top of page

Τι χρωστούν σε αγορά ΕΤΕ-Alpha.Η option για ENEL Hellas. Τα κέρδη CVC σε Υγεία και οι ζημιές Goody’sΑπό το 2023 και βλέπουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που σταθερά εισπράττουν οι εγχώριες τράπεζες από τους ξένους επενδυτές. Οι περισσότεροι ακούν το story της «ελληνικής εξαίρεσης» (ανάπτυξη με ηπιότερους ρυθμούς το 2023 εν μέσω ύφεσης στην Ευρώπη). Διάκεινται θετικά έναντι της επιχειρηματολογίας ότι οι εγχώριες τράπεζες βρίσκονται σε διαφορετικό σημείο του πιστωτικού κύκλου, σε σχέση με αμερικανικές και βορειοευρωπαϊκές. Λόγω, όμως, αβεβαιότητας και τέλος έτους, δεν προτίθενται να κτίσουν/ενισχύσουν θέσεις άμεσα. Θα μας ξαναδούν τους πρώτους μήνες του 2023 και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές σε ελληνοτουρκικά και δημοσκοπήσεις.

ΕΤΕ: Κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων Β΄ τριμήνου, αναθεώρησε τους στόχους έτους για NII (επίπεδα αντίστοιχα του 2021, έναντι αρχικής πρόβλεψης για πτώση κατά 8%) και προμήθειες (+15% από +10%).

Παρ’ ότι οι νέοι στόχοι αυξάνουν τα οργανικά έσοδα κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, με τις λειτουργικές δαπάνες εξαμήνου σχεδόν σταθερές (+1%), δεν προχώρησε σε αναθεώρηση στόχου για οργανικά κέρδη και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Αναμένεται να το πράξει με τα αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου. Ημερομηνία ανακοίνωσης δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί.


Alpha: Αντίστοιχη τακτική ακολούθησε και η διοίκηση της Alpha Bank. Αναθεώρησε ανοδικά την καθοδήγηση για καθαρά έσοδα από τόκους (1,22 δισ. από 1,15 δισ. ευρώ) καθώς και τον στόχο πιστωτικής επέκτασης σε Ελλάδα ( 2,7 από 2,2 δισ. ευρώ), αλλά δεν προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση στόχου –οργανικής- κερδοφορίας.

Τράπεζες-cash reserves: Η πρόθεση της ΕΚΤ να τελειώσει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη από τους τόκους των ταμειακών διαθεσίμων στο ευρωσύστημα δεν αναμένεται να έχει επίπτωση στα αποτελέσματα χρήσης.

Καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν είχε συμπεριλάβει στο μοντέλο της το παραπάνω όφελος καθώς η Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

ENEL: Με ομολογιακή έκδοση προσομοιάζει ο τρόπος με τον οποίο ο ιταλικός όμιλος ENEL επιδιώκει, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, να πωλήσει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 480 MW ( GameChanger 5 Οκτωβρίου).

Οι Ιταλοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να βάλουν στη σύμβαση option επαναγοράς του χαρτοφυλακίου, ενώ συζητούν να κρατήσουν και ένα μειοψηφικό ποσοστό ( σ.σ. της τάξης του 20%).


ENEL II: Αν το πράξουν, ο αγοραστής θα πάρει για μια πενταετία το «κουπόνι» από την καθαρή απόδοση των πάρκων και θα πωλήσει ξανά στους Ιταλούς. Με τους παραπάνω όρους δεν πρόκειται να διεκδικήσει την ENEL Green Power Hellas ουδείς στρατηγικός αγοραστής απ’ όσους εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ).

Μόνο infrastructure και private equity funds.


Υγεία- CVC: Προμέρισμα χρήσης 10,95 εκατ. ευρώ θα λάβει η Hellenic Healthcare (CVC Capital Partners) από το Θεραπευτήριο Υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η CVC έχει λάβει μέσω μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ, ενώ τράβηξε και ρευστότητα 105 εκατ. ευρώ, μέσω ομολογιακού που εξέδωσε η εταιρεία συμφερόντων του Hellenic Healthcare (ΗΗ), με έδρα το Λουξεμβούργο και κάλυψε το Υγεία.

Cubico-Nostira: Μετακομίζουν στο Χαλάνδρι επειδή…απογαλακτίζονται οι K-Wind Κιθαιρώνας και Αιολική Ζάρακα Ράχη Γκιώνη, εταιρείες που εδώ και μια διετία έχουν εξαγοραστεί από τη Cubico.

Αμφότερες ως πρόσφατα έδρευσαν στην οδό Μενάνδρου, αριθμός 3-5 στην Κηφισιά. Στην ίδια διεύθυνση βρίσκονται τα γραφεία της Nostira. Η Αιολική Ζάρακα Ράχη Γκιώνη άνηκε κάποια στιγμή στη Nostira. Ανήκε και η K-Wind;


ΙΝΚΑΤ-real estate: Η εξαγορά του Apanema Resort στη Μύκονο (Απελεύθερος 11 Οκτωβρίου) είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη ιδιοκτησία. Προφανώς, η αγορά και ανακαίνισή του υπηρετεί λογική ανάδειξης ενός χαρτοφυλακίου με luxury boutique hotels.

Ο όμιλος λειτουργεί ήδη το Milos στην Αθήνα. Θα προστεθεί το ανακαινισμένο Apanema και πιθανώς κάποιο σε επίσης δημοφιλή τουριστικό προορισμό ( π.χ. Σαντορίνη).


Goody’s: Με ζημιές μετά από φόρους 4,6 εκατ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2021 ο όμιλος Goody’s ( συμπεριλαμβάνει όλη την εστίαση), χωρίς να είναι σαφές αν μέρος από τα λοιπά έσοδα εκμετάλλευσης, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, είναι μη επαναλαμβανόμενα ( π.χ. έσοδα από επιδοτήσεις 4,6 εκατ. ευρώ). Πήρε ζημιά απομείωσης σημάτων 6 εκατ. ευρώ.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 106,25 εκατ. ευρώ. Το κεφάλαιο κίνησης για τον όμιλο στις 31/12/2021 ήταν αρνητικό καθώς η αξία των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερέβαινε τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων κατά 16 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο ενδεχόμενης ανάγκης ενίσχυσης ρευστότητας εξετάζονται ενέργειες όπως η διακίνηση κεφαλαίων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Vivartia, η αναθεώρηση υφιστάμενων συμφωνιών με συνεργάτες κά. Έκλεισαν τα καταστήματα στην Αρμενία.


 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.282 views0 comments
bottom of page