top of page

Ρότα Λονδίνου για ΜΥΤΙΛ; Η άρση ενεχύρου και πιθανή διάθεση μετοχών. Με δόσεις το τίμημα για ΑΚΤΩΡ

Νευρική ήταν χθες η αγορά, λόγω καθήλωσης της δυναμικής, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Κρίσιμο πως θα αντιδράσει σε μια αρνητική εξέλιξη, ακόμη και εταιρική, (π.χ. διενέργεια placement σε εταιρεία υψηλής κεφαλαιοποίησης).

Η ανησυχία που υπάρχει σε τράπεζες και servicers από τη διατήρηση ψηλά στην προεκλογική διαμάχη του θέματος των πλειστηριασμών, αποτελεί, επίσης, λόγο νευρικότητας, που δεν αγγίζει προς ώρας το Χ.Α. Παρ’ ότι η Φρανκφούρτη παρακολουθεί στενά το θέμα, έχοντας συμβάλει στην επιτάχυνση της απόφασης ολομέλειας Αρείου Πάγου, ουδείς μπορεί να αποκλείσει κινήσεις προς την κατεύθυνση οριζόντιας προστασίας πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς. Εκλογές έχουμε και πρωτεύουν τα ψηφαλάκια. Όχι η Φρανκφούρτη.

Τράπεζες: Τα πλάνα των τραπεζών προβλέπουν συμψηφισμό του DTC με φόρο εισοδήματος ως το 2050 ( σ.σ. για μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών). Κανέναν δεν βολεύει, ως εκ τούτου, στην τρέχουσα συγκυρία να ανοίξει θέμα οριστικής και εκκαθαρισμένης αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Ακόμη και την κυβέρνηση, αν παραμένει ο στόχος ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας.

ΟΠΑΠ: Η αυξημένη μεταβλητότητα ευνοεί, προς ώρας, μετοχές με χαρακτηριστικά, όπως αυτά του ΟΠΑΠ ( σε νέο υψηλό 12μήνου 15,30 ευρώ τη Δευτέρα). Υψηλές καθαρές ταμειακές ροές, διψήφια μερισματική απόδοση και μικρή περαιτέρω ανάπτυξη εργασιών κυρίως λόγω του online λανσαρίσματος των αριθμητικών παιχνιδιών. Ερωτηματικό η στρατηγική των Τσέχων μετά την ματαίωση εισαγωγής της Allwyn στον NYSE. Στις 15 Μαρτίου τα αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου 2022.

ΜΥΤΙΛ: Η άρση ενεχύρου επί συνολικά 37.919.549 μετοχών Μυτιληναίος, που ανήκουν στον Ευάγγελο Μυτιληναίο, μέσω KILTEO Ltd και Frezia Ltd, ενισχύει τις πληροφορίες περί προετοιμασίας για υποβολή αιτήματος παράλληλης διαπραγμάτευσης στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Λονδίνου (Απελεύθερος 8 Δεκεμβρίου 2022). Μοιάζει πιθανό το εξής σχήμα: συνάφθηκε ενδιάμεση χρηματοδότηση για την αποπληρωμή του δανεισμού και θα ακολουθήσει διάθεση μέρους των παραπάνω μετοχών, με αφορμή την παράλληλη διαπραγμάτευση.

ΜΥΤΙΛ ΙΙ: Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Ιουλίου 2019 ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αγόρασε 19.201.219 μετοχές της εισηγμένης, αποκτώντας το 100% της Frezia Ltd, από τον αδερφό του, Γιάννη. Ως εξασφάλιση για το δανεισμό που χρηματοδότησε την εξαγορά, ενεχυριάστηκαν 20,5 εκατ. μετοχές της εισηγμένης. Επιπροσθέτως, κατά τον Μάρτιο του 2020, όταν ελέω πανδημίας πιέστηκε σημαντικά η κεφαλαιοποίηση, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ενεχυρίασε άλλα 17,2 εκατ. μετοχές. Το σύνολο των μετοχών ενεχυριάστηκε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα τρέχοντα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΑΚΤΩΡ: Εφόσον κλείσει η συμφωνία, το τίμημα εξαγοράς θα καταβληθεί τμηματικά και θα υπάρχει earn-out scheme, για την περίπτωση είσπραξης, μετά την πώληση, «ώριμων» απαιτήσεων, ύψους 20-25 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος και ο τρόπος αποπληρωμής του δανεισμού, που έχει λάβει η ΑΚΤΩΡ από ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αν μέρος αυτού «κουρευτεί» αποτελεί το βασικό μέρος της διαπραγμάτευσης. Εικάζουμε ότι η Wade Adams, έχει στέρεο πλάνο για το πώς θα αναλάβει το βάρος χρηματοδότησης ενός τόσο μεγάλου – για τα εγχώρια δεδομένα- κατασκευαστικού ομίλου. Σωστά;

MIG: Υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η πλευρά Ηλιόπουλου δεν αγοράζει.

Attica Bank: Η γενική συνέλευση της τράπεζας στις 30 Δεκεμβρίου αποφάσισε να προηγηθεί της ΑΜΚ μηδενισμός της υφιστάμενης μετοχικής αξίας καθώς θα διενεργηθεί reverse split, με συνένωση 150 υφιστάμενων μετοχών σε 1 νέα και εν συνεχεία μείωση μετοχικού κεφαλαίου, για σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, που θα χρησιμοποιηθεί, σε δεύτερο χρόνο, για συμψηφισμό ζημιών.

Η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων σε αναλογία 3,51 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά και τιμή διάθεσης τα 13,50 ευρώ ανά μετοχή.

Attica Bank II: Οι παραπάνω όροι προκαλούν στους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους εξοντωτικό dilution. Ιδιαίτερα σε όσους δεν συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι εξ αυτών οι περισσότεροι δεν ασχολούνται με τις θέσεις τους, λόγω των τεράστιων υποαξιών που εμφανίζουν. Εξ ου και δεν βγαίνει προσφορά. Πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί, αν ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ πωλούσαν μερικές χιλιάδες χαρτιά.

Αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω επικείμενης ΑΜΚ δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι, ενώ το Χ.Α δεν έχει πάρει απόφαση για επανασύσταση της Αγοράς Χαμηλής Διασποράς. Η δε Attica Bank διαθέτει δύο ειδικούς διαπραγματευτές (Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ και Euroxx).

Solar: Χθες το βράδυ περίμεναν οι τράπεζες τις τελικές προσφορές των δύο μονομάχων για την τιτλοποίηση Solar.

Αποποίηση ευθύνης: Τα αναγραφόμενα στη στήλη αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικών πληροφοριών, που προσφέρονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν, ως επενδυτική συμβουλή ή πρόταση, προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς/πώλησης μετοχών ή άλλων κινητών αξιών.189 views0 comments
bottom of page