Οι προτάσεις σε ΤΧΣ για Eurobank, Alpha, τα καλά νέα για Lamda και το «ξύπνημα» της ΕΧΑΕ
Η εβδομάδα ξεκινά με το βλέμμα της αγοράς στραμμένο στο ΤΧΣ. Είναι πιθανόν- αν όχι βέβαιο- ότι, εντός των επομένων ημερών, θα λάβει αυτόκλητες προσφορές –και-για τα ποσοστά του σε Eurobank και Alpha. Για μέρος του ποσοστού του στην ΕΤΕ οι προσφορές πιθανώς να αργήσουν, αλλά ακούμε ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον.
Eurobank: Το 1,4%, που κατέχει το ΤΧΣ, μπορεί να αγοραστεί, είτε από τον όμιλο για να ακυρωθεί ( σ.σ. με βάση το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων), είτε από επενδυτή που έχουν βρει τράπεζα/Fairfax (Απελεύθερος 12 Ιανουαρίου). Οι εξελίξεις αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Οπότε, το ΤΧΣ θα πρέπει να αναζητήσει σύμβουλο διάθεσης.
Alpha Bank: Η Reggeborgh αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιο να καταθέσει αυτόκλητη προσφορά για το 9% της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, που διατηρεί το ΤΧΣ. Μήπως, όμως, δεν είναι ο μοναδικός;
Eurobank-Alpha: Οι δύο τράπεζες συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελέσουν τις πρώτες από τις οποίες θα αποεπενδυθεί το ΤΧΣ. Κίνηση που θα σημάνει και το τυπικό τέλος της υπερδεκαετούς κρατικής παρουσίας. Κατά τη διάρκεια διαβούλευσης της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ, προτάθηκε από πλευράς τραπεζών να διατηρήσει το Ταμείο συμβολικά μια μετοχή σε τράπεζες, στις οποίες διαθέτει το σύνολο του ποσοστού του. Στόχος να διασφαλιστεί ότι θα εξέλθει, ταυτόχρονα, και από τις τέσσερις. Ευτυχώς, απορρίφθηκε.
Μένει, όμως, να φανεί τι θα γίνει στην πράξη καθώς αν οι εκλογές διενεργηθούν Απρίλιο-Μάιο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός τα χρονικά περιθώρια για ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα προσελκύσουν και άλλους ενδιαφερόμενους είναι ασφυτικά.
Πειραιώς: Η Citigroup ήταν ο αγοραστής, για λογαριασμό πελάτη της, του πακέτου 5 εκατ. μετοχών στην Πειραιώς, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.
ΕΧΑΕ: Στην περίπτωση της ΕΧΑΕ η Citi ήταν πωλητής την Παρασκευή. Η μετοχή «ξύπνησε», μετά από σχεδόν 10μηνο λήθαργο, διενεργώντας υψηλό όγκο (2,3 εκατ. τεμάχια). Αγοραστές εγχώριοι κυρίως επενδυτές, που ποντάρουν στην αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, εν όψει της υλοποίησης του προγράμματος αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Lamda-business plan Ελληνικού: Παρά την ανησυχία της αγοράς, το επικαιροποιημένο business plan του project Ελληνικό, το οποίο παρουσίασε η Lamda στις πιστώτριες τράπεζες (Eurobank, Πειραιώς) κρίνεται, επί της αρχής, ρεαλιστικό. Η αξιολόγησή του συνεχίζεται. Το πλάνο έχει ενσωματώσει την άνοδο του κόστους κατασκευής και αποτυπώνει, ορθότερα, τον ΦΠΑ κατασκευής, που δεν θα ανακτηθεί.
Προς το παρόν, οι τράπεζες απέκλεισαν να έρθει μπροστά ( σ.σ. στα έργα πρώτης 5ετίας) νέο οικιστικό project.
Lamda- εισπράξεις: Το project παραμένει χωρισμένο σε δύο «κουβαδάκια»: στα δύο Malls (Vouliagmenis και Riviera Galleria) και στο υπόλοιπο έργο. Το project Ελληνικό, χωρίς τα Malls, με βάση το πλάνο, δεν θα χρειασθεί, φέτος, τραπεζική χρηματοδότηση. Θα καλύψει τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και capex από τις εισπράξεις προκαταβολών για οικόπεδα βιλών, διαμερίσματα Riviera Tower. Το 2024 θα χρειαστεί μικρή τραπεζική χρηματοδότηση. Το πώς θα ανακτήσει η Ελληνικό ΑΕ το αυξημένο κόστος κατασκευής για τον Riviera Tower ( σ.σ. προσεγγίζει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ) από τα συμβόλαια μόνο για τους τελευταίους ορόφους μένει να φανεί.
Lamda-Εισπράξεις ΙΙ: Οι εισπράξεις από το Δεκέμβριο πήραν μπρος και σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη ξεπερνούν, σήμερα, τα 100 εκατ. ευρώ. Αν δεν έχουμε χάσει το λογαριασμό από τις συνεχείς επικαιροποιήσεις, αποτέλεσμα ανεδαφικών στόχων, στο τέλος του Α΄ τριμήνου προβλέπονται εισπράξεις 250 εκατ. ευρώ.
Lamda Malls: Τα δύο Malls στο Ελληνικό, λόγω της ανόδου του κόστους κατασκευής και των χαμηλών προκαταβολών θα χρειαστούν μεγαλύτερη τραπεζική χρηματοδότηση. Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής τους έχει πάει πίσω, κατά –τουλάχιστον- 3 μήνες. Εννοείται ότι οι υπολειπόμενες δόσεις (467 εκατ. ευρώ), για την αγορά της έκτασης από το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ), βαρύνουν τη Lamda και όχι την Ελληνικό ΑΕ.
ΜΕΡΚΟ: Δεν φαίνεται να περιλαμβάνεται στον άμεσο σχεδιασμό της Elements Capital Markets εγχείρημα εξόδου της Mermeren από το ταμπλό του Χ.Α μετά την εξαγορά της μητρικής Παυλίδης Μάρμαρα. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαπραγματεύεται στο Χ.Α, μέσω ΕΛ.ΠΙΣ.
ΕΛΧΑ: Πλήγμα για την οικογένεια της ΕΛΧΑ η απώλεια Λάμπρου Βαρούχα.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
