top of page

Deal Αρχιρόδον-LightSource BP σε ΑΠΕ. Αβάδιστα έσοδα 200 εκατ. για ΕΤΕ. Κέρδος 11 εκατ. για Σάλλα

Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, το Χ.Α, συνεπικουρούμενο από την αυτονόμηση των ευρωπαϊκών αγορών, παραμένει ψηλά, ποντάροντας στο εξής ως βασικό σενάριο: προβάδισμα ΝΔ, έναντι ΣΥΡΙΖΑ και έδρες, που επιτρέπουν συγκυβέρνηση Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ, χωρίς προσφυγή σε νέες εκλογές ( σ.σ. τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει το σενάριο συγκυβέρνησης υπό Μητσοτάκη, αλλά η αγορά θεωρεί ότι πρόκειται για προεκλογική τακτική). Αν δεν υπάρξουν άρδην ανατροπές, θα παραμείνει στο σημειωτόν ως την Παρασκευή με χαμηλούς-συγκριτικά- όγκους.

Αν η κάλπη δώσει στη Ν.Δ. 35% με 36%, στις 22 Μαΐου θα έχουμε ράλλυ καθώς το αποτέλεσμα θα ερμηνευτεί ως βατήρας, για επίτευξη αυτοδυναμίας της ΝΔ, σε ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Οι αναφορές Πατέλη σε πρόσφατη εκδήλωση της Wood ενίσχυσαν την παραπάνω αισιοδοξία. Σε αυτό το σενάριο ενδείκνυνται μετοχές με υψηλό BETA.

Στον αντίποδα, αν οι δημοσκοπήσεις διαψευστούν και η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες, το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει ως καταλύτης διόρθωσης καθώς το σενάριο αυτοδυναμίας σε ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές απομακρύνεται. Τρίτες εκλογές δεν αντέχει το σύστημα…

Τράπεζες: Τα στοιχεία της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ αποτυπώνουν την καλή, πλην, όμως, ακόμη εύθραυστη, κατάσταση των τραπεζών, ως προς την ποιότητα ενεργητικού, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές ( δάνεια σε καθυστέρηση ως 90 ημέρες) αυξήθηκαν πέρσι κατά 22,6% ( 4,9 από 4 δισ. ευρώ). Η αύξηση ήλθε κυρίως από επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση ως 30 ημέρες και έλαβε διαστάσεις μετά τον Μάρτιο του 2022. Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι κλάδοι Εστίασης/Τροφίμων, Κατασκευών και παραδοσιακά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Τράπεζες ΙΙ: Οι παραπάνω εισροές νέων NPEs αντισταθμίστηκαν από αναταξινομήσεις επιχειρηματικών, κυρίως, δανείων από ρυθμισμένα σε ενήμερα. Ο κίνδυνος έγκειται στη συμπεριφορά των ρυθμισμένων δανείων, μετά την άρδην αλλαγή περιβάλλοντος ( σ.σ. βίαιη άνοδος επιτοκίων και επιβράδυνση της ζήτησης). Σε αντίθεση με τα τιτλοποιημένα/πωληθέντα δάνεια, οι τράπεζες έχουν περιορισμένη ευχέρεια να «παγώσουν» επιτόκια, χωρίς να θεωρηθεί η τροποποίηση της σύμβασης νέα ρύθμιση.

ΕΤΕ: Στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ έχει μεταφέρει από το Β΄ εξάμηνο του 2022 την πλεονάζουσα ρευστότητά της η Εθνική, καρπωνόμενη την άνοδο του επιτοκίου (0,75% στις 14/9 σε πάνω από 3% σήμερα). Έτσι εξηγείται, αφενός η αύξηση των ανοιγμάτων ελληνικών τραπεζών στη Γερμανία κατά 7,4 δισ. ευρώ εντός του 2022 (11,1 δισ. στο τέλος του 2022), αφετέρου η αισθητή βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου το Δ τρίμηνο σε σχέση με το Γ τρίμηνο του 2022.

ΕΤΕ ΙΙ: Αν τα επιτόκια μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα ως το τέλος της χρονιάς, η Εθνική θα εγγράψει, αβάδιστα, μικτά έσοδα από τόκους της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Η, δε, πλεονάζουσα ρευστότητά της προέρχεται κυρίως από καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου.

OTE: Από την UBS, για λογαριασμό πελατών της, τα πακέτα Παρασκευής. Όπως όλα δείχνουν, αποτελούν αλλαγή θεματοφύλακα.

Αρχιρόδον- LightSource bp: Στην LightSource Renewable Energy Greece Project 2 Ltd, θυγατρική της LightSource BP, μεταβίβασε η Αρχιρόδον την Ενιπέας ΜΑΕ. Η Ενιπέας κατέχει άδεια για την κατασκευή συστάδας φωτοβολταικών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στο Δήμο Φαρσάλων. Ακολούθησε η έκδοση ομολογιακού ως 20 εκατ. ευρώ από την Ενιπέας με κάλυψη από τη Lightsource.

ΜΥΤΙΛ: Την καταβολή σε μέλη του Δ.Σ 4,6 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2022 καθώς και το σχηματισμό ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών 52,3+ 6 εκατ. ευρώ προτείνει στους μετόχους το Δ.Σ. Προτεινόμενο νέο μέλος Δ.Σ. ο κ. Χρ. Γαβαλάς.

Σάλλας- Παγκρήτια: Κεφαλαιακό κέρδος της τάξης των 11 εκατ. ευρώ ενέγραψε από την πώληση του 11,25% της Παγκρήτια, η Lyktos Participation το πλειοψηφικό ποσοστό της οποίας ελέγχεται από τον Μιχάλη Σάλλα. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις της Lyktos, στις 31/12/22 κατείχε 17.762.020 μετοχές με αξία κτήσης 14,23 εκατ. ευρώ. Πωλήθηκαν στη Thrivest 25 εκατ. ευρώ. Νέος CEO της εταιρείας ο Γ. Σάλλας.

Σάλλας- Παγκρήτια ΙΙ: Ακούγεται ότι την περίοδο, πριν τη συναλλαγή οι Μπάκος- Καϋμενάκης έλαβαν τραπεζικό δανεισμό από Πειραιώς και ΕΤΕ σε ναυτιλιακές τους εταιρείες. Να κατέληξε η ροή των παραπάνω δανείων ( σ.σ. της τάξης των 10 εκατ. ευρώ) στη Thrivest για τη χρηματοδότηση μέρους του τιμήματος φαίνεται τραβηγμένο.

Τεχνική Ολυμπιακή: Στο λογαριασμό μεσεγγύησης, περιμένοντας την οριστικοποίηση του τιμήματος για το συγκρότημα Πόρτο Καρράς, παραμένουν 22,55 εκατ. ευρώ από το τίμημα που κατέβαλε η Belterra συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Μετά από μια διετία καθυστερήσεων, οι δύο πλευρές (Τεχνική Ολυμπιακή και Belterra) συμφώνησαν από κοινού να οριστεί τρίτος ανεξάρτητος εκτιμητής η KMPG μπας και οριστικοποιηθεί το τίμημα.

Σημειώνεται ότι η Deloitte που ήταν ο πρώτος ανεξάρτητος εκτιμητής στο πόρισμα της πρότεινε ότι περίπου 18 εκατ. ευρώ από το ποσό που έχει παραμείνει στο λογαριασμό μεσεγγύησης να αποδοθούν στην Τεχνική Ολυμπιακή και το υπόλοιπο να επιστραφεί στη Belterra.

ΔΑΑ: Μερίσματα 201 εκατ. ευρώ κατέβαλε πέρσι στους μετόχους η εταιρεία μετά την απαλοιφή της απαγόρευσης διανομής μερίσματος ( δάνειο ΕΤΕπ, λόγω χορήγησης παράτασης αποπληρωμής). Πάρα ταύτα, η ισχυρή κερδοφορία και η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών 179,6 εκατ. ευρώ έφεραν τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος 2022 σε 561,2 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός μόλις 387 εκατ. ευρώ, με EBITDA 328,3 εκατ. ευρώ.

ΔΑΑ ΙΙ: Θεωρητικά προ εισαγωγής ( σ.σ. όλα δείχνουν ότι έχει μετατεθεί για τέλος 2023 ή 2024) θα μπορούσε να διενεργηθεί άλλη μια γενναιόδωρη ανταμοιβή μετόχων καθώς ο ισολογισμός το επιτρέπει. Η φετινή χρονιά αναμένεται ακόμη πιο δυνατή σε επιδόσεις.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.186 views0 comments
bottom of page