top of page

Υπερκέρδη έχει μπροστά η ΕΤΕ. Πήρε οικοδομική άδεια για condos η Lamda. Η νίκη ΕΛΠΕ στη Β. Μακεδονία

Τα στοιχεία του δομικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ δεν διευκολύνουν το έργο της FED, η αγορά, όμως, έσπευσε να προεξοφλήσει απομακρύνεται το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Κατά τα άλλα ο απόηχος από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν λέει να κοπάσει. Χθες, στο call της ΕΤΕ, ετέθη η πρώτη σχετική δημόσια ερώτηση. Ρωτήθηκε η Εθνική πόσο θα αποτιμούνταν σε τρέχουσα αξία τα ομόλογα, που έχει ταξινομημένα στο Διακράτηση ως τη λήξη αν ήταν στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για assets που επιμετρώνται στο αποσβεσμένο κόστος. Αν αποτιμούνταν με τρέχουσα αξία η ΕΤΕ θα έγραφε ζημιές. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

ΕΤΕ: Τα στοιχεία, που παρέθεσε η τράπεζα, αποκαλύπτουν γιατί αποτελεί μια από τις προφανείς επενδυτικές επιλογές του Χ.Α. Χάρη στην παραδοσιακά χαμηλή συμμετοχή των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων, η Εθνική θα δει το καθαρό επιτοκιακό της περιθώριο να διευρύνεται περαιτέρω το τρέχον πρώτο τρίμηνο.

ΕΤΕ ΙΙ: Πέρσι, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin-NIM) διαμορφώθηκε σε 2,13% (2,59% στο Δ΄ τρίμηνο). Στο σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με τη διοίκησή της, σε 2,5% με 2,55%. Την κορύφωση του NIM θα τη δούμε το πρώτο ή ίσως το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση. Όπως ανέφερε η τράπεζα «για κάθε 100 πόντους αύξησης στο Euribor τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξάνονται κατά 120 εκατ. ευρώ».

ΕΤΕ ΙΙΙ: Τα παραπάνω βοηθούν να ξεπεραστεί η …κρυάδα με το μέρισμα. Η διοίκηση σκόπευε και συνεχίζει να επιδιώκει τη διανομή από τα κέρδη χρήσης 2022 περίπου 70 εκατ. ευρώ ( σ.σ. 20μ.β. επίπτωση στον CET1), αλλά ο επόπτης δεν έχει αποφανθεί ακόμη. Κάποια στιγμή, εντός του Β΄ τριμήνου, θα το κάνει. Αν ο SSM δεν επιτρέψει τη διανομή, η Εθνική θα εξετάσει την αγορά και ακύρωση –μικρού- μέρους των μετοχών, που κατέχει το ΤΧΣ. Ξοδεύοντας το ποσό, που έχει προϋπολογίσει για μέρισμα.

ΕΤΕ IV: Αν φύγουμε από τα κέρδη …αδράνειας, που προσπορίζει η ανατιμολόγηση χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, κρίσιμο για την Εθνική παραμένει το πώς θα διαχειριστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα υψηλής πλεονάζουσας ρευστότητα ( 7 δισ. ευρώ, χωρίς τα TLTROs) και χαμηλού cost of funding. Ο Παύλος Μυλωνάς επανέλαβε ότι δεν εξετάζεται η εξαγορά τραπεζών, αλλά χαρτοφυλακίων, ενώ έχει στηθεί ομάδα στο corporate για μεγάλες εταιρικές χορηγήσεις σε Βαλκάνια (Απελεύθερος 19 Ιανουαρίου). Αδύναμο, το Α΄ τρίμηνο από πλευράς πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα.

ETE-εθελουσία: Περί τα 460 άτομα έκαναν χρήση του τελευταίου προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής και έφυγαν/φεύγουν από την τράπεζα. Το πρόγραμμα επιβάρυνε το κόστος του Δ΄ τριμήνου. Ανεξαρτήτως αυτού οι λειτουργικές δαπάνες εμφανίζονται –συγκριτικά με τον ανταγωνισμό- ελαφρώς «τσιμπημένες».

ΕΛΠΕ: Το ποσό των 21,5 εκατ. δολαρίων (21,4 εκατ. ευρώ) καλείται να καταβάλει εντόκως στην ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, θυγατρική της ΕΛΠΕ, η Βόρεια Μακεδονία, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για οριστική απόφαση. Η αποζημίωση στην ΕΛΠΕΤ ανέρχεται σε 27 δολάριο ανά τόνο διαφοράς της ποσότητας μαζούτ, η οποία καταναλώθηκε, κατά την περίοδο 2008-2011, έναντι της ελάχιστης εγγυημένης κατανάλωσης. Ο όμιλος ΕΛΠΕ μετά την απόφαση έγραψε τα 21,4 εκατ. ευρώ στα λοιπά λειτουργικά έσοδα της οικονομικής κατάστασης 2022.

ΕΛΠΕ ΙΙ: Σε επαναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών, αθροιστικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, προχώρησε τον Φεβρουάριο η ΕΛΠΕ

Lamda: Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών/διαμερισμάτων (The Cove Residences -Condos). Πρόσφατα, η Lamda ανακοίνωσε ότι έχει εισπράξει 26 εκατ. ευρώ από κρατήσεις (καπάρο) για τη μελλοντική απόκτηση διαμερισμάτων του παραπάνω συγκροτήματος, που αφορούν σε περίπου 91% της πωλούμενης επιφάνειας. Εκτιμάται ότι η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας θα ξεκινήσει μέσα στο Β’ Τρίμηνο 2023, όπου και θα εισπραχθεί 25% του συνολικού τιμήματος (προκαταβολή).

Autohellas: Η πρόθεση διανομής μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή, μετά την επιστροφή κεφαλαίου (1 ευρώ ανά μετοχή) σφραγίζει μια εξαιρετική χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας το free cash flow χρηματοδότησε εξαγορές και η εταιρεία επιβράβευσε τους μετόχους με μερισματική απόδοση 5,6%.

Autohellas II: Δυνατό χάρη στις μακροχρόνιες μισθώσεις και το Δ΄ τρίμηνο ( +26,5% πωλήσεις, +20,9% EBITDA +83% καθαρά κέρδη). Χαμηλότερα χρηματοοικονομικά κόστη σε σχέση με αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. Για το σύνολο του έτους τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν σε 129,7 εκατ. ευρώ (93,2 εκατ. ευρώ το 2021). Η πορτογαλική HR Automoveis (89,56%) ενοποιήθηκε στο Δ΄ τρίμηνο και συνεισέφερε πωλήσεις 18 εκατ. ευρώ ( σ.σ. μηδαμινή η συνεισφορά σε EBITDA λόγω εποχικότητας).

Trade Estates-Autohellas: Παρατάθηκε ως την 30 Απριλίου η προθεσμία για την ολοκλήρωση συμμετοχής της Autohellas στην αύξηση κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, με εισφορά σε είδος ακινήτου.

Θεά Άρτεμις- ΤτΕ: Ο επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου της ΤτΕ στο servicer «Θεά Άρτεμις» έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022. Τώρα ολοκληρώνεται ο έλεγχος σε mega servicer και θα ακολουθήσουν και άλλοι…

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.201 views0 comments
bottom of page