Το τρίγωνο Fairfax-Eurobank- ΜΥΤΙΛ. (Που) πουλάει την Attica και μηδενίζει η MIG
Μπορεί να σχετίζεται, μπορεί και όχι. Η κίνηση Watsa να επανεπενδύσει στη Μυτιληναίος ήρθε μερικές ώρες, μετά τη δημοσίευση της ενδιαφέρουσας μελέτης από τη Eurobank, για το αναδυόμενο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Πρόγευση είχε παράσχει ο πρόεδρος της τράπεζας, Γ. Ζανιάς, κατά τη τελετή βράβευσης του 6ου διαγωνισμού ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», σημειώνοντας ότι οι τρεις «ατμομηχανές» της ως τώρα οικονομικής ανάκαμψης (Τουρισμός, Ενέργεια, Logistics) πλαισιώνονται, πλέον, από τους τομείς των ψηφιακών έργων/τηλεπικοινωνιών, real estate και βιομηχανίας.
Στους παραπάνω τομείς τρέχουν/δρομολογούνται επενδυτικά σχέδια, ύψους 38,7 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 15,3 δισ. σε υποδομές/ακίνητα και τα 12,5 δισ. σε Ενέργεια/πράσινη μετάβαση. Σε τομείς, δηλαδή, που δραστηριοποιείται η Μυτιληναίος.
Η μελέτη σημειώνει ότι είναι ορατά πρώτα σημάδια, ποσοτικά και ποιοτικά, μίας επαναβιομηχάνισης της χώρας. Και μάλιστα στην κατεύθυνση της εναρμόνισης με τις προτεραιότητες της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Τα τεράστια κονδύλια του RRF και του ΕΣΠΑ 2021–2027, συνιστούν μία μεγάλη, ίσως την τελευταία, ευκαιρία για οικονομική σύγκλιση με την Ευρωζώνη. Αυτή τη φορά με βάση ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.
Με το υφιστάμενο μοντέλο δεν πάμε πουθενά. Το μερίδιο ιδιωτικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ στο 9μηνο ανήλθε στο 70% (64,8% το αμέριμνο 2007), έναντι μέσου όρου στην Ευρωζώνη 52,4%. Το, δε, ακαθάριστό ποσοστό αποταμίευσης στην Ελλάδα το Β΄ τρίμηνο έφτασε στο αρνητικό 14,1% του διαθέσιμου εισοδήματος. Δηλαδή, τα νοικοκυριά αναλώνουν αποταμιεύσεις, για να συντηρήσουν ένα επίπεδο κατανάλωσης που υπερβαίνει τα εισοδήματά τους. Μικρό μέρος της παραπάνω επίδοσης οφείλεται στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
ΜΥΤΙΛ-Fairfax: H Fairfax αγοράζει 2.702.713 ίδιες μετοχές της Μυτιληναίος έναντι 18,5 ευρώ ανά μετοχή. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε να συναφθεί ένα ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ, με το οποίο η Fairfax θα έχει δικαίωμα εντός 2 ετών να αποκτήσει επιπλέον 2,5 εκατ. ίδιες μετοχές της Μυτιληναίος προς 20 ευρώ ανά μετοχή. Έξυπνο και κυρίως ευέλικτο.
Σήμερα παρουσιάζεται η νέα δομή του ομίλου
ΜΥΤΙΛ-Fairfax ΙΙ: Η Fairfax είχε επενδύσει στο παρελθόν στη Μυτιληναίος, αλλά αποχώρησε γρήγορα. Από την Άνοιξη του 2018 ως τα μέσα του 2019 είχε μηδενίσει την απευθείας θέση της. Ο όμιλος Eurolife διατήρησε 1 με 1,5 εκατ. μετοχές Μυτιληναίος. Πιθανώς, για λογαριασμό κατόχων unit linked προϊόντων.
Jumbo: H διοίκησή της εκτιμά ότι οι ενοποιημένες πωλήσεις αυτού του μήνα θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις Δεκεμβρίου του 2019. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε εκτιμάται ότι ο τζίρος ομίλου στο σύνολο της χρήσης θα αυξηθεί κατά περίπου 13%, σε σχέση με το 2021 ή κατά 10% περίπου έναντι του 2019.
Πειραιώς: Η τράπεζα έχει μεταφέρει στην 100% θυγατρική της, Strix Holdings, στην οποία δεν ασκεί διοίκηση/διαχείριση, τις ομολογίες MIG (Απελεύθερος 21 Νοεμβρίου). Το απόθεμα NPE έχει, ως εκ τούτου, ήδη μειωθεί κατά 421 εκατ. ευρώ (σ.σ. τα υπόλοιπα είναι τόκοι).
Με την επί της αρχής συμφωνία ανταλλαγής απαιτήσεων 421 εκατ. με το 79,38% της Attica Group το θέμα λύνεται και de facto. Το NPE ratio αναμένεται να διαμορφωθεί στις 31/12/2022 κάτω από το 7,5%. Μειώνει τη ψαλίδα με Eurobank και ΕΤΕ, οι οποίες εκτιμούν ότι θα κλείσουν το έτος με NPE ratio περίπου 5,5% -5%.
Πειραιώς-Attica Group: Με το debt to equity swap, η Πειραιώς αποκτά το 79,38% της Attica Group και θα ανεβάσει το ποσοστό της σε 91,22%( σ.σ. πριν τη διάσωση ΑΝΕΚ).Η παραπάνω θέση θα κατέχεται, εξ ολοκλήρου, μέσω της Strix Holdings, που βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Blantyre. Αυτή θα πρέπει να προβεί και στις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες.
Πειραιώς- Attica Group II: Με βάση τα στοιχεία της ανταλλαγής, η MIG ανταλλάσσει χρέος 443,8 εκατ. ευρώ ( κεφάλαιο+τόκοι) με το 79,38% του μετοχικού κεφαλαίου της Attica. Επομένως το 100% των μετοχών αποτιμάται 560 εκατ. ευρώ και κάτι ψιλά.
Η Πειραιώς, όμως, έχει συσσωρευμένες προβλέψεις 92 εκατ. ευρώ για τα παραπάνω δάνεια. Άρα διαγράφει ( σ.σ. μέσω της Strix Holdings) καθαρή λογιστική αξία 329 εκατ. ευρώ για το 79,38%.
Πειραιώς- Attica Group III: Με οδηγό την καθαρή λογιστική αξία, σε enterprise value η Attica αποτιμάται 844 εκατ. ευρώ (equity value 414 εκατ. + καθαρός δανεισμός 430 εκατ. ευρώ). Αν κλείσει τη χρονιά με 75 εκατ. ευρώ EBITDA το EV/EBITDA της συναλλαγής διαμορφώνεται σε 11,25x.
Δείχνει ακριβό, αλλά το business plan του σχήματος Attica-ANEK προβλέπει σημαντική αύξηση του EBITDA το 2024 και σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης/ανανέωσης στόλου. Σε αυτό ποντάρει η Πειραιώς.
MIG: Τα καλά νέα τελειώνουν στο μηδενισμό του δανεισμού της μητρικής, συνεπεία της ανταλλαγής. Μαζί, όμως, μηδενίζουν και οι όποιες προσδοκίες μετόχων ό,τι θα μπορούσε να μείνει αξία και για αυτούς, αφού αποπληρωνόταν η Πειραιώς, από ενδεχόμενη μελλοντική πώληση της Attica. Το NAV με βάση την αξία της σερβικής RKB σε 0,10 ευρώ.
ΑΒΑΞ: Τα μικτά κέρδη της μητρικής ανέκαμψαν στο τρίτο τρίμηνο ( 10,8 εκατ. ευρώ), έναντι των ζημιογόνων επιδόσεων των δύο προηγούμενων.
ΣΙΔΜΑ: Πωλήσεις κάτω του κόστους στο Γ΄ τρίμηνο, με ελαφρώς ζημιογόνα EBITDA και ζημιές προ φόρων 1,66 εκατ. ευρώ. Προσδοκά σε σταδιακή μείωση του μέσου κόστους αποθεμάτων, χωρίς υποχώρηση τιμών πώλησης προϊόντων.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
