top of page

Η Brown αναζητά ρευστό από private equity και η Ellington συνεπενδυτές. Higher for longer MOH-ΕΛΠΕΗ αναφορά Λαγκάρντ στην ανάγκη συνεργασίας, μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, αποτελεί μήνυμα προς τη FED, σε σχέση με τους κινδύνους, που προκαλεί στις υπόλοιπες οικονομίες, η αύξηση επιτοκίων και η επιμένουσα φρασεολογία περί συνέχισης των επιθετικών κινήσεων.

Η FED μαζεύει γρήγορα τη ρευστότητα, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, κίνηση που εντείνει τις ανισορροπίες στην παγκόσμια αγορά. Ο Άγγλος κεντρικός τραπεζίτης μπορεί να το επιβεβαιώσει από πρώτο χέρι. Πιθανότατα θα υποχρεωθεί να συνεχίσει το πρόγραμμα παρέμβασης.

Στα καθ’ ημάς, η προχθεσινή διαδικασία των 16 ανεξάρτητων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών της υπό ειδική διαχείριση αλυσίδας super marketΑρβανιτίδης κατέδειξε την κόπωση της αγοράς realestate, τουλάχιστον όσον αφορά σε μικρά tickets.

Για παράδειγμα, δεν εμφανίστηκαν στρατηγικοί αγοραστές ή ΑΕΕΑΠ και real estate funds για ακίνητα εισοδήματος, που είναι μισθωμένα σε αλυσίδες supermarket. Μόνο η Μασούτης διεκδίκησε ένα κατάστημα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, για το οποίο και πλειοδότησε με 1,7 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, η ειδική διαχείριση συγκέντρωσε 6,8 εκατ. ευρώ, αλλά στους μισούς περίπου διαγωνισμούς, πλειοδότες αναδείχθηκαν όσοι κατέχουν τις απαιτήσεις από δάνεια της Αρβανιτίδης και λειτούργησαν ως έσχατοι αγοραστές. Αγόρασαν, δηλαδή, με yield της τάξης του 10% με 12%.


ΜΟΗ-ΕΛΠΕ: Ως κορυφαία της επιλογή διατηρεί τη μετοχή της Motor Oil η Παντελάκης Χρηματιστηριακή,δίνοντας τιμή στόχο τα 23 ευρώ ανά μετοχή. Overweighκαι για τη μετοχή ΕΛΠΕ, με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Χρηματιστηριακής,MOH και ΕΛΠΕ θα καρπώνονται ισχυρά περιθώρια διύλισης για μεγαλύτερο διάστημα (Higher for longer ο εύγλωττος τίτλος), λόγω των συνεχιζόμενωνπροβλημάτων στην προσφορά. Χαμηλότερα μεν από τα επίπεδα «στρατόσφαιρας», που βρίσκονται σήμερα, αλλά υψηλά, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.  


ΜΟΗ-ΕΛΠΕ ΙΙ: Επιπρόσθετα, οι εκτιμήσεις για την μελλοντική κερδοφορία υποστηρίζονται από τις επιθετικές κινήσεις και των δύο ομίλων, ως προς τη δημιουργία ισχυρού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

Οι αποτιμήσεις, τέλος, παραμένουν ελκυστικές, με τη Motor Oil να υπόσχεται υψηλότερη απόδοση λόγω της ικανότητάς της να παράγει ελεύθερες ταμειακές ροές.


Ellington: Εκ νέου στην αγορά για αναζήτηση χρηματοδότησης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ellington. Το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington έχει δεσμευτεί να βάλει συγκεκριμένα κεφάλαια στην ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία να καλύψει το χρηματοπιστωτικό μέσο που θα επιλεγεί, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας.

Η Ellington είχε διενεργήσει, την περασμένη Άνοιξη, επαφές με private equity funds χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα,αναζητεί επενδυτές, μεταξύ όσων μπορούν να δουν συνέργειες στην αξιοποίηση ανακτηθέντων ακινήτων,αλλά και ενεχυριασμένων assets, όπως οι άδειες για φωτοβολταικούς σταθμούς και αιολικά πάρκα.


Ellington II: Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί ότι η Ellingtonσυζητά στρατηγική συνεργασία, για την ανάπτυξη ανακτηθέντων ακινήτων. Αν οι πληροφορίες ισχύουν,πρόκειται για μικρής εμβέλειας συμφωνία.

Η οποία μπορεί, όμως, να αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν συμπεριλάβει κάποια από τα 21 ιδιόκτητα ακίνητα του ΤΜΕΔΕ ή κατά τη μόδα των τελευταίων μηνών την 100% θυγατρική του Ταμείου AtticabankProperties, η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Στο φόντο και η διεκδίκηση διαχείρισης ακινήτων του ΕΦΚΑ.


Brown-Λουτράκι: Χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των τριών ξενοδοχείων, που αγόρασε στο Λουτράκι, αναζητά η WH Europe της Brown Hotels. Το ενδιαφέρον είναι ότι απευθύνθηκε σε private equity funds, τα οποία είθισται να λαμβάνουν «αλμυρά» επιτόκια όταν λειτουργούν ως πιστωτές.


ΙΝΤΚΑ- Intracom Properties: Σε απόσχιση και εισφορά του συνόλου των ιδιόκτητων ακινήτων της σε νέα εταιρεία, με την επωνυμία Intracom Properties, ετοιμάζεται, όπως ακούμε, να προχωρήσει η IntracomΣυμμετοχών.

Πέραν του τεράστιου ακινήτου της Παιανίας, μέρος του οποίου μισθώνεται σε Intrakat, Intrasoft, Intralot, η INTKA διαθέτει μισθωμένα ακίνητα σε τρίτους.


MOH-Θερμοηλεκτρική: Ενδιάμεση χρηματοδότηση παρείχε η Optima Bank στη Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής, μικτή εταιρεία των Motor Oil και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (50%-50%), η οποία υλοποιεί επένδυση δημιουργίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 876,6 MW.

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με Πειραιώς και άλλη μια συστημική τράπεζα για την αναχρηματοδότησηδανεισμού.


Τεχνική Ολυμπιακή: Ολοκληρώνεται, το διαχειριστικό και οικονομικό κλείσιμο έργων του τομέα Κατασκευών (T.O. Constructions).  Εισέπραξε την 1η Ιουνίου 1,37 εκατ. ευρώ και στις 31 Ιουλίου τη πρώτη από τις τέσσερις δόσεις εξόφλησης του υπολοίπου υπεργολαβίας στην Εγνατία Οδό.


INKAT –real estate: Η θυγατρική της Intrakat, IntraEstate, με μετοχικό κεφάλαιο 2,6 εκατ. ευρώ, αγόρασε έκταση στην Άνω Μερά Μυκόνου για την ανάπτυξη κατοικιών προσωπικού 200 κλινών το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024,

Παρέμεινε στο Δ.Σ όλων των εταιρειών, που ασχολούνται με real estate, o Δημοσθένης Στασινόπουλος.

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.296 views0 comments
bottom of page