top of page

Τι γυρεύει στην Αθήνα η διοίκηση της Κύπρου. Το…σφυρί για super market και η αλήθεια για TethysΠαράταση της περιόδου επίτευξης των ελάχιστων απαιτήσεων MREL, κατά ένα χρόνο, συζητά, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εξυγίανσης. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, ένας άμεσος και δύσκολος «βραχνάς», για τις εγχώριες τράπεζες, θα φύγει από τη μέση.

Στις αρχές του Καλοκαιριού, πάντως, η Ευρωπαϊκή Αρχή ενθάρρυνε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μικρές εκδόσεις ( τύπου Eurobank), προκειμένου να δείξουν ότι προσπάθησαν και επωμίστηκαν το αυξημένο κόστος της συγκυρίας. Να άλλαξε τόσο γρήγορα η γραμμή;

Είναι γεγονός ότι έκτοτε οι αγορές δυσκόλεψαν. Πρόσφατα, η Banco Popolare Milano αντικατέστησεLower Tier II με senior preferred, καταβάλλοντας υψηλότερο κόστος. Το αθροιστικό ύψος των εκδόσεων, στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν ως και το 2025 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.


Τράπεζες- κόστος εκδόσεων MREL: Τα business plansτων τραπεζών στις αρχές της χρονιάς προέβλεπαν χαμηλά κόστη εκδόσεων ομολόγων.

Ενδεικτικά, αναφέρεται πως για άντληση κεφαλαίων συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ συστημική τράπεζα έχει υπολογίσει μέσο κουπόνι περίπου 2,5% ( σ.σ. η χαμηλότερη έκδοση του 2021 της ίδιας τράπεζας είχε κουπόνι 3,8%) και συνολικό κόστος τετραετίας περίπου 80 εκατ. ευρώ.  


Alpha Bank: Στο Λονδίνο για παρουσιάσεις της τράπεζας από σήμερα ο CEO Β. Ψάλτης και o CFO, Λ. Παπαγαρυφάλλου.


Κύπρου: Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα ακούγεται ότι βρίσκονται από χθες CEO και πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου. Οι λόγοι της επίσκεψης δεν έχουν γίνει γνωστοί. Ούτε το αν θα δουν τραπεζίτες ή κυβερνητικά στελέχη.

Στην πιάτσα των επενδυτικών τραπεζών ακούγεται ότι η διοίκηση της Κύπρου ανάμεσα στις – μεσοπρόθεσμες- δράσεις άμυνας, που εξετάζει, περιλαμβάνει και το delisting από το Λονδίνο.  

Θα την ξαναδούμε στο Χ.Α;  


Attica- Astir: Κλείνουμε τα τραπεζικά με μια εμβληματική αναφορά. Κατατέθηκαν οι μη δεσμευτικές προσφορές για τις «φέτες» mezzanine και junior notesτης  τιτλοποιήσης Astir I (Attica Bank).

Μη δεσμευτικές ακούγεται ότι κατέθεσαν WaterwheelCapital Management, Bracebridge Capital, Fortress, Bain, Davidson Kempner. Σύμβουλοι πώλησης οι UBS και Euroxx.


Αρβανιτίδης- Πλειοδοτικοί διαγωνισμοί: Και από την εμβληματική Attica στο άλλοτε …καμάρι της Δυτικής Μακεδονίας, την αλυσίδα Super Market Αρβανιτίδης, που έδυσε μαζί με τη «Βασίλισσα του Βορρά» και την –τότε- παράγκα.

Ο ειδικός διαχειριστής (EY) της Αρβανιτίδης προχωράσε 16 ανεξάρτητους δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, για την εκποίηση καταστημάτων, αγροτεμαχίων, διαμερισμάτων και οχημάτων της.


Αρβανιτίδης- Πλειοδοτικοί διαγωνισμοί ΙΙ: Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα καταστήματα καθώς είναι όλα μισθωμένα, είτε σε αλυσίδες super market ( ΑΒ, Μασούτης, ΕΛΟΜΑΣ), είτε σε τοπικές φίρμες.

Πρόκειται για καταστήματα στους νομούςΘεσσαλονίκης ( 2 μισθωμένα σε ΑΒ και ΕΛΟΜΑΣ), Ημαθίας, Πέλλας και Χαλκιδικής. Δεσμευτικές προσφορές ( με εγγυητική ισόποση του τιμήματος) αναμένονται από αλυσίδες super market και funds. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν στις 11 Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη ανάλογη διαδικασία με τα υπόλοιπα assets ( μεταξύ των οποίων αρκετά μισθωμένα καταστήματα).


ΔΕΗ: Κατά περίπου 1 TW αναμένεται να αυξήσει,φέτος, η ΔΕΗ την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Θα φθάσει, δηλαδή, σε περίπου 6,2TW. Hαλλαγή στο μείγμα παραγωγής εκτιμάται θα επηρεάσει θετικά την κερδοφορία.


Φουρλής: Φιλόδοξους θεωρούν τους στόχους της στρατηγικής «Όραμα 2025» αναλυτές. Κυρίως ως προς την επίτευξη του στόχου πωλήσεων 750 εκατ. ευρώ το 2025. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη για όλο το λιανεμπόριο καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών πιέζεται,  εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.


Intrum-Tethys: Τώρα που υπογράφηκε το SPA για το χαρτοφυλάκιο Tethys, μπορούμε να ασχοληθούμε με το παρασκήνιο, που συνόδευσε τις δεσμευτικές προσφορές.

Όπως προκύπτει από αρκετές πλευρές, υπήρχε υψηλότερη δεσμευτική προσφορά από αυτή του σχήματος Λασκαρίδης/Καραμούζης/Brown. Σύμφωνα, όμως, με τρίτους εμπλεκόμενους ο συγκεκριμένοςεπενδυτής δεν επέδειξε ιδιαίτερη ζέση, κατά το duediligence, ούτε είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Προσπάθησε, εκ των υστέρων, να βρει συνεπενδυτές. Παρ’ ότι κάτι βρήκε, δεν στάθηκε δυνατό να ανατρέψει τις αποφάσεις Intrum και συμβούλου πώλησης. Ούτε η άσκηση πίεσης, μέσω δημοσιευμάτων.

Δεύτερη φορά που ενώ «μπιντάρει» υψηλότερα, δεν ανακηρύσσεται προτιμητέος. Για παραπλήσιους, μάλιστα, λόγους….

 Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.236 views0 comments
bottom of page