top of page

Μπάκος- Καϋμενάκης: Από τις δόσεις στο μπαράζ εξαγορών. Οι πωλητές στο Χ.Α και το λάθος μήνυμα MIG


Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Παύλος Ψωμιάδης, ιδιοκτήτης του ομίλου ασφαλιστικών εταιρειών Ασπίς Πρόνοια, εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Συνέβη τότε το εξής παράδοξο: αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ανάπτυξης ( σ.σ. πρώην Εμπορίου) έκρινε ότι ο μακαρίτης Ψωμιάδης δεν πληρούσε το κριτήριο της οικονομικής ευρωστίας, για να καταστεί μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ. Παραδίπλα, στο ίδιο υπουργείο, η Διεύθυνση Αναλογιστικής και Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων χορηγούσε πιστοποιητικά φερεγγυότητας στις ασφαλιστικές του εταιρείες. Ο χρόνος έδειξε ποιος είχε δίκαιο…

Μπάκοι- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τέτοιες μέρες, προ διετίας, οι εφοπλιστές, με έδρα των ναυτιλιακών τους εργασιών τη Φουτζέιρα, συμφώνησαν να αγοράσουν με δόσεις τις μετοχές ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που κατείχε η Farallon ( μέσω του SPV Aeolus).

Δεν είναι σύνηθες για οποιοδήποτε private equity fund να εξοφλείται σε δόσεις. Προφανώς, οι εφοπλιστές έτσι μπορούσαν και η Faralllon πήρε το ρίσκο -και δικαιώθηκε- επειδή δεν έβρισκε καλύτερη προσφορά. Αποτέλεσμα της παραπάνω σύμβασης ήταν να μην μπορούν οι εφοπλιστές να ασκούν τα δικαιώματα ψήφου για τις μετοχές, που κατείχε η Aeolus, χωρίς εξουσιοδότηση από Farallon. Θα θυμάστε τις θυελλώδεις γενικές συνελεύσεις για την ΑΜΚ του 2021 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μπάκοι- εξαγορές: Όλα αυτά ως την κερδοφόρο αποεπένδυσή τους από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τα λεφτά «αβγάτισαν» με «φρέσκα» ( Απελεύθερος 18 Αυγούστου 2022) και ξεκίνησε η επέλαση. Αγόρασαν με διαδικασίες εξπρές – χωρίς due diligence- την Intrakat, αποφεύγοντας την υποχρέωση δημόσιας πρότασης και τώρα διενεργούν ΑΜΚ, μέσω της οποίας θα αυξήσουν το ποσοστό τους.

Μπάκοι- εξαγορές ΙΙ: Εν συνεχεία μπήκαν στα Media και τους τελευταίους μήνες «ψωνίζουν» μικρές προβληματικές τράπεζες. Εισήλθαν ως στρατηγικοί επενδυτές στην Παγκρήτια, συμφώνησαν για την Κεντρικής Μακεδονίας και όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσουν τον νέο στρατηγικό της Attica Bank. Προς το παρόν, οι περισσότερες από τις εξαγορασθείσες εταιρείες είναι ζημιογόνες. Προφανώς, έχουν πλάνο.

Μπάκοι- Attica Bank: Όπως όλα δείχνουν, αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα υποψήφιο να αντικαταστήσουν/υποκαταστήσουν την Ellington ως στρατηγικό επενδυτή στην Attica. Η προεργασία με ΤΜΕΔΕ/ΤΕΕ έγινε, αναμένεται η επιστολή ενδιαφέροντος στο ΤΧΣ και η αντίδραση του τελευταίου.

Εφόσον το ΤΧΣ αξιολογήσει την προσφορά ως αξιόπιστη και οικονομικά συμφέρουσα θα ξεκινήσει διμερής συζήτηση, για την κατάρτιση συμφωνίας μετόχων. Δεν θα απέχει πολύ από αυτή, που υπέγραψε το ΤΧΣ με την Ellington καθώς ο οδικός χάρτης της κεφαλαιακής ενίσχυσης έχει δρομολογηθεί ( ΑΜΚ ως 473,3 εκατ. ευρώ).

Μπάκοι-Attica Bank II: Η τράπεζα έχει χρόνο ως 4 μήνες από τη λήψη της απόφασης, προκειμένου να υλοποιήσει την ΑΜΚ. Αν επέλθει συμφωνία μετόχων, εντός 4 με 6 εβδομάδων, το χρονοδιάγραμμα μένει σε ισχύ. Πιθανότατα, οι Μπάκοι θα προσφέρουν ελαφρώς καλύτερους όρους στο ΤΧΣ, σε σχέση με αυτούς που είχε συμφωνήσει με την Ellington. To ΤΜΕΔΕ, σε αυτό το σενάριο, παύει να αποτελεί μέρος της κοινοπραξίας στρατηγικού επενδυτή. Μετατρέπεται σε θεσμικό επενδυτή.

Χ.Α- εγχώριοι: Κατά τις πρώτες 10 συνεδριάσεις του έτους έχει δυναμώσει το στίγμα των εγχώριων επενδυτών. Η παραπάνω ιδιαιτερότητα δημιουργεί καλά επίπεδα για αποκόμιση κερδών/«τριμάρισμα» θέσεων σε σειρά μετοχών, για όσους πιστεύουν ότι η επενδυτική συγκυρία, διεθνώς, ενέχει αντιφάσεις και κινδύνους. Πωλητές εγχώριοι θεσμικοί και μεγάλα ιδιωτικά πορτοφόλια

.

Lamda-Riviera Tower: Το συνολικό κόστος (κατασκευή, ΦΠΑ και το αναλογούν κόστος υποδομών) για τον Riviera Tower πλησιάζει πλέον τα 550 εκατ. ευρώ.

MIG: Η πρόταση για reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 30 παλαιές προκάλεσε πτώση της μετοχής κατά 13,66% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια. Βασικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης αποτελεί η έγκριση του debt to equity swap.

Δίνει το 79,38% της Attica Group για να διαγράψει ονομαστικό χρέος συν τόκους 443,8 εκατ. ευρώ (Απελεύθερος 14 Δεκεμβρίου 2022). Το Δ.Σ. εισηγείται να εγκριθεί η συναλλαγή καθώς η Attica αποτιμάται με βάση τη συναλλαγή πολύ υψηλότερα από τη δίκαιη τιμή, που έβγαλαν KPMG και Euroxx.

MIG II: Για ποιο λόγο επιλέχθηκε να προστεθούν στο παραπάνω θέμα η έγκριση reverse split και η υιοθέτηση stock option plan; Δεν θα ήταν προτιμότερο να ανακοινωθεί ο σχεδιασμός της MIG για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Δ.Σ να εισηγηθεί την υπερψήφιση της συναλλαγής, βάσει της οποίας χάνει και το τελευταίο αξιόλογο περιουσιακό της στοιχείο;

MIG III: Με βάση το προτεινόμενο reverse split η τιμή της μετοχής θα αναπροσαρμοστεί (σ.σ. περίπου 1,5 ευρώ με βάση το χθεσινό κλείσιμο), η τιμή εξάσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης προτείνονται τα 0,40 ευρώ. Στέλνει λάθος μήνυμα. Υπενθυμίζεται ότι από την ανακοίνωση της πρότασης ανταλλαγής της Strix Holdings ως σήμερα έχει αλλάξει χέρια περίπου το 20% των μετοχών της MIG. Μεγάλα νούμερα.


Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.230 views0 comments
bottom of page