κόστος κτήσης καταθέσεων (280 εκατ.) να μη ξεφεύγει από όσα είχε κατά νου η τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο.
Τράπεζες ΙΙI: Υπό το παραπάνω πρίσμα και την αίρεση να μην επικρατήσει διάθεση αποστροφής κινδύνου, αναμένεται να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον στις τράπεζες σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα ( Πειραιώς κάτω από τα 1,85 ευρώ, Eurobank κάτω από τα 1,20 ευρώ.
ΟΠΑΠ: Αποτελεί, λόγω του υψηλού free cash flow και της μερισματικής πολιτικής η πλέον προφανής αμυντική επιλογή στο ταμπλό.
ΜΥΤΙΛ: Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε για τη Μεγάλη Δευτέρα η εισηγμένη, με θέματα την τροποποίηση του buyback, ώστε να διευρυνθεί το ανώτατο όριο, την ανανέωση της πολιτικής αποδοχών για μέλη Δ.Σ. και την έγκριση δημιουργίας ειδικού αποθεματικού από κέρδη εις νέον για κάλυψη ίδιας συμμετοχής στα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο. Επιπρόσθετα, οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν την απόσχιση και εισφορά του μεν κλάδου υποδομών σε ΜΕΤΚΑ, του δε κλάδου Παραχωρήσεων στη «Μ Παραχωρήσεις».
ΜΥΤΙΛ-ΜΕΤΚΑ:Η αναπροσαρμοσμένη καθαρή θέση του κλάδου υποδομών ανέρχεται σε 148,18 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε 52,5 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις από πελάτες σε 80 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε 24,8 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος παραχωρήσεων αποτιμήθηκε ( αναπροσαρμοσμένη καθαρή θέση) σε 4,32 εκατ. ευρώ, ενώ η «Μ Παραχωρήσεις» έχει «προικισθεί» με μετοχικό κεφάλαιο 50 εκατ. ευρώ ( 25 εκατ. άμεσα και τα υπόλοιπα τμηματικά). Με την ολοκλήρωση της εισφοράς κλάδου το μετοχικό κεφάλαιο θα ανέλθει σε 54,32 εκατ. ευρώ.
Lamda: Οι εισπράξεις της Ελληνικό ΑΕ (Απελεύθερος 10 Μαρτίου) δεν συνεπάγονται απευθείας εγγραφή εσόδων. Με δεδομένο ότι τα συμβόλαια ενέχουν ακυρωτικές ρήτρες, με βάση τα IFRS, η λογιστική εγγραφή των εισπράξεων, ως έσοδο, θα διενεργείται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο της κατασκευής κάθε επιμέρους project.
Lamda II: Οι εισπράξεις από πωλήσεις οικοπέδων (βίλες, ΤΕΜΕΣ) θα εγγραφούν ως έσοδο, αφού διενεργηθούν τομές, από τις οποίες δεν προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα. Το έσοδο, μάλιστα, εγγράφεται στο σύνολό του ( σ.σ. ακόμη και αν η Ελληνικό έχει λάβει μόνο προκαταβολή), καθώς το ακίνητο παραδίδεται στον αγοραστή. Επομένως το 2023 θα λογιστικοποιηθούν έσοδα από πωλήσεις οικοπέδων υψηλότερα των εισπράξεων και έσοδα από πωλήσεις διαμερισμάτων, που θα υπολείπονται των εισπράξεων. Η ανάγνωση των οικονομικών καταστάσεων θα προκαλεί …πονοκέφαλο.
Prodea: Προβληματάκια έχουν ανακύψει στο project αξιοποίησης από τη συνδεδεμένη T
he Cyprus Tourism Development Company (CTDC) δύο όμορων του Hilton Λευκωσίας οικοπέδων. Η Prodea προβλέπεται να αγοράσει 17όροφο κτήριο γραφείων, που θα αναπτύξει η CTDC. Αφενός, όμως, η EY μείωσε την επιφάνεια, που θα μισθώσει κατά 2.337 τ.μ., αφετέρου η ολοκλήρωση κατασκευής του κτηρίου πάει πίσω, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα (παράδοση την 31η Ιανουαρίου 2024).
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
