top of page

Η ΔΕΗ πάει για το 100% της ENEL, η ΜΥΤΙΛ για FTSE 100 (λέμε τώρα) και η Lamda για χορηγία με δανεικά


Καλημέρα σας. Η Ελλάδα είναι χώρα των «κλισέ». Ένα από αυτά θα «εργαλειοποιήσουμε» σήμερα καθώς ταιριάζει «γάντι» σε σειρά καταστάσεων.

«Δημήτρη πάρε την Proton για 1 ευρώ και τα …θαφτικά δικά σου» φέρεται να είχε πει, τον Οκτώβριο του 2007, ο Γ. Προβόπουλος, τότε διοικητής της ΤτΕ, απευθυνόμενος στον Δ. Μηλιάκο της ΑΤΕ. Από τότε τα…θαφτικά μπήκαν στην οικονομική ορολογία και δεν τελειώνουν…

MIG: Η MIG συμφώνησε, κατ’ αρχήν, με την πρόταση Strix Holdings (Πειραιώς). Θα παραχωρήσει το μοναδικό αξιόλογο περιουσιακό της στοιχείο (Attica Group), με αντάλλαγμα τη διαγραφή του χρέους της.

Τα …θαφτικά, στην περίπτωσή της, θα είναι ένα μικρό δάνειο, για αναπτυξιακούς σκοπούς. Η Πειραιώς εκτέλεσε, με δικό της τρόπο, το παλαιό σχέδιο KKR, λύνοντας, χωρίς θόρυβο, το «γόρδιο δεσμό» της MIG. Μόνο που το τσούκου-τσούκου είχε κόστος. Για την ίδια, ως πιστωτή, κυρίως, όμως, για τους μετόχους της MIG.

Πειραιώς –Attica: Εφόσον το debt to equity swap ολοκληρωθεί, η Πειραιώς θα υποβάλει δημόσια προσφορά για το εναπομείναν 8% της Attica στα 2,59 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά θα δαπανήσει λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του 100% του ακτοπλοϊκού ομίλου.

Θα προσδοκά ότι χάρη –και- στην υλοποίηση του business plan Attica- ANEK (συνέργειες, μεγάλες επενδύσεις αναβάθμισης στόλου με ένταξη- και- σε RRF) θα πωλήσει με κέρδος, το οποίο θα «ματσάρει», ίσως και να υπερκαλύψει, τη ζημιά που υπέστη ως πιστωτής.

Attica Bank: Στην Attica Bank έχουν βρει τα θαφτικά καθώς το ΤΧΣ αναλαμβάνει- και- με τη νέα συμφωνία μετόχων να καλύψει την πρώτη ζημιά, βάζοντας 328 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ των 473,3 εκατ. ευρώ. Την ώρα, όμως, που η Ellington δείχνει έτοιμη να δεσμευτεί για τη συμμετοχή της σε ΑΜΚ και κάλυψη warrants, κάποιοι δεν την θέλουν.

Προφανώς, το τελευταίο τρίμηνο, «ψήθηκε» ένα Plan B σε τέτοιο βαθμό, ώστε να επιδιώκεται να καταστεί Plan A. Αξιόπιστη πληροφόρηση δεν παρέχεται, στο θέμα εμπλέκονται παράγοντες με ισχυρή εμβέλεια στα Μέσα, λόγω budget, οπότε υπομονή. Το σκηνικό θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει από σήμερα το βράδυ.

Lamda: Αν συνεχίσει να ξοδεύει, πριν ξεκινήσουν οι εισπράξεις, δεν θα μείνουν ούτε για…θαφτικά. Την ώρα που δανείζεται, για να χρηματοδοτεί τις αγορές ιδίων μετοχών (Απελεύθερος 30 Σεπτεμβρίου), αναλαμβάνει την άμεση αναμόρφωση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ΟΑΚΑ, Παιανία, Ολυμπιακό Χωριό και Πειραιά, με χρηματοδότηση των έργων ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ από την ίδια.

Η αγορά ελπίζει ότι πρόκειται για δέσμευση, προεκλογικού τύπου καθώς λεφτά, προς το παρόν, δεν περισσεύουν.

Τράπεζες- ΥΠΟΙΚ: Ο SSM, εγκρίνοντας το σχέδιο στήριξης των ευάλωτων οικονομικά, συνεπών δανειοληπτών, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει τροποποίησή στις βασικές παραμέτρους χωρίς να ανοίξει θέμα αναταξινόμησης των δανείων σε αβέβαιης είσπραξης. Το ΥΠΟΙΚ ήταν ήδη ενήμερο. Για μειώσεις προμηθειών, αυξήσεις επιτοκίων και τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν σήμερα- αύριο οι ανακοινώσεις. Οικεία βουλήσει βεβαίως.

To αλά Μακρόν σχέδιο: Η υπόθεση Καϊλή και η πιθανολογούμενη διαγραφή Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας μακράς αλυσίδας γεγονότων που εκκινήθηκαν, με αφορμή την υπόθεση υποκλοπών και μειώνουν αισθητά, αν δεν έχουν θάψει ήδη, τον αλά Μακρόν σχεδιασμό Μαξίμου. Την επανίδρυση, δηλαδή, της ΝΔ, μετά τις εκλογές, ως ένα ευρύ κεντροδεξιό κόμμα, με σκοπό να αγκαλιάσει όλη τη δεξαμενή του «Ναι» στο δημοψήφισμα του 2015 καθώς και όσους, εκ των υστέρων, συναίνεσαν με αυτή τη θεμελιώδη επιλογή.

Οι βαρόνοι της ΝΔ πήραν τις αποστάσεις τους, όπως και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο εκ των «εγκεφάλων» Γρηγόρης αποτελεί παρελθόν και ο Παπασταύρου επιστρέφει, φέρνοντας μαζί του άρωμα παραδοσιακής Δεξιάς. Τέλος, η υπόθεση Καϊλή δίνει λαβή στον Ανδρουλάκη να στεγανοποιήσει το κόμμα, διαγράφοντας ή αποκλείοντας από τις λίστες όσους «φλέρταραν» με το αλά γκρέκα Μακρονικό σχεδιασμό.

ΜΥΤΙΛ: Και από τα …θαφτικά στις ανα(συ)στάσεις. Ο όμιλος συστήνει, εκ νέου, τη ΜΕΤΚΑ, ως εταιρεία Κατασκευών και την «Μ Παραχωρήσεων» για τον ομώνυμο κλάδο. Οι δύο διακριτές εταιρικές οντότητες αποτέλεσαν και τη μοναδική διαφοροποίηση, σε σχέση με όσα είχαν ήδη διαρρεύσει (Απελεύθερος 7 Δεκεμβρίου). Παρεμπιπτόντως, η θυγατρική «Ανεμόστρατα ΑΠΕ» έχει μετονομαστεί σε ΜΕΤΚΑ και μάλλον θα αποτελέσει τη θυγατρική, που θα υποδεχθεί τον κλάδο Κατασκευών.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Ο Ε. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι δύο εταιρείες θα έχουν, αθροιστικά, μετοχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ ( σ.σ. στηριζόμενος μάλλον σε πρόχειρη εκτίμηση της αξίας των κλάδων) και η μητρική θα –τις- παράσχει εγγυητικές ως το ποσό των 700 εκατ. ευρώ.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν, εξ αποστάσεως, περίπου 200 ξένοι επενδυτές. Σε αυτούς κυρίως απευθυνόταν η αποστροφή Μυτιληναίο ότι το μόνο που λείπει από την εταιρεία, για να ενταχθεί στον FTSE 100, είναι η κεφαλαιοποίηση. Υψηλότερα του consensus τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο. Δεν μίλησε κάποιο από τα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη.

ΠΛΑ-ΚΡΗ: Κατά το Γ΄ τρίμηνο αποκλιμακώθηκαν οι τιμές πρώτων υλών και του κόστους –θαλάσσιων- μεταφορών, αλλά παρατηρήθηκε υστέρηση της ζήτησης, με αποτέλεσμα την μείωση πωλήσεων σε όγκο και την πτώση των περιθωρίων κέρδους. Τάση που συνεχίζεται και στο τρέχον Δ΄ τρίμηνο. Τα EBITDA τρίτου τριμήνου σε 19,5 εκατ. ευρώ, έναντι 26,5 εκατ. ευρώ, το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κρι-Κρι: Την εκτίμηση ότι η πίεση, λόγω της ανόδου του κόστους πρώτων υλών, ενέργειας, μεταφορών και συσκευασίας έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί και το 2023 δεν θα χρειαστεί νέος γύρος ανατιμήσεων διατύπωσε η διοίκηση κατά τη διάρκεια παρουσίασης στην ΕΘΕ. Ξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα βιοαερίου.

ΔΕΗ: Η ΔΕΗ κατέθεσε τη δεσμευτική προσφορά της για το σύνολο της δραστηριότητας που διατηρεί η ENEL στη Ρουμανία στις 18 Νοεμβρίου. Ένα μήνα μετά ανακοινώθηκε το exclusivity και επιβεβαιώθηκε ότι η ΔΕΗ συζητά να αγοράσει το 100% ΑΠΕ και εταιρειών προμήθειας καθώς και το σύνολο των ποσοστών που κατέχει η ENEL στις τρεις εταιρείες διανομής.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.224 views0 comments
bottom of page