top of page

Η MOH, τα ΕΛΠΕ και ο… Ντράγκι. Το καθαρό depo rate για τράπεζες και οι Παπασταύρου σε EllingtonΤράπεζες και Διυλιστήρια αποτέλεσαν τα δύο πρόσωπα της χθεσινής συνεδρίασης. Στις μεν τράπεζες τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη από τους τόκους καταθέσεων σε κεντρικές τράπεζες και το FTSE rebalancingσυντήρησαν την ανοδική δυναμική. Στον αντίποδα, οι τίτλοι των ΕΛΠΕ και MOH δέχθηκαν ισχυρή πίεση, μετά τις πληροφορίες για draft της Κομισιόν, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, φορολόγηση υπερκερδών για τα Διυλιστήρια (σ.σ. εισφορά αλληλεγγύης).


Διυλιστήρια: Οι αναλυτές αμφιβάλουν αν είναι εύκολο να επιβληθεί ουσιαστική φορολόγηση υπερκερδών σε έναν κλάδο, που λειτουργεί σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού. Άλλωστε, αν η εισφορά αλληλεγγύης δεν επιβληθεί με συναίνεση του κλάδου, τα Διυλιστήρια μπορούν να μετακυλήσουν το –αυξημένο- κόστος στους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ντράγκι επιχείρησε να φορολογήσει τα ιταλικά διυλιστήρια, τα οποία προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, χωρίς ακόμη να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση.


Διυλιστήρια ΙΙ: Το σχέδιο της Κομισιόν πρόκειται να παρουσιασθεί τις επόμενες ημέρες. Οι τίτλοι ΕΛΠΕ και MOH έχασαν αθροιστικά περί τα 185 εκατ. σε κεφαλαιοποίηση, προεξοφλώντας γρήγορα ένα κακό σενάριο, όπως συμβαίνει συχνά στο Χ.Α.  


Εμπορία καυσίμων: Στην εμπορία καυσίμων ισχύει, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, ως πλαφόν το περιθώριο κέρδους, που είχαν τα πρατήρια τον Σεπτέμβριο του 2021. Επομένως, υπερκέρδη ο εγχώριοςκλάδος δεν έχει.

Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωσης εξορθολόγησε σταδιακά από τον Ιούλιο τα περιθώρια διύλισης στη βενζίνη.


ΒΙΟΧΑΛΚΟ-ΜΥΤΙΛ: Η διατήρηση του στόχουμείωσης της κατανάλωσης, σε επίπεδο Ε.Ε., επιβάλει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ελάχιστοι ενεργοβόροι εγχώριοι όμιλοι, όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Μυτιληναίος και Τιτάν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 λήγει η σύμβαση μεταξύ Αλουμίνιον και ΔΕΗ, για την ηλεκτρική ενέργεια, που προμηθεύεται ο κλάδος –πλέον- Μεταλλουργίας της Μυτιληναίος.


Τράπεζες- «ουρανοκατέβατα» κέρδη: Περίπου στο 0,75% διαμορφώνεται το καθαρό περιθώριο, που προκύπτει σήμερα για τις τράπεζες από το arbitrage, μεταξύ του μέσου κόστους με το οποίο άντλησαν ρευστότητα από πράξεις TLTROs και του επιτοκίου που εισπράττουν από την κατάθεση πλεονάζουσας ρευστότητας σε κεντρικές τράπεζες.


Eurobank-TLTRO: Η Eurobank στις 30 Ιουνίου λογιστικοποίησε το όφελος από το πρόγραμμα TLTROως κρατική επιχορήγηση (IFRS 20). Το έπραξε αυτό για να αντισταθμίσει το χρηματοδοτικό κόστος, που θεωρούσε ότι θα προκύψει κατά τη διάρκεια του προγράμματος TLTRO III.

Ως εκ τούτου, το σχετικό όφελος κατανέμεται τμηματικά στα έξοδα από τόκους.


ΕΚΤ-Deutsche Bank: Η Deutsche Bank διατηρεί την πρόβλεψη για διαμόρφωση του επιτοκίου αναφοράς στο 2,5%, μέσω τεσσάρων αυξήσεων (Οκτώβριος 0,75%, Δεκέμβριος 0,50%, Φεβρουάριος 0,25% και Μάρτιος 0,25%).

Επισημαίνει, δε, ότι οι κίνδυνος έγκειται σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση αν διατηρηθεί η δυναμική του πληθωρισμού.


ΕΛΠΕ: Το Δ.Σ ενέκρινε τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις Α΄ εξαμήνου, οι οποίες και καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, με σκοπό τη διανομή προμερίσματος. Υπενθυμίζεται ότι θα διανέμει ως προμέρισμα το 50% του τιμήματος, που αναλογεί στον όμιλο από την πώληση της ΔΕΠΑ.


ΔΕΗ: Η έκταση περίπου 97 χιλ. στρεμμάτων, που θα μεταβιβάσει η ΔΕΗ στο Δημόσιο ( Μετάβαση ΑΕ) θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και θα ταξινομηθεί στα διακρατούμενα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, είτε στα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου, είτε σε αυτά του Δ΄ τριμήνου.


Ellington: Και Jason Παπασταύρου (σ.σ. ιδρυτής και διευθυντής επενδύσεων της Aris Capital στην οποία συμμετείχε η Marfin Financial Group) και ΣταύροΠαπασταύρου έχει η Ellington.

Ο πρώτος μπήκε μέλος στο Δ.Σ της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων «Θεά Άρτεμις», που αποτελεί το …καμάρι της εν Ελλάδι παρουσίας για το αμερικανικό fund. Ο δεύτερος αποτελεί, εδώ και μερικούς μήνες, νομικό σύμβουλο της Ellington, στην υπόθεση AtticaBank.


Wind -HOF: Προ ενός έτους η Wind απόσχισε και εισέφερε σε νέα εταιρεία (Hellenic OpenFiber-HOF) τον κλάδο οπτικών ινών της. Έλαβε ως αντάλλαγμα το 100% της νέας εταιρείας, η οποία ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 69,9 εκατ. ευρώ, μειώνοντας ισόποσα, λόγω της διάσπασης, το δικό της μετοχικό κεφάλαιο.

Η κίνηση έγινε για να υποβοηθήσει το επενδυτικό πρόγραμμα στις οπτικές ίνες, που παρουσίασαν χθες στελέχη του ομίλου United στον πρωθυπουργό. Η HOFχρησιμοποίησε την «προίκα» των συμβάσεων με Wind (μόνο για υπηρεσίες χονδρικής προβλέπεται αμοιβή 262 εκατ. ευρώ στην 15ετία), προκειμένου το επενδυτικό σχέδιο για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών να λάβει τραπεζικό δανεισμό και τις απαραίτητες εγκρίσεις ένταξης στα χαμηλότοκα δάνεια του RRF.

Ποιος κατέχει, σήμερα, το 100% της HellenicOpenFiber; Η Wind ή ο μοναδικός μέτοχος της, CrystalAlmond Sarl;

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.339 views0 comments
bottom of page