top of page

Τα δίκαια της ΕΤΕ. Σε ποιους μοιράζει δωρεάν μετοχές η MOH. Stock option προς 13,47 ευρώ ανά μετοχή

Οι πρώτες, μετά τη Lehman Brothers, χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ μάλλον θα ταλαιπωρήσουν, για λίγο καιρό, τη Wall Street. Αν η παραπάνω ταλαιπωρία οδηγήσει σε διάθεση αποστροφής κινδύνου, θα πληγούν και οι ευρωπαϊκές αγορές, παρ’ ότι παραμένουν αισθητά φθηνότερες ( σ.σ. οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/tbv 1-1,5x.).

Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι οι χρεοκοπίες δεν αποτελούν τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα της απότομης ανόδου των επιτοκίων. Εξ ου και παρά το μηχανισμό άντλησης ρευστότητας (ELA), που υιοθέτησε/ενεργοποίησε ( σ.σ. δεν είναι σαφές αν προϋπήρχε) η FED, συντηρείται η ανησυχία για επόμενες καταρρεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ακόμη και αν η FED πατήσει προσωρινά…παύση στην άνοδο των επιτοκίων, για να ενισχύσει τη σημασία που δίνει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα αναγνωσθεί ως καλό νέο από την αγορά. Ιδιαίτερα αν ο πληθωρισμός αποδεχθεί ανθεκτικότερος των προσδοκιών.

ΕΤΕ- μέρισμα: Στα καθ’ ημάς το ενδιαφέρον εστιάζεται, σήμερα, στις δηλώσεις της διοίκησης Εθνικής για το μέρισμα. Παρ’ ότι τυπικά ο SSM δεν έχει αποφανθεί επί του αιτήματος ΕΤΕ για διανομή μερίσματος 2022, η ηγεσία του «φοβάται» μην επικριθεί ( εκ των υστέρων) για βιαστικές ή λανθασμένες κινήσεις (Απελεύθερος 28 Φεβρουαρίου).

ΕΤΕ-μέρισμα ΙΙ: Εξ ου και δεν προκρίνει τη διανομή μερίσματος φέτος,… πετώντας την μπάλα στην εξέδρα. Τα περί κακής ποιότητας κεφαλαίων, λόγω DTC, εννοείται ότι στέκουν, αλλά αν επιτραπεί η αγορά και ακύρωση του 1,4% της Eurobank από το ΤΧΣ, γιατί να μην επιτραπεί και η διανομή συμβολικού μερίσματος στην ΕΤΕ, η οποία διαθέτει τους υψηλότερους εν Ελλάδι κεφαλαιακούς δείκτες και τον υψηλότερο συντελεστή κάλυψης από προβλέψεις;

MOH: Θα βαρεθούν να μοιράζουν ίδιες μετοχές, είτε δωρεάν, είτε με τη μορφή stock options, στη γενική συνέλευση της 22ης Μαρτίου. Το σώμα των μετόχων θα κληθεί να εγκρίνει τη δωρεάν διάθεση 280 χιλ. ιδίων μετοχών σε έξι στελέχη, που συγκροτούν την εκτελεστική διευθυντική ομάδα της Motor Oil. Πρόκειται για τους Ι. Β. Βαρδινογιάννη (150 χιλ. μετοχές), Ι. Κοσμαδάκη (35 χιλ.), Π. Τζαννετάκη (35 χιλ.), Μ. Στειακάκη (20 χιλ.), Θ. Βουτσαρά (20 χιλ.) και Γ. Πουρσανίδη (20 χιλ.).

MOH ΙΙ: Η διανομή αποτελεί επιβράβευση για τις οικονομικές επιδόσεις 2017-21. Δεν τίθεται υποχρέωση διακράτησης. Το κόστος για τη MOH από τη δωρεάν διάθεση θα ανέλθει σε 5,3 εκατ. ευρώ (18,95 ευρώ η μέση τιμή κτήσης ανά μετοχή). Η διανομή διενεργείται υπό την προϋπόθεση δέσμευσης παραμονής των 6 στελεχών για τρία χρόνια στη MOH.

ΜΟΗ III: Επιπρόσθετα, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ως 550.000 ιδίων μετοχών σε ως 70 δικαιούχους ( εκτελεστικά μέλη Δ.Σ, γενικοί διευθυντές, ανώτατα και ανώτερα στελέχη Motor Oil και συνδεδεμένων εταιρειών). Η αξία των μετοχών που θα λαμβάνει κάθε δικαιούχος θα αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών αποδοχών του κατά την προηγούμενη χρονιά.

MOH IV: Τέλος, προτείνεται η θέσπιση μακροπρόθεσμου (σ.σ. ως τον Οκτώβριο του 2029) προγράμματος διάθεσης ως 1.300.000 ιδίων μετοχών σε ως 100 στελέχη, μέσω δικαιωμάτων προαίρεσης. Ο αριθμός των δικαιωμάτων προαίρεσης για την συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων θα αντιστοιχεί στο 15% των συνολικών αποδοχών δια τη σταθμισμένη μέση χρηματιστηριακή τιμή προηγούμενου έτους. Για τους αναπληρωτές CEOs ο συντελεστής ανεβαίνει στο 25% και για τον CEO στο 100% των συνολικών του αποδοχών.

MOH V: Λογικά εδώ θα έπρεπε να τελειώσουμε. Υπάρχουν, όμως, και «ψιλά» γράμματα. Προτείνεται να διανεμηθούν σε CEO, αναπληρωτές CEOs καθώς και τρία ακόμη στελέχη συνολικά 180 χιλ. ίδιες μετοχές με τιμή χορήγησης τα 13,47 ευρώ ανά μετοχή ( μέση σταθμισμένη με όγκο χρηματιστηριακή τιμή 2021) σε οιαδήποτε από τις ημερομηνίες ωρίμανσης/άσκησης δικαιωμάτων.

ΚΛΜ: Ολοκληρώθηκε το due diligence, που διενήργησε η Intracom, χωρίς απ’ όσα ακούσαμε να προέκυψαν ευρήματα, τα οποία να διαφοροποιούν το συμφωνηθέν τίμημα.

Attica Bank: Είχε γίνει αντιληπτό εδώ και ημέρες (Απελεύθερος 7 Μαρτίου) ότι, λόγω σειράς λαθών, παλινωδιών και καθυστερήσεων, ως προς τη διαδικασία αποτίμησης από Bain, Fortress των NPEs της τράπεζας, το plan B καθίστατο Plan A και πάμε για κάλυψη της ΑΜΚ από τους υφιστάμενους μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, e-ΕΦΚΑ). Υπενθυμίζεται ότι παρά την αποχώρηση της Ellington το term sheet, μεταξύ ΤΜΕΔΕ- ΤΧΣ παραμένει σε ισχύ.

Attica Bank II: Εφόσον απαιτηθεί ΤΧΣ και ταμεία θα καλύψουν, εξ ολοκλήρου, την ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση και την ΤτΕ να αναλαμβάνουν τη δύσκολη αποστολή να εξασφαλίσουν πρόσκαιρη ανοχή από την DG Comp. Σε τι θα συνίσταται; Στην αποδοχή της μη εισόδου κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, σε αυτή τη φάση, με τη δέσμευση ότι θα «θεραπευτεί» το πρόβλημα, με ταχεία ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, μέσω νέας ΑΜΚ, που θα σημάνει και την ολοκλήρωση της εξυγίανσης.

Για το αν έχουν λόγο Δημόσιο/ΤΧΣ/ΤΜΕΔΕ/ΕΦΚΑ, έχοντας βάλει 600 εκατ. ευρώ σε δύο ΑΜΚ και άλλα 230 εκατ. για συμψηφισμό DTC με μετρητά, να δεσμευτούν από τώρα με ιδιώτη επενδυτή, που θα μπει στρατηγικός στην επόμενη ΑΜΚ, διαβάστε το σχετικό θέμα στο News&Analysis.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.145 views0 comments
bottom of page