Η Μεγαλόχαρη στην Αττική(ς), η παραίτηση Γ. Σάλλα και το «γενναίο» cash out στη Sani&Ikos
Το έκανε το θαύμα της η Μεγαλόχαρη στην Αττικής. Μαξίμου και Στουρνάρας σχεδόν κατάφεραν να πείσουν την Ελένη Βρεττού να αναλάβει την πρόκληση της θέσης του CEO.
Τυπικά, η συμφωνία δεν έχει κλείσει καθώς υπάρχουν ακόμη κάποια – δευτερεύοντα- θέματα ανοικτά. Πρακτικά, όμως, θα αποτελέσει έκπληξη αν η μεταγραφή χαλάσει.
Είχε προηγηθεί άλλο θαύμα. Οι προκαταρκτικές αξιολογήσεις της DBRS για τις τιτλοποιήσεις Astir I και ΙΙ έβγαλαν χαμηλότερο λογαριασμό ( σ.σ. πρόσθετων προβλέψεων προκειμένου οι senior notes ομολογίες να λάβουν την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση) από αυτές που εκτιμούσε η διοίκηση.
Πειραιώς: Εντυπωσιακό το μουαγέν θέσης των «λαγοπόδαρων» Ιταλών (Helikon), οι οποίοι κατέχουν, κυρίως μέσω cash settled swaps, το 9,37% των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας. Στις 28 Ιουνίου κατείχαν το 8,47% και πριν από μερικούς μήνες το 5,2%.
Η αύξηση της θέσης στα χαμηλά εκπέμπει το μήνυμα ότι οι Ιταλοί πιστεύουν στην υλοποίηση του πλάνου και στις προοπτικές της τράπεζας. Αναγκάστηκαν, βέβαια, να μειώσουν τη διακράτηση μετοχών από 4,92% ( Απελεύθερος 28 Ιουνίου) στο 4,348%, αυξάνοντας τη θέση μέσω swap, για τεχνικούς λόγους.
Dimand: Κατά 2,92% αύξησε τη θέση του στην εταιρεία ο κ. Ανδριόπουλος, αποκτώντας 545.061 μετοχές, εξ αυτών που αγόρασαν οι συντονιστές κύριοι ανάδοχοι, κατά τη διάρκεια της περιόδου πράξεων σταθεροποίησης. Πήγε στο 54%. Δεν υπερέβη το κρίσιμο όριο του 3%.
MSCI: Χωρίς προσθήκες/διαγραφές στο MSCI Greece η τριμηνιαία αναδιάρθρωση δεικτών.
Lamda: Παρ ότι η Βρεττού αποχωρεί από τη θέση του Chief Strategy, για να επιστρέψει στον τραπεζικό κλάδο, η εξέλιξη θα έχει αντίκτυπο.
Κυρίως γιατί αποτελεί την τρίτη αποχώρηση ( Απελεύθερος 9 Αυγούστου), η οποία είναι και η πλέον «ηχηρή». Μένει να φανεί αν η διοίκηση επιδιώξει να καλύψει το κενό με πρόσληψη νέου επικεφαλής Στρατηγικής ή θα μοιράσει αρμοδιότητες σε υφιστάμενα στελέχη.
ΕΚ- Κατάχρηση αγοράς: Μετάθεση για τα τέλη του μήνα έλαβε, όπως πληροφορείται η στήλη, η –εκ νέου- συζήτηση για το θέμα κατάχρησης αγοράς, κατά την περίοδο 2015-16 σε συστημική τράπεζα.
Παγκρήτια: Το Δ.Σ. της τράπεζας αποδέχθηκε στις 4 Αυγούστου την παραίτηση του εκτελεστικού Αντιπροέδρου της, Γ. Σάλλα. Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ δεν ενέκρινε το fit&proper του κ. Σάλλα (Απελεύθερος 26 Ιουλίου).
Η παραίτηση Σάλλα ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της ΑΜΚ. Το Δ.Σ της τράπεζας όρισε τη τιμή διάθεσης των νέων μετοχών σε 1,25 ευρώ ανά μετοχή. Ως εκ τούτου, η τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει ως 98,7 εκατ. ευρώ.
Alpha Bank: Η τράπεζα μεταβίβασε στις 29 Ιουλίου ένα πρόσθετο 39,01% της Nexi Πληρωμών ( σ.σ. ο πρώην κλάδος POS της Alpha) στον ιταλικό όμιλο.
Συναλλαγή που πιθανότατα δεν έχει κεφαλαιακή επίδραση καθώς στις 30/6 η Alpha είχε εγγράψει στα αποτελέσματα κέρδος 300,9 εκατ. ευρώ από το τίμημα πώλησης του 51% της Nexi Πληρωμών και την αποτίμηση του εναπομείναντος 49%.
Alpha- Stock Option: Συνολικά 1.402.545 δικαιώματα προαίρεσης θα χορηγηθούν σε 36 δικαιούχους στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής κινήτρου απόδοσης. Αν ασκηθούν όλα, θα εκδοθούν ισάριθμες μετοχές.
Πετρόπουλος: Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων (28,6%), λόγω της ανόδου των τιμών σε προϊόντα, ανταλλακτικά και υπηρεσίες, αλλά και η αύξηση προσωπικού και δαπανών μισθοδοσίας «ροκάνισε» τα κέρδη εξαμήνου.
Σε επίπεδο καθαρών ταμειακών ροών οι αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης ( αύξηση αποθεμάτων κατά 5 εκατ. ευρώ οδήγησαν σε οριακά θετικό αποτέλεσμα.
Η εταιρεία εξόφλησε δάνεια 4,1 εκατ. ευρώ και μοίρασε μέρισμα 2,3 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα να υποχωρήσουν στις 30/6 σε 9 εκατ. ευρώ από 15,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021.
Sani & Ikos Resorts: Κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζονται να χορηγήσουν στον όμιλο Sani & Ikos Resort οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Με το νέο δανεισμό θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις και θα αναχρηματοδοτηθεί υφιστάμενος δανεισμός. Μέρος του έχει χορηγηθεί από υφιστάμενους μετόχους (OaktreeCapital, οικογένεια Ανδρεάδη, Goldman Sachs AssetManagement-GSAM, Hermes GPE). Πιθανώς να υπάρξει και επιστροφή κεφαλαίου…
Sani & Ikos Resorts ΙΙ: Το cash out είθισται να αποτελεί μια από τις κινήσεις πριν την αποεπένδυση των private equity funds. Στην περίπτωση της Sani & Ikos ο επενδυτικός ορίζοντας της Oaktree έχει συμπληρωθεί.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η διαδικασία αποεπένδυσης έχει κινηθεί και όσοι πωλήσουν επιδιώκουν να πιάσει ο όμιλος μια αποτίμηση πέριξ των 3 δισ. ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.
