top of page

Τα 560 εκατ. ταμείο της Aegean, το deal ΤΕΝΕΡΓ και η προειδοποίηση ΠΛΑ-ΘΡΑ. Τι τρέχει με ΕΤΕ- ΚύπρουΣυνεδρίαση με δύο πρόσωπα περιμένουν χρηματιστές, με ορόσημο τη λήξη παραγώγων. Μετά το Μεσημέρι, θα μετρήσει η τυχόν προσφορά από τις long θέσεις, που έληξαν και η ένταση της ζήτησης, λόγω του FTSE rebalancing ( Απελεύθερος 14 Σεπτεμβρίου).


Τράπεζες: Τη Μαοϊκή ρήση «Μεγάλη αναστάτωση, υπέροχη κατάσταση», θυμίζουν οι σχέσεις κυβέρνησης- τραπεζών, το τελευταίο διάστημα. Οι τράπεζες θα ανακοινώσουν το Νοέμβριο δυνατά αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου και όλα δείχνουν πως θα μπουν στο δύσκολο και γεμάτο αβεβαιότητες 2023 με ενισχυμένα «μαξιλάρια».

Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό θα αποτελούσε λόγο πανηγυρισμών για κάθε κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, όταν έχει βάλει γερή… πλάτη (Ηρακλής Ι και ΙΙ, ισχυρή δημοσιονομική παρέμβαση για να στηριχθεί η οικονομία στην πανδημία), προκειμένου να στηρίξει την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Έλα, όμως, που διάγουμε προεκλογική περίοδο και οι προτεραιότητες – για τα «μαξιλάρια»- είναι διαφορετικές.


ΕΤΕ- Κύπρου: Ενδιαφέρεται η Εθνική για την Τράπεζα Κύπρου; Παρά τη διάψευση της τράπεζας τον περασμένο Μάϊο, οι φήμες συντηρούνται στην αγορά. Αν η διοίκησή της δεν βλέπει νόημα πίσω από την κίνηση, η φημολογία και τα «φωτογραφικά» σχόλια αποτελούν λαβή, για να ξεκαθαρίσει – εκ νέου- την στάση της.

Το αυστηρό ιρλανδικό πλαίσιο βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.


Κύπρου-Lone Star: Σχεδόν εξ αρχής, με κομψό τρόπο, έχει διαμηνυθεί στη Lone Star ότι η κυπριακή πλευρά δεν ευνοεί να περιέλθει ο έλεγχος της Τράπεζας Κύπρου σε ένα private equity fund.

Για «παθητικό» μέτοχο θα τους ήθελαν. Εξ ου και έπεσαν προτάσεις να διεκδικήσουν την Κύπρου, σε συνεργασία με τράπεζα. Κάτι που αρνήθηκαν να συζητήσουν οι Αμερικάνοι.


Κύπρου- Lone Star II: Ο άκομψος τρόπος των τελευταίων ημερών, με συνεχείς δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, για νομοσχέδιο που βάζει «φρένο» στην… άλωση της Κύπρου και κορώνες περί πατριωτικού καθήκοντος δεν βοηθά.

Αρχικά, επειδή προκαλεί αντίδραση. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρει κατεπείγον αίτημα της Ουάσιγκτον, για επίσκεψη Αμερικάνων αξιωματούχων στη Λευκωσία, με ατζέντα, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου, με το οποίο θα μπει …φρένο στις ορέξεις της Lone Star.


Κύπρου- ΕΚΤ- Αθήνα: Δευτερευόντως, επειδή η ΕΚΤ έχει τον τελευταίο λόγο. Τα αμερικανικά κεφάλαια είναι ευπρόσδεκτα στο Ευρωσύστημα και η Lone Star διαθέτει fit&proper.

Αντίθετα, οι Ρώσοι εγκλωβισμένοι μέτοχοι της Κύπρου αποτελούν –διαχρονικό- πρόβλημα, το οποίο εντάθηκε, μετά τη ρωσική εισβολή και την έρευνα του FBI για τον Victor Vekselberg ( Απελεύθερος 5 Σεπτεμβρίου).

Αν η Κύπρος «κάψει» πολιτικό κεφάλαιο για την απόκρουση της Lone Star, πιθανόν να κληθεί να αναλάβει δεσμεύσεις, έναντι του SSM, επίλυση του χρόνιου προβλήματος σε βάθος μερικών μηνών ( σ.σ. μετά τις εκλογές σε Κύπρο). Σε αυτή την περίπτωση η αρωγή της Αθήνας θα αποτελέσει περίπου μονόδρομο.


Aegean: In line με τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα EBITDA δευτέρου τριμήνου (53,7 εκατ. ευρώ). Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ανήλθαν στο εξάμηνο σε 257,6 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα ταμειακά διαθέσιμα σε 560 εκατ. ευρώ.

Την 30η Ιουνίου 2022, ο Όμιλος είχε σε ισχύ προθεσμιακά συμβόλαια (παράγωγα προϊόντα) αγοράς καυσίμων, που καλύπτουν ποσοστό 44% για το β’ εξάμηνο του 2022 και 13% των προβλεπόμενων αναγκών σε καύσιμα για το 2023 αντίστοιχα.


Aegean II: Σύμφωνα με τη διοίκηση, η ως τώρα πορεία ενισχύει την πρόβλεψη για κερδοφόρο χρήση το 2022, υποστηριζόμενη από το βελτιωμένο έσοδο ανά πτήση. Το μέσο έσοδο ανά χιλιομετρική θέση ανήλθε σε 7,79 λεπτά από 6,89 λεπτά το Β τρίμηνο του 2019.

Η γεωπολιτική κρίση και το πλήγμα στο διαθέσιμο εισόδημα από τις πληθωριστικές πιέσεις είναι πιθανόν να πλήξουν τη ζήτηση κυρίως του χειμερινούς μήνες. Ο όμιλος παρέλαβε, κατά το Α΄ εξάμηνο, 4 αεροσκάφη Airbus A321 neo. Από τα τέλη του 2029 έχει παραλάβει συνολικά 13 νέα αεροσκάφη.


ΤΕΝΕΡΓ: ΓΕΚ/Περιστέρης και First Sentier έχουν προσπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το στάδιο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Αν οι πληροφορίες ισχύουν, η υπόθεση βρίσκεται στη φάση του confirmatory due diligence και ανακοινώσεις θα υπάρξουν, εφόσον κλειδώσει το deal.

Δεν είναι σύνηθες, αλλά η πολυπλοκότητα της συναλλαγής -ενδέχεται να- το δικαιολογεί.


ΠΛΑ-ΘΡΑ: Η διοίκηση του ομίλου αναφέρει ότι παρατηρείται κάμψη της ζήτησης στο τρέχον Γ΄ τρίμηνο, η οποία, σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση κόστους ενέργειας, οδηγεί σε επιβράδυνση της κερδοφορίας, σε τριμηνιαία βάση.

Δεν αναθεωρεί, όμως, την καθοδήγηση για κέρδη προ φόρων 25 εκατ. ευρώ από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων καθώς θεωρείται επιτεύξιμη, εφόσον το κόστος ενέργειας παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και η ζήτηση δεν μειωθεί περαιτέρω.


ΠΛΑ-ΘΡΑ ΙΙ: Παρά την υποχώρηση της κερδοφορίας σε ετήσια βάση, οι επιδόσεις του ομίλου δείχνουν ότι αξιοποίησε τη συγκυρία της πανδημίας ( εκτόξευση κερδοφορίας και free cash flow), για να μεγαλώσει στο παραδοσιακό του χαρτοφυλάκιο.

Τα κέρδη προ φόρων του Β΄ τριμήνου από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων ( σ.σ. δεν συμπεριλαμβάνονται προϊόντα που σχετίζονται με την πανδημία) ήταν κατά 154% αυξημένα, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Στο πρώτο εξάμηνο ήταν αυξημένα κατά 133%, σε σχέση με το H1 του 2019.


ΕΧΑΕ-road show: Σε συνεργασία με την Morgan Stanley θα διενεργηθεί το φετινό road show του Χ.Α στο Λονδίνο. Στόχος να επιτευχθεί μεγαλύτερη προβολή και να προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια στα οποία δεν έχουν πρόσβαση εγχώριοι brokers.

Η εκδήλωση προγραμματίζεται για το Νοέμβριο και θα περιλαμβάνει εκπλήξεις. Η πρώτη θα είναι η – πρώτη- παρουσία Έλληνα πρωθυπουργού. Η δεύτερη ότι θα περιλαμβάνει και μη εισηγμένες εταιρείες που βρίσκονται σε τροχιά εισαγωγής ( ΔΑΑ, Lamda Malls κά).
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.389 views0 comments
bottom of page