top of page

Τα τρόφιμα «καίνε» τις τράπεζες. Η λευκή πετσέτα για Symbol και η έκπληξη στο deal ΜΟΗ-Άνεμος


Κορμιά θα πέσουν το 2023 στην εγχώρια βιομηχανία τροφίμων, αν δεν αποκλιμακωθεί, δραστικά, το κόστος ενέργειας. Όταν η Κρι-Κρι, που αποτελεί μαζί με τον Όλυμπο τα πιο «νοικοκυρεμένα» μαγαζιά της γαλακτοβιομηχανίας, δούλεψε στο τρίτο τρίμηνο με περιθώριο EBITDA 6,8% ( σ.σ. παρά τις δυνατές πωλήσεις παγωτού, που έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους), σε ασθενέστερους κρίκους του κλάδου τα ζόρια είναι μεγάλα. Οι τράπεζες το ξέρουν, εξ ου και κάθονται σε …αναμμένα κάρβουνα.

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι servicers καθώς το 2023 προδιαγράφεται δύσκολη χρονιά. Η αύξηση κόστους χρήματος και το πλήθος των ανακοπών, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ως προς τη νομιμότητα μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, συμπίπτει με την ανάγκη να βγουν τα business plans ( σ.σ. τελειώνει η διετής περίοδος χάριτος). Επομένως, θα υποχρεωθούν – για λογαριασμό SPVs τιτλοποιήσεων- να βγάλουν προς πώληση περισσότερα χαρτοφυλάκια. Την ώρα που οι επενδυτές θα πατούν στις δυσκολίες της αγοράς για να αγοράσουν χαμηλότερα.

Η αγορά real estate, προς το παρόν, δεν έχει επηρεαστεί. Χάρη στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, τα αμύθητα κέρδη εφοπλιστών με τάνκερ και τη «μαύρη» οικονομία η ζήτηση παραμένει δυνατή.

Η αγορά δυσκολεύει στα μεγάλα tickets για γραφειακούς χώρους. Εξ ου και η Πειραιώς δεν έχει οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για Terra, η ΕΤΕ πήγε πίσω και πιθανώς να αναθεωρήσει την περίμετρο του project Rafale.

Symbol: Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που επείγονται να ξεφορτωθούν assets. Η κοινοπραξία Centerbridge- Elliott αγόρασε, το 2019, από την Εθνική χαρτοφυλάκιο 12.800 μη εξυπηρετούμενων δανείων, με εξασφαλίσεις επί περίπου7.900 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Γνώριζαν εξ αρχής ότι ήταν δύσκολο project, με αρκετά βιομηχανοστάσια και κατοικίες στην επαρχία. Επιπρόσθετα, η αξία του μεγαλύτερου ενεχυριασμένου ακινήτου εισοδήματος ( σ.σ. μισθωμένο με μακροχρόνια σύμβαση) ανερχόταν σε μόλις 2 εκατ. ευρώ.

Symbol II: Μετά από μια τριετία, μέρος της οποίας κύλησε με απαγόρευση μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών, αποφάσισαν να το πωλήσουν, είτε «πακέτο», είτε χωρίζοντάς το σε δύο μέρη. Σύμβουλος πώλησης η Deloitte Αγγλίας.

ΜΟΗ-Άνεμος: Το ποσό των 369,17 εκατ. ευρώ έβαλε η MORE για να αποκτήσει το 75% της ΑΝΕΜΟΣ Holdings. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με τη σειρά της, εισέφερε το 15,49% της ΑΝΕΜΟΣ RES ( πρώην κλάδος ΑΠΕ), για να αποκτήσει το 25%. Το 15,49% αποτιμήθηκε σε 123,5 εκατ. ευρώ.

MOH- Άνεμος ΙΙ: Το joint venture θα δανειστεί ως 520 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το υπόλοιπο 84,51% της Άνεμος RES από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και εν συνεχεία να απορροφήσει την Άνεμος.

Πόσο θα το αγοράσει; Τουλάχιστον 673,9 εκατ. ευρώ ( σ.σ. μπορεί το τίμημα να ενέχει και premium λόγω απόκτησης ελέγχου). Αν σηκώσει παραπάνω δανεισμό από όσα χρειάζεται ( σ.σ. έχει 369 εκατ. ταμείο), θα ενισχυθούν οι φήμες περί επιστροφής κεφαλαίου (Απελεύθερος 3 Αυγούστου).

ΑΔΜΗΕ: Η υποβάθμισή του στον Mid Cap του MSCI Greece ευθύνεται για την καλή συμπεριφορά της προηγούμενης εβδομάδας καθώς αποτέλεσε από τους κερδισμένους της αναδιάρθρωσης θέσεων. Δεν ενθουσίασαν τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου.

Attica: Βιάστηκε η στήλη να θεωρήσει ότι εγκρίθηκαν business plan και capital plan, από την στιγμή που συνεκλήθη έκτακτη γενική συνέλευση για ΑΜΚ και έκδοση warrants. Αμ δε. Συνέρχεται αύριο, εκ νέου, το Δ.Σ. για να πάρει αποφάσεις για Business Plan και Capital Plan. Την Πέμπτη πρέπει να τα καταθέσουν στην ΤτΕ καθώς λήγει η σχετική παράταση.

Lamda-Ellinikon Malls: Στα 247 εκατ. ευρώ ανήλθε το μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Ellinikon Malls. Της θυγατρικής, δηλαδή, της Lamda, η οποία θα ελέγχει τα δύο υπό ανάπτυξη εμπορικά κέντρα σε Ελληνικό. Υλοποιήθηκε ΑΜΚ 13 εκατ. ευρώ.

Ελληνική Τράπεζα: Μοναδικές καταστάσεις εκτυλίσσονται στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Ο Γερμανός CEO, Oliver Gatzke, ετέθη σε διαθεσιμότητα από το Δ.Σ., κατόπιν καταγγελίας από την μεγαλομέτοχο Δήμητρα στην τοπική αρχή Κεφαλαιαγοράς. Ο Gatzke κατηγορήθηκε ότι προέτρεψε ανώτερους υπαλλήλους της τράπεζας να αγοράσουν μετοχές, με το σκεπτικό ότι η τράπεζα ήταν υποτιμημένη!

Ελληνική Τράπεζα ΙΙ: Κατά το διάστημα της απουσίας του έτρεξε «γαλαντόμο» πρόγραμμα εθελουσίας, στους όρους του οποίου είχε εναντιωθεί ο CEO. Όταν ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, έγιναν και κάποιες προαγωγές, του ζήτησαν να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα καθώς η καταγγελία ετέθη στο αρχείο. Όποιος πει ότι «βόλεψε» η καταγγελία και η διαθεσιμότητα του CEO είναι εμφανώς κακεντρεχής.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.161 views0 comments
bottom of page