top of page

Ο Μητσοτάκης σε ξένους επενδυτές, η Πειραιώς στην αντεπίθεση και το αλά Κοντομηνά deal ΠεριστέρηΤην ευκαιρία να μιλήσει σε διεθνείς επενδυτές θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός, την ώρα που τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, για το θέμα των παρακολουθήσεων, με κακόβουλο λογισμικό, αυξάνουν τις ανησυχίες για την πολιτική αβεβαιότητα.

Το event, που διοργανώνει στην Αθήνα η Axia Ventures, ανοίγει με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταικούρα και ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης. Την πολυπληθή κυβερνητική συμμετοχή συμπληρώνουν οι υπουργοί Τουρισμού, Ενέργειας και Ανάπτυξης καθώς και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων, Άλεξ Πατέλης ( σ.σ. σε πάνελ μαζί με το Γιάννο Κοντόπουλο του Χ.Α).

Στο event θα παρουσιαστούν Alpha και Πειραιώς ( πήγαινε για CEOs panel αλλά δεν βγήκε), όπως και οι επιδόσεις/προοπτικές του κλάδου φιλοξενίας. Κάπου πήρε το μάτι μας και την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά για αυτά θα ενημερωθείτε από όσους διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Reggeborgh.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα ανοίξει και το διήμερο road show 24 εισηγμένων στο Λονδίνο, το οποίο, φέτος, διοργανώνεται από τη Morgan Stanley ( Απελεύθερος 18 Οκτωβρίου). Είθισται στο περιθώριο τέτοιων εκδηλώσεων να κλείνονται συναντήσεις με μεγάλους επενδυτές.  

Μοιάζει λογικό το Μαξίμου να επικεντρώνει σε δύο δυνατά «χαρτιά» της κυβέρνησης. Την οικονομία και το φιλοεπενδυτικό προφίλ του Κ. Μητσοτάκη, αλλά το timing δεν βοηθά. Τα δημοσιεύματα για τις υποκλοπές θα συνεχιστούν καθώς πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, μαίνεται πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων (σ.σ. θα μπορούσε να ονομάζεται και «Eye of the Tiger»).


ΧΑ-πολιτική αβεβαιότητα: Στο Χ.Α. η επάνοδος της πολιτικής αβεβαιότητας συμπίπτει με την περίοδο που τα funds κλείνουν βιβλία. Για όσους επενδύουν σε EMEAτο 2022 ήταν μια χρονιά με ιδιαιτερότητες. Μετά το μηδενισμό των θέσεων σε Ρωσία, οι fund managersπροσπάθησαν να «μαζέψουν» τις απώλειες. Στο τέλος μιας τέτοιας χρονιάς δεν είναι εύκολο να αναλάβουνρίσκο σοβαρών νέων θέσεων.

Με την αλλαγή του έτους θα είναι πιο εύκολο, για όσους πιστεύουν το story της ελληνικής εξαίρεσης. Story, που πληγώνεται από δημοσιεύματα, όπως αυτό των FTκαθώς υπενθυμίζουν το πόσο εξαρτώνται οι εξελίξεις σε οικονομία/αγορά από τις πολιτικές αλλαγές. Επομένως, μας εξισώσουν με το τυπικό υπόδειγμα αναδυόμενης αγοράς.


Viva-JP Morgan: Στις 18 Νοεμβρίου θα φανεί αν το deal κλείνει ή όχι. Όπως αποκάλυψε η στήλη (Απελεύθερος 2 Νοεμβρίου), την Παρασκευή διεξάγεται επαναληπτική γενική συνέλευση, με θέματα την τροποποίηση του προγράμματος stock option και την αναθεώρηση πολιτικής αποδοχών της εταιρείας

Αν η πλευρά μετόχων πλειοψηφίας (Καρώνης- Αντύπας) επιμείνει στην πρότασή της να εγκριθεί διάδοχο πρόγραμμα stock option, χωρίς τη συγκατάθεση της JPMorgan και επομένως των μετόχων μειοψηφίας, που δεσμεύονται να της μεταβιβάσουν το 48,5%, πάμε για «ναυάγιο». Η θεματολογία της έκτακτης γενικής συνέλευσης οριοθετεί και την «ταμπακέρα».  


ΤΕΝΕΡΓ: Κατά αναλογία, σε περίπτωση συμφωνίας,μεταξύ ΓΕΚ-First Sentier, θα πρέπει να τερματισθεί ή να υλοποιηθεί, πριν τη μεταβίβαση, το εγκεκριμένοπρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ως 2,5 εκατ. νέων μετοχών, που θα εκδοθούν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών. Οι εισροές από την είσοδο στο MSCI Greece εκτιμώνται πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.


ΤΕΝΕΡΓ ΙΙ: Η δομή του συζητούμενου dealπαραπέμπει στην εξαγορά της Interamerican από την Achmea. Οι Ολλανδοί αγόρασαν την ασφαλιστική, ως είχε. Eν συνεχεία, βάσει προσυμφωνημένων τιμημάτων,η Interamerican πώλησε σε εταιρείες συμφερόντων Κοντομηνά τα περιουσιακά στοιχεία που δεν ενδιέφεραντους Ολλανδούς.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επομένως, η First Sentier αποτιμά την ΤΕΝΕΡΓ, για το σύνολο των δραστηριοτήτων της. Σε αυτή την αποτίμηση θα διενεργηθεί και ενδεχόμενη δημόσια προσφορά.


Πειραιώς: Η τράπεζα κλείνει την «ψαλίδα» με τον εγχώριο ανταγωνισμό, σε επίπεδο NPE ratio και κεφαλαίων. Πρόκειται για δύο τομείς, που (συν)αποτελούσαν, επί σειρά ετών, την Αχίλλειο πτέρνα της.

Το NPE ratio NPEs σε 8,7% στις 30/9 (3,3 δισ. ευρώ) από 9,1% στο τέλος Ιουνίου με το δείκτη κάλυψης στο 49,4% (+330μβ q-o-q). Στόχος για το τέλος χρήσης είναι να υποχωρήσει κάτω του 8%. Το πρώτο βήμα έγινε, προ ημερών, με την εισφορά δύο ομολογιακών της MIG 421 εκατ. ευρώ (329 εκατ. λογιστική αξία) στην StrixHoldings. Υπενθυμίζεται ότι Eurobank και ΕΤΕ εκτιμούν ότι θα κλείσουν το έτος με NPE ratio περίπου 5,5% -5%.


Πειραιώς ΙΙ: O Fully Loaded CET 1 την 1η Οκτωβρίουανήλθε σε 10,71% από 9,5% στις 30/6 και αναμένεται ναδιαμορφωθεί άνω του 11% στο τέλος έτους ως αποτέλεσμα της κερδοφορίας Δ΄ τριμήνου, αναστροφήςπροβλέψεων και δύο ακόμη συνθετικών τιτλοποιήσεων.

Η απόσταση από τον ανταγωνισμό είναι ακόμη μεγάλη ( FLCET 1 μεταξύ 12,1% με 15,8%), αλλά η Πειραιώς διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή 4,5x τηνοργανική της κερδοφορία, όταν οι υπόλοιπες συστημικέςαποτιμούνται μεταξύ 8,2 με 8,7x. Investor day στις 31 Ιανουαρίου σε Λονδίνο.


ΆΒΑΞ: Η πώληση της μειοψηφικής συμμετοχής στη ΓΕΦΥΡΑ ( τζίρος 2021 48,8 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 17,8 εκατ. ευρώ, ταμείο 51,5 εκατ. ευρώ, δάνεια 121,6 εκατ. ) θα καλύψει για μερικούς μήνες τα θέματα ρευστότητας.


Παγκρήτια: Η πρόθεση μεγαλομετόχου- διοίκησης να ανοίξουν θέμα επανεξέτασης όρων συγχώνευσης Παγκρήτια-Χανίων και της σύμβασης διαχείρισης NPEsαποτυπώνει, αφενός τη σύμπλευση, αφετέρου τη κοινή διάθεση να αντιμετωπίσουν θέματα, που είχε χειριστεί η τράπεζα με το προηγούμενο μετοχικό καθεστώς.

Σημειώνεται ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό, μεταξύ Παγκρήτια και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προβλέπει ότι το ένα τρίτο των μελών του Δ.Σ., μετά τη συγχώνευση, θα προέρχεται από τη Χανίων. Δύο εξ αυτών θα είναι εκτελεστικά μέλη.


Performance: Αγοραστικό ενδιαφέρον, μετά τα δημοσιεύματα ότι η Εθνική ετοιμάζεται να αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή σε εταιρεία πληροφορικής. Η Performance  συνεργάζεται με την Εθνική στην παροχή cloud services. Διαθέτει, όμως, συνεργασίες με το σύνολο σχεδόν των ισχυρών εγχώριων ομίλων (Cosmote, Wind, Alpha, Motor Oil, ΕΛΠΕ Όμιλο Μυτιληναίο, Aegean κά).

 

 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.595 views0 comments
bottom of page