top of page

Το window dressing τέλειωσε, τα…κεφάλια μέσα. Η ρελάνς Ellington και η κατρακύλα κερδών σε ΕΥΔΑΠ


Η FED προσγείωσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η άνοδος των επιτοκίων θα «ταβανιάσει» στο 5%. Παραμένουν, όμως, οι προσδοκίες για ταχεία αποκλιμάκωσή τους στη συνέχεια ( σ.σ. μετά τον Μάιο), εφόσον ο πληθωρισμός τιθασευτεί.

Ο κίνδυνος της αισιόδοξης άποψης έγκειται στο να αποδειχθούν οι κεντρικοί τραπεζίτες αρκούντως συντηρητικοί. Τους τελευταίους μήνες, όλο και συχνότερα, αναφέρεται το ρίσκο επανάληψης των λαθών, που έγιναν τη δεκαετία του ’70. Τότε το πρώτο κύμα πληθωριστικών πιέσεων ελέγχθηκε, χάρη στην άνοδο των επιτοκίων, η γρήγορη, όμως, αποκλιμάκωσή τους, οδήγησε τον πληθωρισμό σε νέα ύψη. Το πότε και πως θα τραβήξει η FED το πόδι από το φρένο, μένει, ως εκ τούτου, να φανεί.

Το σίγουρο είναι ότι όλοι έκλεισαν βιβλία σε πολύ καλύτερα επίπεδα αποτιμήσεων από όσα υπολόγιζαν και αποφεύχθηκαν, με το σταδιακό ξεφούσκωμα των αποτιμήσεων, ατυχήματα, τύπου Lehman Brothers, που θα επιτάχυναν την πορεία προς την ύφεση. Από την άλλη «φρέσκο» χρήμα δεν μπαίνει στις μετοχές. Αρκετοί, επίσης, φοβούνται ότι η χρονιά θα ξεκινήσει με το …αριστερό και οι πρώτοι μήνες θα είναι δύσκολοι.

Αποφεύγονται, για το πρώτο μισό του 2023, μετοχές εταιρειών, που εξάγουν κυρίως στην Ευρώπη, ενώ αντίθετα ευνοούνται όσες δραστηριοποιούνται ενεργά σε μεγάλες αναδυόμενες αγορές. Τα τελευταία reports των ξένων επενδυτικών τραπεζών για το 2023 περικόπτουν τις εκτιμήσεις για κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 10%.Τράπεζες- Σταϊκούρας: Το ποιος ήταν ο πιο …ταλιμπάν, μεταξύ των CEOs, κατά την τελευταία συνάντηση, ποιος παρέμεινε σιωπηλός και ποιος έφαγε τις περισσότερες …τρικλοποδιές από πρώην και νυν «κηπουρούς» του ΥΠΟΙΚ, θα τα διαβάσετε, σταδιακά, παντού.

Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι η επί της ουσίας συζήτηση, για το αν χωρά διεύρυνση το πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών, τελείωσε, όταν μεταφέρθηκε η θέση του SSM. Ένα «μα οι Ισπανοί» ακούστηκε, ως επίλογος. Κατά τα υπόλοιπα η συζήτηση ήταν παράλληλοι μονόλογοι.

Τράπεζες- Σταϊκούρας ΙΙ: Γιατί δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθήσεις να πείσεις πολιτικό, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ότι ο τρόπος, που ενεργεί είναι …άτσαλος και εκθέτει το τραπεζικό σύστημα στα μάτια του επόπτη, των αρχών ανταγωνισμού κά. Όπως δεν έχει νόημα η απαίτηση του υπουργού να ποσοτικοποιήσουν, άμεσα, οι τράπεζες το τι θα πληρώσουν το 2023 σε τόκους για καταθέσεις.

Πειραιώς- ΤΧΣ: Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής συμβούλου διάθεσης ως του 27% των μετοχών Πειραιώς, που κατέχει το ΤΧΣ. Φαίνεται, όμως, περισσότερο…γκαστρωμένη από την παρέλαση Goldman Sachs για την αντίστοιχη θέση όσον αφορά στο ποσοστό Εθνικής. BofA, Deutsche Bank, JP Morgan ενδιαφέρονται. Ακούγεται, όμως, και Goldman Sachs, παρά το θεωρητικό conflict.

ΕΥΔΑΠ: Η αύξηση κατά 34,4% του λειτουργικού κόστους, κυρίως λόγω της ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά το Γ΄ τρίμηνο (15,6% στο 9μηνο), σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης κατά 6,2%, οδήγησαν σε κατακρήμνιση των EBITDA (πτώση κατά 60% q-o-q) Κέρδη μετά από φόρους μόλις 4,5 εκατ. ευρώ. Στο τρέχον τρίμηνο, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα προσεγγίσει, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, τα 15,7 εκατ. ευρώ.

ΕΥΔΑΠ- έργα: Η κατάσταση μάλλον θα γίνει χειρότερη πριν καλυτερέψει καθώς, όπως ενημέρωσε η εισηγμένη, η αύξηση τιμών έχει επιφέρει καθυστερήσεις και δυσπραγίες σε κάποια έργα μια και ανατράπηκαν οι αρχικοί προϋπολογισμοί.

Στις εν εξελίξει εργολαβίες, έχουν υποβληθεί αιτήματα αναπροσαρμογής τιμών και χορήγησης πριμ. Η ΕΥΔΑΠ υπολογίζει το πρόσθετο κόστος καταβολής πριμ σε 5 εκατ. ευρώ. Ακούγεται αισιόδοξο… Επιπλέον ένας ανάδοχος των έργων Ανατολικής Αττικής αιτήθηκε επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος κατά 6 μήνες.

Centric: Ο δυνατός τουρισμός οδήγησε σε σημαντική βελτίωση μεγεθών, κατά το Γ΄ τρίμηνο. Τα EBITDA τριμήνου σε 951 χιλ. ευρώ ( 600 χιλ. στο 9μηνο), και τα προ φόρων κέρδη σε 1 εκατ. ευρώ (268 χιλ. στο 9μηνο). Αποτίμηση χρεογράφων 18,9 εκατ. ευρώ στις 30/9 και καθαρός δανεισμός 1 εκατ. ευρώ.

Τεχνική Ολυμπιακή: Σε 2,97 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα EBITDA τρίτου τριμήνου, ξεπερνώντας την αθροιστική επίδοση εξαμήνου. Οι επενδύσεις στην ναυτιλία πάνε πρίμα. Το πρόβλημα έγκειται στη ζημιά 7,73 εκατ. ευρώ που έγραψε για χαρτοφυλάκιο με απαιτήσεις από «κόκκινα» δάνεια (Απελεύθερος 4 Οκτωβρίου).

Frigo: Ο όμιλος έχει ήδη αντλήσει 23,2 εκατ. ευρώ από τα 35 εκατ. ευρώ της ενδιάμεσης χρηματοδοτόησης. Το υπόλοιπο ποσό βρίσκεται κατατεθειμένο σε escrow account και υπόκειται στην επίτευξη ορισμένων προϋποθέσεων.

ΑΣΤΑΚ: Θα διενεργηθεί νέα αποτίμηση εύλογης αξίας ακινήτων με ημερομηνία 31.12.2022

Attica Bank: Κατέθεσε τελικά αργά χθες το βράδυ commitment η Ellington. Εφόσον πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η ΤτΕ, η Ellington κλειδώνει τη θέση του στρατηγικού. Νέο Δ.Σ. στις 21 Δεκεμβρίου με θέμα την οριστικοποίηση της στρατηγικής μείωσης NPEs και του business plan στην τελική του μορφή.

Προς το παρόν οι Μπάκοι μένουν …φόντο. Η Optima δεν έπαιξε ποτέ.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.128 views0 comments
bottom of page