top of page

Η ομηρία του Χ.Α, το ράλυ ΔΕΗ και το put option Σάλλα για 25 εκατ. Το «sorry λάθος» τράπεζας σε SSM


Σε μια ιδιότυπη ομηρία κινδυνεύει να εγκλωβιστεί η αγορά καθώς η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας «ακυρώνει» το story της «ελληνικής εξαίρεσης». Όλο και περισσότερο ξένοι επενδυτές, που έχουν στο ραντάρ τους την Ελλάδα, πείθονται για την πιθανότητα το 2023 η χώρα να αποτελέσει επενδυτική όαση.

Mας βλέπουν ως…ξερολούκουμο αναφέρουν οι τραπεζίτες, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η άνοδος των επιτοκίων τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Το story, όμως, θα πάει …στα βράχια, αν το θέμα των υποκλοπών κλονίσει τις προοπτικές Μητσοτάκη για ανανέωση της κυβερνητικής εντολής.

Παρά την υπερβολή και το υποβόσκον δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», ο πυρήνας των ανησυχιών είναι δεδομένος. Όσο αυξάνεται η πολιτική αβεβαιότητα, θα μετριάζεται ο αριθμός εκείνων που θα πάρουν το στοίχημα Ελλάδα. Θα ποντάρουν, δηλαδή, ότι εντός του 2023 η χώρα θα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση και επομένως οι προοπτικές της οικονομίας θα παραμείνουν αδιατάρακτες.

Το – αδέσποτο;- κτύπημα δύο ρωσικών πυραύλων στην Πολωνία βρήκε τις αγορές στα υψηλά του bear marketrally, προσγειώνοντας τα αρχικά υψηλά κέρδη της WallStreet.


ΔΕΗ- ΕNEL Ρουμανίας: Εφόσον το deal εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ENEL στη Ρουμανία από τη ΔΕΗ κλείσει, η Επιχείρηση θα πάρει το 100% της ENELGreen Power Romania και των δύο εταιρειών προμήθειας ρεύματος ( Απελεύθερος 10 Νοεμβρίου). Στις τρεις εταιρείες διανομής θα αγοράσει τα πλειοψηφικά πακέτα, που κατέχει η ENEL. Σε υψηλά 6 μηνών η μετοχή


ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ: Οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021 δημοσίευσε η ΑΚΤΩΡ. Πέραν των-γνωστών- ζημιών εξυγίανσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη σημαντική αύξηση του κόστους εκτέλεσης έργων.

Σημειώνει, λοιπόν, ότι η άνοδος του κόστους, εν μέρει,αντισταθμίζεται από το μηχανισμό αναθεώρησης τιμών ( σ.σ. για δημόσια έργα) και το πριμ 5%, το οποίο θέσπισετο Δημόσιο στην περίπτωση τήρησης εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων εκτέλεσης. Στους, δε, κινδύνους αναφέρεται ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας,σε σχέση με την πορεία εκτέλεσης υφιστάμενων έργων.


ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΚΤΩΡ ΙΙ: Παρά τη μείωση τζίρου και την απόσυρση από αγορές εξωτερικού, οι υποχρεώσεις του ομίλου (120,5 εκατ. ευρώ) και της μητρικής (95 εκατ. ευρώ) σε υπεργολάβους μειώθηκαν με αισθητά βραδύτερο ρυθμό.  

ΕΤΕ: Κέρδισε το στοίχημα (Απελεύθερος 15 Νοεμβρίου), επιτυγχάνοντας καλή –συγκριτικά-τιμολόγηση για το senior preferred bond (τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%). Οι προσφορές προσέγγισαν τα 1,2 δισ. ευρώ.


Donkey Hotels- Ιωάννου: Δάνειο 59,97 εκατ. ευρώ από την Εθνική έλαβε η μητρική του ομίλου Donkey Hotelsτης οικογένειας Ιωάννου. Μέρος του (47,17 εκατ.)κατευθύνθηκε για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού ( Πειραιώς). Το υπόλοιπο για χρηματοδότηση επενδύσεων και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης. Η Donkeyλειτούργησε, φέτος, δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Σαντορίνη, δυναμικότητας 121 δωματίων ( το 50% διαθέτει ιδιωτικές πισίνες).

Άγνωστο για ποιο λόγο η μητρική Donkey Hotels εκδίδει ξεχωριστές εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, όπως σημειώνει και ο ορκωτός (MooreStephens), ο οποίος θίγει και σειρά άλλων θεμάτων.


Τράπεζες-SSM: Ολοκληρώθηκε η περίοδος παράτασης,που είχε δώσει ο SSM για διορθώσεις στα επικαιροποιημένα, βάσει των έκτακτων συνθηκών,επιχειρησιακά σχέδια τραπεζών της περιόδου 2022-23 ( Απελεύθερος 3 Νοεμβρίου).

Μια εγχώρια τράπεζα ακούμε ότι τροποποίησε και τιςπαραδοχές του δυσμενούς σεναρίου καθώς οι αρχικές προέβλεπαν το ΑΕΠ 2023 μειωμένο μόλις κατά 50 μ.β.,σε σχέση με το βασικό σενάριο. Oι τρεις άλλες τράπεζες προβλέπουν ύφεση στο δυσμενές σενάριο και διαφορά από το βασικό τουλάχιστον 200 μ.β.


Παγκρήτια: Η Lyktos ανακάλεσε το αίτημα της για έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα εκλογή νέου Δ.Σ, με την επιφύλαξη να επανέλθει, κατόπιν συνεννόησης με το νέο βασικό μέτοχο αφού, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του fit&proper για τη Thrivest. Είναι πολύ πιθανόν, αν όχι βέβαιο, ότι ακόμη και αν η ThrivestHolding δεν κατέβαινε στη γενική συνέλευση, η πλειοψηφία των υπόλοιπων μετόχων θα στήριζε τη διοίκηση.


Παγκρήτια ΙΙ: Αν, πάντως, ισχύουν οι πληροφορίες για συμφωνία Lyktos- Thrivest ή άλλης εταιρείας των ίδιων συμφερόντων (Απελεύθερος 1 Νοεμβρίου), βάσει της οποίας η Lyktos διατηρεί put option για το ποσοστό της με αποτίμηση 25 εκατ. ευρώ, ο Μιχάλης Σάλλας έκλεισε ένα πολύ καλό deal για way out.

Σαράντης: Σε επίπεδο συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων ( σ.σ. χωρίς να υπολογίζονται η ELCA Cosmetics και η  Hoztorg LLC) τα EBITDA 9μήνου μειώθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 8,32% (35,48 εκατ. ευρώ), με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 10,84% (13% 9μηνο 21). Τα EBIT σε 25,6 εκατ. ευρώ (-11,94%).


 

 


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.







263 views0 comments
bottom of page